Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen kynnystä on madallettu Turussa – johtaja: "Sanoisin jopa, että meille pääsee ilman kynnystä"

Palvelupiste Palmikosta, Turun Varissuolta, saa apua ilman erillistä lähetettä tai ajanvarausta. Tavoitteena on tarjota varhaista tukea täysi-ikäisille turkulaisille.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.
Jos elämään on osunut kriisi tai oma henkinen vointi tai päihteidenkäyttö huolestuttaa, voi Turussa saada apua matalan kynnyksen palvelukeskus Palmikosta. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Päivi Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turussa saa nyt aiempaa helpommin tukea mielenterveys- ja päihdeasioihin sekä elämänkriiseihin. Viime kauden valtuusto päätti vahvistaa kaupungin perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluita. Uusi malli on ollut käytössä parin viikon ajan.

Keskeistä toiminnassa on avun saaminen matalalla kynnyksellä.

– Sanoisin jopa, että meille pääsee ilman kynnystä. Palvelupiste Palmikkoon saa yhteyden ilman lähetettä ja ilman diagnoosia. Huoli omasta voinnista riittää, mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Kaisa Luntamo kertoo.

Turun kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Kaisa Luntamo syksyisessä puistossa.
– Oma huoli omasta voinnista riittää, sanoo mielenterveys- ja päihdeongelmien johtaja Kaisa Luntamo kuvaillessaan palvelukeskus Palmikon matalaa kynnystä. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelulle on Turussa paljon tarvetta. On ihmisiä, jotka eivät vielä ole minkään palvelun piirissä, vaan he miettivät kotona itsekseen omaa vointiaan.

– Ei ole helppoa hakea apua, jos voi huonosti. Meidän on siis tehtävä se helpoksi, Luntamo toteaa.

"Ei luukulta luukulle"

Uutta toimintamuotoa on nyt käynnistelty pari viikkoa. Asiakkaat ovat olleet kiitollisia, kun heitä on pystytty auttamaan nopeasti.

– Enimmäkseen ensimmäisinä viikkoina on ollut perhe-elämän ikäviä käänteitä ja loppuunpalamista työssä. On kaivattu nopeasti ihmistä, jolle voi puhua, sairaanhoitaja Hanne Brown Palmikosta sanoo.

Sairaanhoitaja Hanne Brown istuu työhuoneessaan palvelukeskus Palmikossa, Turun Varissuolla
Sairaanhoitaja Hanne Brown soittaa mahdollisimman pikaisesti takaisin henkilölle, joka on ottanut yhteyttä matalan kynnyksen palvelupiste Palmikkoon. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Brown on yksi kuudesta Varissuon toimipisteessä työskentelevästä sairaanhoitajasta. Hän kokee palvelun nopeuden arvokkaaksi.

– Pystymme ohjaamaan asiakkaita nopeasti oikeisiin paikkoihin. Ei tarvitse mennä luukulta luukulle ja miettiä, mikä olisi oikea paikka, Brown iloitsee.

Myös omainen voi olla yhteydessä Palmikkoon ja kertoa huolensa läheisestä. Huolen kohteena olevan luvalla Palmikon työntekijä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä häneen. Palvelu perustuu kuitenkin vapaaehtoisuuteen ja asiakkaan omaan tahtoon.

Turun kaupungin terveysasemilla hoidetaan edelleen mielenterveys- ja päihdeasioita, tarvittaessa yhteistyössä mielenterveys- ja päihdepalveluiden työntekijän kanssa.

Lisäksi terveysneuvontapiste Milli ja kaupungin muut päihdepalvelut jatkavat entiseen tapaan.

Suosittelemme