Hyppää sisältöön

Vihreiden eduskuntaryhmän uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Atte Harjanne

Harjanne valittiin tiukan äänestyksen jälkeen johtamaan vihreiden eduskuntaryhmää. Ryhmänjohtajan paikka vapautui Emma Karin siirtyessä ympäristö- ja ilmastoministeriksi.

Vihreiden eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Atte Harjanne tapasi mediaa eduskunnan Valtiosalissa torstaina. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Vihreiden eduskuntaryhmän uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tiukan äänestyksen jälkeen ensimmäisen kauden kansanedustaja Atte Harjanne.

Äänestys meni toiselle kierrokselle. Ensimmäisellä kierroksella vastakkain olivat Harjanne sekä ryhmän varapuheenjohtajina toimivat ensimmäisen kauden kansanedustajat Saara Hyrkkö ja Jenni Pitko. Toinen kierros käytiin aiemmin Emma Karia ryhmänjohtajan tehtävässä sijaistaneen Pitkon ja Harjanteen välillä.

Harjanne on 37-vuotias diplomi-insinööri, joka työskenteli aiemmin tutkijana Ilmatieteen laitoksella. Harjanne istuu myös Helsingin kaupunginvaltuustossa, jonne hänet valittiin ensimmäisen kerran kuntavaaleissa 2017.

Harjanne oli jo aiemmin mukana puolueensa ministeri- ja puheenjohtajaspekulaatioissa. Hän edustaa muuta vihreiden eduskuntaryhmää oikeistolaisempaa linjaa.

Harjanne itse arvioi valintansa jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa, että valinnassa painoi hänen kykynsä tehdä yhteistyötä.

– Olen tietynlainen hahmo sillanrakentajana, hyvänä yhteistyön tekijänä ja kuuntelijana. Luulen, että se varmasti painoi. Ei sillä, etteivätkö kaksi muutakin kandidaattia olisi samassa asiassa vahvoja, Harjanne sanoi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikka vapautuu, kun eduskuntaryhmää aiemmin johtanut Emma Kari siirtyy Krista Mikkosen tilalle ympäristö- ja ilmastoministeriksi. Mikkonen puolestaan siirtyy sisäministeriksi.

Kierrätys vihreissä johtuu puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalon vanhempainvapaasta.

Ohisaloa tuuraavaksi puheenjohtajaksi valittiin ensimmäisen kauden kansanedustaja Iiris Suomela.

Lisää aiheesta:

Vihreät päätti ministereistään: Krista Mikkonen siirtyy sisäministeriksi, Emma Kari tuuraamaan ympäristö- ja ilmastoministerinä

Politiikan tutkija: Vihreät hakee sijaisvalinnoillaan puhtia tammikuun aluevaaleihin ja terävämpää linjaa

Analyysi: Ministerikierrätyksellä vihreät yrittää virittää puolueen valmiiksi kevään ilmastovääntöihin

Suosittelemme sinulle