Hyppää sisältöön

Laosissa Aasian kaikkien aikojen suurin huumetakavarikko – olutrekan kontti täynnä metamfetamiinia

Myanmarista on viime kuukausina salakuljetettu entistä enemmän metamfetamiina naapurimaihin.

Kultaisen kolmion alue tunnetaan huumeiden tuotannosta ja salakuljetuksesta. Kuvassa Thaimaan poliisi tuhoaa oopiumunikkopeltoa vuonna 2017.
Kultaisen kolmion alue tunnetaan huumeiden tuotannosta ja salakuljetuksesta. Kuvassa Thaimaan poliisi tuhoaa oopiumunikkopeltoa vuonna 2017. Kuva: Songmong / EPA
Sakari Nuuttila

Laosissa poliisi on takavarikoinut 55,6 miljoonaa metamfetamiinipilleriä ja yli 1 500 kiloa kristallimaista metamfetamiinia (crystal meth).

YK:n mukaan kyseessä on historian suurin yksittäinen huumetakavarikko Aasiassa.

– Kyseessä on kolminkertainen määrä metamfetamiinipillereitä ja lähes kolmasosa kristallimaisesta metamfetamiinista, joka Laosissa takavarikoitiin yhteensä viime vuonna, sanoo YK:n huumerikollisuusosaston Kaakkois-Aasian edustaja Jeremy Douglas.

Takavarikko tapahtui Pohjois-Laosissa alueella, joka kuuluu niin sanottuun kultaiseen kolmioon. Kyseinen Laosin, Thaimaan ja Myanmarin välinen rajaseutu tunnetaan huumeiden tuotannosta ja salakuljetuksesta.

Viime kuukausina Myanmarista on salakuljetettu yhä suurempia määriä metamfetamiinia naapurimaihin. Taustalla on Myanmarissa vuoden alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen aiheuttama levottomuus.

Uutistoimisto AFP:n mukaan viimeisin huumelasti löydettiin Beerlao-olutrekasta, jonka kuljettaja pidätettiin ratsian yhteydessä.

Laosin suosituinta olutta valmistava panimo julkaisi tiedotteen, jossa irtisanouduttiin tapauksesta ja painotettiin, että rekka ei ollut yhtiön rekisterissä.

– Olemme syvästi pettyneitä siihen, että konttejamme on käytetty laittomuuksiin, panimosta kommentoidaan.

Lue lisää:

Isabella nielaisi kokaiinipussukat Brysselissä ja lensi Suomeen – tulli iski kentällä, pikasyyte tuli päivässä

Aasian "El Chapo" otettiin kiinni Amsterdamin lentokentällä – Epäillään Itä-Aasian suurimman huumeliigan pomoksi

Kolumbiassa kiinniotetulla huumekartellin pomolla oli laajat verkostot, presidentti vertasi huumeparoni Pablo Escobariin

Suosittelemme sinulle