Hyppää sisältöön

Suomen suurimman varuskunnan läheisyydessä on tuhansia varusmiehiä ihmetyttänyt pihapiiri – pian mielikuvitusta pursuavassa pihassa pyörii jälleen ufo

Osa sään armoilla olevasta ITE-taiteesta on päässyt huonoon kuntoon Jätkän Onnelassa Kouvolassa. Taiteellisesti erikoinen ja tärkeä kokonaisuus halutaan säilyttää, ja teoksia on nyt ryhdytty korjaamaan.

Ensio Tuppuraisen ITE-taidetta.
Jätkän Onnelan ITE-taideteosten kunnostusta on aloitettu tänä syksynä ja sen pitäisi valmistua vuoteen 2024 mennessä.
Juulia Tillaeus

ITE-taiteilija Ensio Tuppurainen ei pelännyt tuoda mielipiteitään julki. Hän teki sen omaperäisellä tavalla – kotinsa, Jätkän Onnelan pihamaalle luomallaan taiteella.

Jätkän Onnela pihapiireineen sijaitsee Kouvolan Valkealassa, Suomen suurimman varuskunnan Karjalan prikaatin läheisyydessä. Pihapiiri onkin painunut monen eri puolilta Suomea palvelustaan suorittamaan tulleen varusmiehen mieleen.

Talon seinustalle kiinnitetyt tekstikyltit ottavat kantaa esimerkiksi politiikkaan ja vanhusten kohteluun. Eri puolilla pihaa seisoo mielikuvituksellisia veistoksia, joista jokaisella on oma tarinansa.

Nuo tarinat on pian tarkoitus tuoda ihmisten ulottuville.

Ensio Tuppuraisen ITE-taidetta.
Osa kantaaottavien kylttien teksteistä on haalistunut. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Teoksia korjataan

Sään armoilla oleminen näkyy osassa teoksista, jotka ovat päässeet huonoon kuntoon. Seitsemän vuotta sitten kuolleen taiteilijan töitä on nyt alettu korjata Kääpälän kyläyhdistyksen johdolla.

Kunnostustöiden on määrä valmistua vuoteen 2024 mennessä, jolloin Ensio Tuppuraisen syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Tarkoituksena on myös avata mobiililähtöiset verkkosivut, joiden avulla kävijä voisi tutustua teosten taustoihin ja taiteilijaan.

– Tämä on melkein kuin fantasiapuisto, täynnä yllätyksiä ja hauskoja tarinoita. Täältä löytyy maan ja taivaan väliltä mitä tahansa. Tämä on oman aikakautensa edustaja, ja muistomerkkikin, voisi sanoa, Kääpälän kyläyhdistyksen sihteeri Christel Vaenerberg sanoo.

Jätkän Onnela.
ITE-taiteilija Ensio Tuppurainen asui vuosikymmeniä Jätkän Onnelassa, entisessä kyläkaupassa. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Teoksia kunnostetaan talkoovoimin. Tähän mennessä pihaa reunustavalle tauluseinälle on rakennettu uudet kehykset ja horoskooppimerkeille jalustat, sekä tekstikylttejä uusittu.

Ensi vuonna korjauslistalla on esimerkiksi ufon jalusta, jotta se saadaan jälleen pyörimään. Teoksista on tehty 52-sivuinen korjaussuunnitelma.

– Sellaisia muutoksia saa tehdä, jotka pidentävät elinikää, mutta visuaalisia muutoksia emme halua missään nimessä tehdä. Alkuperäistä pitää ehdottomasti kunnioittaa, Christel Vaenerberg sanoo.

Ensio Tuppuraisen ITE-taidetta.
Ufon jalusta on hajonnut, eikä se enää pyöri. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Ainutlaatuinen ja tärkeä kokonaisuus

Ite-taidetta pitkään tutkineen professori Veli Granön mukaan Jätkän Onnela on ainutlaatuinen ja tärkeä ITE-taiteen kokonaisuus, ja se tulisi säilyttää paitsi taiteellisen erikoisuutensa, myös poliittisen dokumenttiarvonsa vuoksi.

Taideympäristö on Granön mukaan myös historiallinen dokumentti poliittisen ilmapiirin muutosten taustavoimista, Suomessa ja jopa globaalisti.

Ensio Tuppuraisen ITE-taidetta.
Pihaa reunustava maalausseinä sai tämän syksyn talkoissa uudet kehykset. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Veli Granön mukaan Jätkän Onnelan tyyppiset taidekokonaisuudet ovat yleisempiä Yhdysvalloissa. Euroopassa niitä on muutamia, mutta Pohjoismaissa niitä ei juuri Suomen ulkopuolella esiinny.

Ensio Tuppuraisen ITE-taidetta.
Jätkän Onnelan pihalla seisoo kymmeniä veistoksia. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Taiteilijan tytär toivoo teosten säilyvän

Ensio Tuppurainen aloitti ITE-taiteen tekemisen yli 50-vuotiaana. Se ei kuitenkaan ollut hänen ensikosketuksensa taiteeseen, sillä hän oli tehnyt akvarelli- ja öljymaalauksia jo nuoresta saakka.

Taiteilijan tytär Marja Tiihonen kertoo, että isä ammensi inspiraatiota teoksiinsa ympäröivästä maailmasta. Taiteilija seurasi tiiviisti uutisia.

– Hänellä oli omanlaisensa näkemys asioista. Ehkä hän halusi näillä teoksilla jollain lailla kommentoida tätä maailman ja yhteiskunnan elämää, Tiihonen sanoo.

Ensio Tuppuraisen ITE-taidetta.
Realistisen kokoinen hevosveistos, jonka perässä kulkee kyntäjä on ollut pihalla ainakin 40 vuotta. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Keskellä Jätkän Onnelan pihaa on Saasteen uhrit -teos, jonne Ensio Tuppurainen elinaikanaan kippasi huonoon kuntoon menneitä teoksia. Taiteilijan asenne oli, että se mikä oli ollut aikansa, sai mennä.

Marja Tiihonen uskoo kuitenkin, että isä hyväksyisi töidensä kunnostamisen.

– Sen, mitä olen täällä nyt ährännyt teosten parissa, minulla on ollut rauhallinen olo. Ilmeisesti kunnostaminen on ollut toivottavaa hänenkin mielestään.

Ensio Tuppuraisen ITE-taidetta.
Jätkän Onnelan pihassa on useita tekstikylttejä, jotka ottavat kantaa vanhusten kohteluun. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Marja Tiihosen suosikki isänsä töistä on useamman metrin korkuinen Salatut kädet -teos, joka esittää enkeliä. Hän uskoo, että se oli myös Ensio Tuppuraiselle omista teoksistaan merkityksellisin.

– Isä kertoi, että hänet on pelastettu niin monesta tilanteesta, joku on vetänyt hänet pois. Hän oli muun muassa pudonnut jokeen suksineen ja sairastanut. Hän aina selvisi niistä.

Ensio Tuppuraisen ITE-taidetta.
Salatut kädet -teos kohoaa usean metrin korkeuteen. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Aiheesta voi keskustella jutun lopussa 1.11.2021 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

ITE-taiteilijalle taide on hölynpölyä

Suosittelemme sinulle