Hyppää sisältöön

"Yhteinen tarina on ohi"

Kertaa tästä, kuinka Uros oy:n ja Tampereen areenan yhteinen taival alkoi ja loppui.

Tampereen areenan ja Uros oy:n yhteinen taival alkoi maaliskuussa 2020, kun areenan nimisponsori paljastettiin suurin menoin.

Pian valmistuvan uuden areenan nimi on ollut vitsailun aihe Tampereella. Nimeä epäiltiin aprillipilaksi, ja väännöksiä syntyi nopeammin kuin ehti laskea.

Hymy kuitenkin hyytyi, kun Uroksen taloudelliset ongelmat alkoivat paljastua.

Kerrataan kuitenkin ensin, millainen yhtiö Uros oy oikein on.

Oululaistaustaisen yhtiön bisnes rakentuu esineiden internetin ympärille. Yksinkertaistettuna yhtiö lisää asiakaskumppaniyritystensä laitteisiin pääsyn nettiin.

Se tekee yhteistyötä myös teleoperaattoreiden kanssa eri puolilla maailmaa.

Uros on tuttu nimi jääkiekkomaailmassa. Se on sponsoroinut Oulun Kärppiä, ja junaradan päälle rakennetusta areenasta tulee Ilveksen ja Tapparan uusi kotiareena.

Kuvassa jääkiekkoilija Aatu Räty.

Yhtiö nousi raskaaseen sarjaan vuonna 2018, kun se kertoi tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton. Yhtiön mukaan vuoden 2019 liikevaihto oli 2,65 miljardia.

Kun nimisponsori paljastettiin maaliskuussa 2020, silloinen pormestari Lauri Lyly oli tiedotustilaisuudessa innostunut.

“Tampere sai paljon enemmän kuin pelkän uuden nimen.”

Lauri Lyly keväällä 2020

Tamperetta houkutti Uroksessa ainakin sen kaupungille lupaamat 200 uutta työpaikkaa, suurelta näyttäneet liikevoitot ja kansainväliset yhteydet.

Toisin kuitenkin kävi.

Uusia työntekijöitä tuli yksi tai kaksi.

Myöskään liikevoitot eivät todennäköisesti pitäneet paikkaansa. Vuoden päätteeksi konsernin kassa oli lähes tyhjä ja sillä oli 149 miljoonan euron myyntisaamiset.

Tämän vuoden keväällä Uros ilmoitti siirtävänsä pääkonttorin Oulusta Sveitsiin.

Syyksi kerrottiin muun muassa paremmat mahdolliset pörssilistautumiseen, kansainvälinen kasvu ja huippuosaajat.

Syyskuussa yhtiö vaihtoi toimitusjohtajan. Tehtävää hoitanut Jerry Raatikainen väistyi, kun lokakuun alussa tehtävässä aloitti yhtiön teknologia- ja maajohtaja Rauno Jokelainen.

Uroksen perustaja ja pääomistaja on Jyrki Hallikainen.

Uros ei ole kertonut syytä pikaiselle toimitusjohtajan vaihtamiselle.

Jo keväällä oli tietoa siitä, että miljardiluvut eivät kuvaa yhtiön oman palveluntuotannon arvoa. Silloin kerrottiin muun muassa vuoden 2019 puuttuvasta tilintarkastuskertomuksesta.

Uroksen taloudelliset vaikeudet tulivat laajemmin esille syksyllä.

STT:n tietojen mukaan teknologiayhtiön kassavirta ei ollut vuonna 2018 uskottava verrattuna 120 miljoonan euron ilmoitettuun liikevoittoon.

Lokakuun alussa kävi ilmi, että Urokselta vaaditaan miljoonien eurojen saatavia Helsingin käräjäoikeudessa. Valtiokonttorin, Nordean ja Oulun Osuuspankin velkasaatavat yhtiöltä nousevat korkoineen ainakin yli 15 miljoonaan euroon.

Areenayhtiö pyysi Urokselta selvityksiä taloudellisista epäselvyyksistä ja suuri yleisö odotti vastauksia vähintään yhtä kiinnostuneena kuin yhtiökin.

Tänään Tampereen areenan hallitus kertoi irtisanoneensa nimisopimuksen Uros oy:n kanssa.

Yritys perustelee päätöstään Uroksen heikolla taloudellisella tilanteella, sekä areenayhtiön saamalla negatiivisella julkisuudella.

Areenayhtiön toimitusjohtaja Marko Hurme kertoo heidän pyytäneen lisäselvityksiä, niitä saamatta. Hänen mukaansa heillä ei ole enää saatavia Urokselta.

“Meidän yhteinen tarinamme on nyt ohi.”

Marko Hurme

Tekijät

TekstiMari Jäntti
Kuvat ja videotTimo Turpeinen, Silja Viitala, Jani Aarnio, Matias Väänänen, Antti Eintola, Jari Hakkarainen, Risto Degerman, Miikka Varila, Timo Heikkala / Lehtikuva, Markku Hyttinen / AOP ja SRV/ Credit Tomorrow AB / Studio Libeskind/ Aihio Arkkitehdit