Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa Oklahoma toteutti ensimmäisen teloituksensa vuosikausiin – kuolemanrangaistus entistä epäsuositumpi

Vain vähemmistö Yhdysvaltain osavaltioista panee yhä täytäntöön kuolemanrangaistuksia, joskin kansasta lievä enemmistö kannattaa yhä murhaajien teloituksia.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennus.
Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi Oklahomassa kuolemaantuomittujen teloituksia koskeneen kiellon. Kuva: Lehtikuva
Lassi Lapintie

Yhdysvalloissa Oklahoma panee toimeen ensimmäiset kuolemanrangaistuksensa kuuteen vuoteen. Maan korkein oikeus kumosi kahta osavaltiossa kuolemaantuomittua koskeneen tilapäisen teloituskiellon.

Ensimmäinen vangeista teloitettiin jo torstaina iltapäivällä paikallista aikaa ja toinen aiotaan teloittaa marraskuun lopulla. Tänään teloitettu John Grant, 60, tuomittiin kuolemaan vankilatyöntekijän tappamisesta.

Myöhemmin teloitettava Julius Jones, 41, tuomittiin kuolemaan kotipihalleen ammutun vakuutusyhtiön johtajan murhasta. Jones on vakuuttanut syyttömyyttään kahden vuosikymmenen ajan, ja kuolemanrangaistusta vastustavat aktivistit ja julkisuuden henkilöt ovat kampanjoineet hänen puolestaan.

Grantin ja Jonesin teloitusten täytäntöönpano oli estetty aiemmin samana päivänä liittovaltion valitustuomioistuimen päätöksellä, kertoi CBS News (siirryt toiseen palveluun). Maan korkein oikeus on tällä hetkellä vankasti konservatiivisten tuomareiden hallussa.

Asianomistajina oikeusjutussa

Sekä Grant että Jones olivat molemmat asianomistajina mukana laajassa oikeusjutussa, joka haastaa Oklahoman tappavilla ruiskeilla tehtävien teloitusten perustuslainmukaisuuden.

Tuomitut olivat kieltäytyneet valitsemasta vaihtoehtoista teloitusmenetelmää vedoten uskonnollisiin syihin. Rangaistuksena heidät poistettiin oikeusjutun asianomistajien joukosta.

Oklahoman osavaltion oikeusministeri oli aiemmin luvannut, ettei oikeusjutun asianomistajina olevia tuomittuja teloiteta ennen jutun ratkeamista. Muut 27 jutussa mukana olevaa vankia suostuivat valitsemaan vaihtoehtoisen teloitusmenetelmän ja saavat jatkaa asianomistajina.

CBS:n mukaan kuolemaantuomittuja koskevan oikeusjutun käsittelyn on määrä alkaa ensi vuoden helmikuun lopulla.

Kuolemanrangaistuksen kannatus alimmillaan 50 vuoteen

Kuolemanrangaistuksen kannatus on ollut laskussa Yhdysvalloissa ja maailmalla jo pitkään. Vielä viime vuonna tehdyssä valtakunnallisessa kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvalloissa lievä enemmistö kannatti yhä kuolemanrangaistusta murhaajien kohdalla, mutta kannatus oli matalimmillaan ja vastustus korkeimmillaan puoleen vuosisataan.

Suurimmassa osassa maata kuolemanrangaistus on joko lakkautettu tai teloituksia ei käytännössä panna toimeen.

Entisen presidentin Donald Trumpin kauden lopulla vuonna 2020 kuolemaantuomioita alettiin kuitenkin taas panna täytäntöön liittovaltion vankien osalta liki 20 vuoden tauon jälkeen.

Presidentti Joe Bidenin kaudella liittovaltion teloituksia ei ole toistaiseksi tehty, joskaan Biden ei myöskään ole perunut edeltäjänsä tekemää linjausta, joka salli teloitusten jatkamisen.

Biden on kertonut olevansa kuolemanrangaistuksen vastustaja, mutta hänen hallintoaan on arvosteltu aiheesta vaikenemisesta.

Liittovaltion tiedetään myös ajavan Bostonin maratonin vuoden 2013 pommi-iskun tekijän Dzohar Tsarnajevin kuolemantuomion palauttamista korkeimmassa oikeudessa.

Tsarnajevin kuolemantuomio kumottiin valitustuomioistuimessa (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna.

Suosittelemme sinulle