Hyppää sisältöön

Kulttuurin rahoitusuudistus saatiin päätökseen – ovet aukenivat yli kymmenelle uudelle ryhmälle

Valtionrahoitusta myönnettiin yhteensä sadalle esittävän taiteen toimijalle. Ensimmäistä kertaa myös sirkuksen alan toimijoita pääsi mukaan.

Marc Gassot, Helsinki, 03.01.2019
Näyttelijä Marc Gassot Lion-teoksessa. Teos oli Circo Aereon tuotantoa. Se pääsi nyt mukaan valtionosuusjärjestelmän piiriin. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Stina Alapirtti

Esittävän taiteen valtionosuusrahoituksen saajien määrä kasvaa ensi vuonna. Uusia tuen saajia on yhteensä 15, joista 12 toimii tanssin, teatterin ja sirkuksen alalla ja kolme musiikin alalla.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sirkuksen alan toimijat saavat valtionrahoitusta. Sirkuksen alalla tuki myönnettiin Circo Aereolle sekä WHS Teatteri Unionille.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti tänään perjantaina, että yhteensä 100 esittävän taiteen toimijaa on valittu kulttuurin valtionosuusjärjestelmän (vos) tuen piiriin. Hakijoita oli 114.

Esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmää uudistettiin vuosina 2016–2020. Uudistusten myötä uusien esittävän taiteen ryhmien pääsyn vos-tuen piiriin oli tarkoitus helpottua. Käyttöön otettiin esimerkiksi uusi, kolmivuotinen vos-tuki. Se myönnettiin nyt 16 toimijalle.

Lakimuutos astuu voimaan vuonna 2022.

Vuoden 2022 talousarvioesityksen mukaan esittävän taiteen valtionosuuksien määräraha kasvaa noin 12 miljoonalla eurolla tähän vuoteen verrattuna. Vuonna 2022 valtionosuuksiin on käytettävissä noin 94 miljoonaa euroa. Lisäksi Taiteen edistämiskeskuksen kautta tuettavan vapaan kentän toimijoiden määräraha kasvaa valtionosuujärjestelmän kokonaisuudistuksessa 6,8 miljoonaa euroa.

Korjattu 3.1. klo 14.20 Uusien VOS-ryhmien listasta puuttui suomenruotsalainen Klockriketeatern ja listalta on poistettu kansantanssiteatteri Rimpparemmi, joka sai VOS-rahoitusta jo ennen uudistusta.

Lue lisää: Valtio halusi uudistaa kulttuurin rahoituksen, mutta juuri mikään ei muuttunut

Suosittelemme sinulle