Itkuisia hoitajia, uupumusta, pitämättömiä lomia. Yle kertoi toukokuussa Keski-Suomen keskussairaala Novan päivystyksen hoitajapulan vaikutuksesta työntekijöiden jaksamiseen.
Johtajaylilääkäri Juha Paloneva sanoo, että hoitajia on nyt rekrytoitu ja sijaisiakin on löydetty. Hoitajapula vaivaa silti edelleen Novan päivystysosastoa.
– Meillä ei riittävästi ole henkilökuntaa siihen, että kaikki päivystysosaston kapasiteetti voitaisiin ottaa käyttöön, Paloneva myöntää.
Päivystysosaston vuodepaikkoja on jouduttu sulkemaan sen takia että hoitajia ei ole riittävästi. Kun potilaita ei voida ohjata jatkohoitoon vuodeosastolle, he jäävät päivystykseen.
Potilaita käytävillä, "tilanne kestämätön"
Ruuhkaa on pahentanut se, että maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoillakin on ollut täyttä, joten jatkohoitopaikkoja ei ole järjestynyt sieltäkään.
Esimerkiksi viime viikolla Novan päivystykseen jouduttiin haalimaan muualta sairaalasta sänkyjä, joissa hoitoa tarvitsevat potilaat makailivat päivystyksen käytävillä.
Päivystyksessä työskentelevä hoitaja sanoo, että tilanne on kestämätön. Hän on huolissaan potilasturvallisuudesta.
– Pelottaa, että kuoleeko joku työvuoroni aikana sen takia, ettei hänen luonaan ehditä käydä, nimettömänä asiasta kertova hoitaja toteaa.
Päivystyspotilaita on parin viime viikon aikana tullut Novaan poikkeuksellisen paljon, vahvistaa päivystyksen ja ensihoidon palvelujohtaja Afra Prokki.
Infektioiden määrä lisääntynyt
Päivystyksessä näkyy nyt muun muassa se, että koronavarotoimet eivät ole enää niin ahkerasti käytössä. Infektioiden ja niiden jälkitautien määrä on lisääntynyt, kun ihmiset ovat alkaneet luopua turvaväleistä, maskeista ja tarkasta käsihygieniasta.
Etenkin Jyväskylästä Novaan tulee paljon myös sellaisia potilaita, jotka eivät ole onnistuneet saamaan aikaa omasta terveyskeskuksestaan.
– Jostainhan ihminen haluaa apua saada, jos jokin vaiva on, Afra Prokki toteaa.
Esimerkiksi viime viikolla vilkkaimman päivän iltana Novan päivystyksessä vuoroaan odotti lähes sata potilasta.
Palvelujohtaja Prokki kertoo, että hoitajia on haettu päivystysosastolle sekä virallisia että epävirallisia kanavia käyttäen. Samaan aikaan Novassa on mietitty "veto- ja pitotekijöitä" uusien hoitajien houkuttelemiseksi ja nykyisen henkilöstön säilyttämiseksi.
– Kaikenlaisia jaksamisen tukemiskeinoja on mietitty ja myös otettu käyttöön, Prokki kertoo.
Päivystyshoitaja sanoo, että rahalla saisi paljon aikaan.
– Kyllä tänne saadaan kokeneita hoitajia, kun maksetaan tarpeeksi.
Päivystyksen uuvuttamat hoitajat ovat hänen mukaansa saaneet tarpeekseen tsemppipuheista ja pizzatarjouksista. Motivaatiota nostaisi hänen mielestään parhaiten reilu rahallinen korvaus.
Juha Paloneva uskoo puolestaan, että hoitajien hyvät työolot ovat rahaa parempi houkutin rekrytoinnissa. Hän muistuttaa, että sairaanhoitopiirin talous on nykyisellään erittäin tiukka.
Afra Prokki sanoo, että päivystyksen henkilöstön palkkoja on yritetty parantaa erilaisten lisäkorvausten kuten vuoronvaihto- ja ruuhkanpurkulisien avulla.
– Mutta kun on rajallinen määrä työntekijöitä, niin ei kukaan jaksa määräänsä enempää tehdä.
Sekä Paloneva että Prokki toivovat, että ihmiset ottaisivat sekä influenssa- että koronarokotteen. Influenssakausi ei ole vielä alkanut Keski-Suomessa.
– Sehän on semmoinen asia, minkä jokainen pystyy itse tekemään terveytensä eteen. Se on harras toive, palvelujohtaja Afra Prokki sanoo.