Hyppää sisältöön

Uusi palvelu auttaa löytämään haudat Vaasan ja Seinäjoen hautausmailla – sukututkijoille tarpeen, myös muita verkkopalveluita kehitetään

Hautahakupalvelu on tähän asti ollut käytössä vain Helsingissä. Verkkohaku palvelee kaikkia, jotka haluavat tiedot Seinäjoen seurakunnan tai Vaasan seurakuntayhtymän hautausmailden haudoista.

Metalliristi hautamuistomerkin päällä Hietaniemen hautausmaalla.
Kuva: YLE / Niina Mattus
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan seurakuntayhtymä ja Seinäjoen seurakunta ottavat nyt pyhäinpäivänä käyttöön sovelluksen, jonka avulla voi etsiä hautojen tietoja seurakuntien hautausmailta.

Seurakuntien hautausmailla on yhteensä lähes 80 000 hautaa.

Hautahaku.fi -palvelu on ollut käytössä aiemmin Helsingin seurakuntayhtymässä.

– Vaasan hautausmailta tiedot on yhteensä lähes 38 000 haudasta. Uskoisin että lähes kaikki voimassa olevat haudat löytyvät, Vaasan seurakuntayhtymän hautauspalveluiden työnjohtaja Juha Rintakallio sanoo.

Seinäjoen seurakunnan hautausmailta hautoja löytyy suurinpiirtein saman verran.

Hautakivien tiedot

Verkkopalvelu kertoo saman tiedon, minkä kuka tahansa voi hautausmaalla saada hautakivestä. Haku tapahtuu vainajan sukunimen perusteella ja hakua voi rajata syntymä- ja kuolinvuoden mukaan.

Kartta näyttää haudan paikan hautausmaalla, mutta ei esimerkiksi ohjaa käyttäjää puhelimen navigointisovelluksen tapaan oikeaan paikkaan.

– Alueella näkyy kortteli ja rivipaalut. Yksittäinen hauta täytyy sitten laskea aina rivin alusta lähtien, opastaa Vaasan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Ralf Lillfors.

Palvelu toimii selaimella tai mobiilipäätelaitteella.

"Tämä on nykypäivää"

Hautahakupalvelu on osa Vaasan seurakuntayhtymän strategiaa siirtää seurakunnan palveluja entistä enemmän verkkoon. Hautojen tietoja kysyvät esimerkiksi sukututkijat.

Juha Rintakallio uskoo, että palvelulle riittää käyttäjiä.

– Kun totutaan siihen, että tieto saadaan itse missä tahansa, uskon että suosio tulee olemaan suuri ja paluuta entiseen ei ole. Päinvastoin, on tarkoitus lisätä erilaisia asioita ja teemoja, jotka palvelevat hautausmailla käyviä ihmisiä.

Vaasan seurakuntayhymän hautaustoimen päällikkö Ralf Lillfors ja työnjohtaja Juha Rintakallio
Ralf Lillfors ja Juha Rintakallio vastaavat usein kyselyihin hautojen sijainnista. Pyhäinpäivästä alkaen tiedot ovat kaikkien nähtävillä verkossa. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

– Tämä on nykypäivää ja mahdollisuuksia on. Hautausmailla on paljon erilaisia koristekasveja ja puita. Jos ne saisi kartalle, niin opiskelijaryhmille olisi tehtävänä puiden ja pensaiden tunnistaminen, Lillfors pohtii.

Hautausmaakävelyt ovat olleet suosittuja Vaasan hautausmailla kesäisin. Hautahausta voisi Lillforsin mukaan olla apua merkkihenkilöiden hautojen etsimisessä.

Hautahausta löytyvät pyhäinpäivänä Seinäjoen seurakunnan hautausmaista Nurmon hautausmaa, Peräseinäjoen hautausmaat, Törnävän hautausmaa, Ylistaron hautausmaat ja Kitinojan hautausmaa.

Vaasan seurakuntayhtymän hautausmaista tiedot löytyvät Vaasan uudelta hautausmaalta, Vaasan vanhalta hautausmaalta ja Vähänkyrön hautausmaalta.

Aiheesta voi keskustella sunnuntaihin 7. marraskuuta kello 23 asti.

Lisää Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle