Hyppää sisältöön

Bostonin maratonin pommimiehen teloituksesta kiistellään Yhdysvalloissa

Bostonin maratonin verilöylystä on aikaa yli seitsemän vuotta. Tekijän rangaistuksesta kiistellään yhä.

Bostonin vuoden 2013 maratonin pommin asettamisesta tuomittu Dzokhar Tsarnaev.
Dzohar Tsarnajev tuomittiin vuoden 2013 terrori-iskusta Bostonin maratonille. Piirroskuva oikeudenkäynnistä. Kuva: EPA/JANE FLAVELL COLLINS
Erja Tuomaala

Bostonin maratonin loppusuora muuttui terroriteon kohteeksi vuonna 2013. Kahden pommin räjähdyksessä kuoli kolme ja haavoittui 260 ihmistä.

Isku oli vakavin Yhdysvaltain maaperällä sitten syyskuun yhdennentoista päivän tapahtumien vuonna 2001.

Myös tekijöiden tavoittaminen oli päivien kilpajuoksu. Tamerlan Tsarnajev kuoli iskujen jälkeen poliisin luodista, hänen nuorempi veljensä Dzohar Tsarnajev löydettiin piileskelemästä veneestä neljän vuorokauden paon jälkeen.

Tuomioistuin totesi Dzohar Tsarnajevin syylliseksi kaikkiin kolmeenkymmeneen häntä vastaan nostettuun syytekohtaan, jotka vaihtelivat salaliitosta joukkotuhoaseen käyttöön. Hän on nykyisin 28-vuotias.

Nyt Yhdysvaltain korkein oikeus pohtii, säilytetäänkö Tsarnajevin tuomio elinkautisena vai pitäisikö hänelle jo aiemmin kertaalleen määrätty kuolemanrangaistus palauttaa. Kuolemanrangaistus kumottiin valitustuomioistuimessa viime vuonna.

Puolustuksen mukaan tuomittu Dzohar Tsarnajev oli radikalisoituneen ja väkivaltaisen veljensä täysin johdateltavissa. Itse tekoja puolustus ei ole kiistänyt.

Nuorimman uhrit omaiset toivoivat kuolemanrangaistuksesta luopumista

Maratonin nuorimman kuolonuhrin, juoksutapahtumaa katsomassa olleen 8-vuotiaan pojan vanhemmat ovat toivoneet kuolemantuomiosta luopumista. Vanhempien mukaan Tsarnajevin nimi pysyisi otsikoissa ja ja omaisten toipuminen vaikeutuisi entisestään.

Tsarnajevin tuomio nousi uutisiin, kun Oklahoman osavaltio pani torstaina toimeen ensimmäisen teloituksensa kuuteen vuoteen. Kuolemanrangaistuksen suosio rankaisumuotona on vähentynyt Yhdysvalloissa. Niukka enemmistö kansalaisista on edelleen kuolemanrangaistuksen kannalla.

Yleiskuva Bostonin maratonilta vuonna 2013.
Bostonin maratonin loppusuoralla räjähti kaksi pommia. Iskun takana olivat tshetsheenitaustaiset veljekset. Kuva: EPA/BILLIE WEISS

Trump kiihdytti tahtia loppukaudella, Bidenin linjausta odotellaan

Useimmissa Yhdysvaltain osavaltioissa kuolemanrangaistus ei ole enää käytössä. Niissä, joissa se on, sitä käytetään harvoin. Tahti kiihtyi Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin kauden lopulla vuonna 2020- Tuolloin 13 vangin kuolemantuomiot pantiin käytäntöön.

Myös presidentti Joe Biden on aiemmin ollut kuolemanrangaistusten kannalla. Hän ei ole kuitenkaan käsitellyt aihetta tammikuisten virkaanastujaistensa jälkeen.

Lue myös:

CNN : Supreme Court conservatives appear ready to endorse death sentence for Boston Marathon bomber Dzhokhar Tsarnaev (siirryt toiseen palveluun)

Juttua korjattu 30.10. kello 3:58. Korjattu jälkimmäisen kuvan kuvatekstiä. Iskun tekijät olivat tshetsheenitaustaisia, eivät georgialaistaustaisia.

Suosittelemme sinulle