Hyppää sisältöön

Kesämökkeihin vedetään sähkölinjoja hurjaa vauhtia, viimeksi vastaava buumi Saimaan seudulla 1980-luvun lopulla

Korona-aikana vauhtia saanut mökkibuumi näkyy siten, että uusiin ja vanhoihin mökkeihin on rakennettu sähköliittymiä moninkertainen määrä viime vuosiin verrattuna. Järvi-Suomen Energian asentajatyövoima on nyt kohdennettu uusien liittymien pystyttämiseen.

Sähköasentaja työssään.
Järvi-Suomen Energian alueella uusia liittymiä on rakennettu kuluvan vuoden aikana lähes 400. Kuva: Pixabay
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Savossa rakennetaan uusia sähköliittymiä tänä vuonna vuosikymmenien ennätysvauhdilla.

Järvi-Suomen Energian alueella uusia liittymiä on tehty lähes 400 eli kolmin- tai nelinkertainen määrä edeltäviin vuosiin verrattuna.

Taustalla on koronan vauhdittama mökkibuumi: uusia mökkejä on rakennettu ja vanhoja sähköistetty vilkkaasti.

– Liittymiä on mennyt todella hyvin kaupaksi. Valtaosin ne ovat menneet kesämökkeihin, sanoo Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen.

Pajusen mukaan edellinen vastaava mökkibuumi nähtiin Saimaan alueella 1980- ja 1990-luvun taitteessa. Varsinaista ruuhkaa ei liittymien rakentamisessa kuitenkaan ole syntynyt.

– Meillä on priorisoitu niin, että ensimmäisenä korjataan sähköverkon viat, sitten tehdään liittymät ja sitten uusitaan verkkoa. Viime aikoina asentajatyövoima on kohdennettu liittymien rakentamiseen.

Sähkölämmitteisillä kesämökeillä on saatu huomata, miten sähkön hinta on kallistunut nopeasti. Vuosi sitten syys–lokakuun vaihteessa sähkö maksoi pörssissä alle kolme senttiä kilowattitunnilta. Tänä vuonna hinta oli yli seitsemän senttiä.

Tästä linkistä voit lukea lisää sähkön hintakehityksestä viime aikoina.

Suosittelemme sinulle