Hyppää sisältöön

Auringossa jysähti – revontulia voi viikonloppuna näkyä koko maassa

Auringon pinnalta purkautui torstai-iltana hiukkasryöppy kohti maata. Sen saapumisen merkkinä taivas välkehtii upeina revontulina.

Auringonpurkaus
Auringonpurkaus
Mikko Pesonen

Revontulia voi näkyä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä koko maassa, eteläisintä Suomea myöten.

Syy poikkeuksellisen otolliseen revontuliennusteeseen on auringossa torstaina havaittu suuri X1-luokan roihupurkaus.

Roihupurkaus tallentui Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan videolle, joka näkyy jutun pääkuvassa. Purkaus näkyy auringon eteläisellä puolella aivan videon lopussa.

Alla on twitterissä jaettu lähikuva videosta, jossa purkaus näkyy selvästi.

Oleellista revontulien kannalta on se, että purkaus suuntautuu kohti maata. Sen ennustetaan osuvan maan ilmakehään lauantain aikana.

Ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan geomagneettisen myrskyn muodostuminen näyttää hyvin todennäköiseltä. Samalla se tarkoittaa suurta todennäköisyyttä revontulien esiintymiselle koko maassa.

Revontulien näkyminen puolestaan edellyttää pilvetöntä taivasta. Tämän hetken sääennusteen mukaan etelä- ja keski-Suomessa ja pohjoisimmassa Lapissa on paikoin kirkasta lauantain-sunnuntain välisenä yönä, pilviennusteet tosin muuttuvat nopeastikin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan auringon pinnalla on tällä hetkellä kaksi isompaa auringonpilkkualuetta, joista voi lähipäivinä aiheutua uusia roihu- ja massapurkauksia. Revontulia voi siis näkyä myös muina öinä.

Ilmatieteen laitoksen revontuliseurannan löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Revontulia Hämeenlinnan taivaalla
Revontulien näkyminen eteläisessä Suomessa on harvinaista, mutta ei tavatonta. Revontulia Hämeenlinnan taivaalla. Kuva: Camilla Sipponen

Aurinkomyrsky voi kaataa sähköverkon ja jumittaa internetin

Auringossa tapahtuvat suuret purkaukset saattavat aiheuttaa revontulien ohella myös vahinkoa.

Eilisestä massapurkauksesta lähteneet radioaallot ilmeisesti häiritsivät hetkellisesti radioyhteyksiä auringon valaisemmassa osassa maapalloa, erityisesti Etelä-Amerikassa.

Erityisen voimakkaat purkaukset saattavat kaataa sähköverkkoja, vahingoittaa satelliitteja tai häiritä tutkasignaaleja.

Torstainen purkaus on luokiteltu voimakkuudeltaan X1-luokkaan. X-luokan purkaukset ovat voimakkaimpia aurinkomyrskyjä.

Tosin nyt tapahtunut purkaus on pienin X-luokan purkaus. Esimerkiksi vuonna 2003 auringossa tapahtui purkaus, jonka voimakkuudeksi mitattiin X28. Se oli 28 kertaa torstaista purkausta voimakkaampi.

Suomen sähköverkko ei ole kaatunut aurinkomyrskyjen takia. Verkkoyhtiö Fingridin suunnittelupäällikkö Antti Harjula arvioi Ylen jutussa, että sähköverkon pitäisi kestää myös kovimman luokan megamyrskyt.

Sen sijaan tietoverkkoihin rakentuva internet saattaa kaatua erittäin voimakkaan aurinkomyrskyn seurauksena. Erityisen haavoittuvana pidetään merten pohjissa kulkevia mantereiden välisiä kaapeleita.

Lue lisää:

Voimakas aurinkomyrsky voi kaataa sähköverkot ja pilkkoa internetin

Suosittelemme sinulle