Hyppää sisältöön

Terveysongelmistaan rohkeasti puhunut Laura Lahtinen haluaa olla esikuvana nuorille uimareille – "Se on edelleen tabu"

Nuorten EM-pronssimitalisti Laura Lahtinen pääsee vihdoin kilpailemaan arvokisoissa kahden vuoden tauon jälkeen. Kazanin EM-kisojen sijaan päätähtäin on joulukuun MM-kisoissa Abu Dhabissa.

Laura Lahtinen
Laura Lahtinen edustaa Suomea lyhyen radan EM-kisoissa Kazanissa. Hänen päämatkansa on 200 metrin perhosuinti. Kuva: Tomi Hänninen
Petri Sjöblom
Avaa Yle-sovelluksessa

Uinnin lyhyen radan EM-kilpailut nähdään Ylen kanavilla. Tulevat lähetykset voit katsoa täältä.

Uimari Laura Lahtiselta, 18, luonnistuu sähäkkä sivukoukku. Lyöntien painon sai kokea Lahtisen uintivalmentaja Matti Mäki, joka joutui pitelemään nyrkkeilysäkkiä alkulämmittelyssä.

– Tosi tehokasta iskemistä. Saan olla tarkkana, että pysyn tieltä poissa. Kyllä huomasin positiivisen raivon. Otettiin nyrkkeily viime kaudella käyttöön, ja se on mukava lisä allastreenin ohessa, Mäki kertoi hiki otsalla.

Kaksikko paiskii hommia kahdesti päivässä, joten tekemisestä on karsittu turha vakavuus. Luottamusta on rakennettu vuodesta 2017.

uimavalmentaja Matti Mäki katsoo kameraan
Laura Lahtisen valmentaja Matti Mäki on entinen olympiauimari. Hän kilpaili Ateenassa 2004. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Mäen ja Lahtisen yhteistä matkaa kohti maailman kärkiuimareita on tukemassa entinen uinnin valmennuspäällikkö Petteri Laine, joten taustakuviot ovat ainakin hallussa.

– Todella hauska kaksikko. Tykkään heistä paljon. Nauraen tosissaan on motto. Matti ja Petteri kuuntelevat tosi hyvin mua, Lahtinen kertoi Yle Urheilulle ennen lähtöään Kazanin lyhyen radan EM-uinteihin.

Lahtisen päämatka on vielä toistaiseksi 200 metrin perhosuinti. Suomen ennätykset lyhyellä radalla (2.06,52) ja pitkällä radalla (2.10,39) ovat vuodelta 2019.

Lahtinen haluaa rohkaista nuoria uimareita

Kehitystä ovat hidastaneet terveysongelmat. Lahtinen on sairastanut endometrioosia (limakalvon sirottumatautia), jonka vuoksi esimerkiksi kuukautiskivut estävät kisaamisen.

Lahtinen on avannut rohkeasti aihetta ja saanut kannustavaa palautetta.

– Muutama tuli sanomaan, että tosi hyvä, kun toit asian esille. Muuten asia on edelleen tabu. Toivon, että olisin pienemmille uimareille esimerkkinä, että he uskaltaisivat kertoa ainakin omalle valmentajalleen.

– Aluksi en itsekään tiennyt, mikä minulla on. Sain vasta elokuussa tietää endometrioosista. Kuukautiset eivät olleet ihan normaalit vaan paljon vaikeammat. Kyllä ihmiset ovat ymmärtäneet, mutta se vei paljon aikaa, Lahtinen sanoi.

Hurja loppuvuosi huipentuu MM-kisoihin

Suurimmat terveysmurheet ovat nyt historiaa, ja Lahtinen saa vihdoin nauttia kisaamisesta.

Lokakuun rankan harjoittelujakson jälkeen edessä on vauhdikas loppuvuosi. Lahtisen ja Mäen yhteisenä teemana on kisoista nauttiminen.

– Lauran päämatka on toistaiseksi 200 metrin perhonen, mutta haluan pitää hänet monipuolisena uimarina. ISL-liigassa on hyötyä siitä, että Laura pystyy uimaan kaikkia lajeja. Tosin kyllä 200 metrillä juuri perhonen ja rintauinti ovat niitä päämatkoja, valmentaja Mäki painotti.

Mäki ei lähde Lahtisen tueksi Kazanin EM-kisamatkalle, mutta kaksikko on jälleen yhdessä joulukuun MM-kisoissa, jotka uidaan lyhyellä radalla Abu Dhabissa.

– Haluan viedä hänet mahdollisimman pitkälle. Tähtäämme koko ajan kansainväliselle huipulle, Mäki muistutti.

Uimari Laura Lahtinen kuuntelee valmentajansa kommentteja
Lyhyen radan arvokisojen jälkeen Laura Lahtinen haluaa painottaa uintia pitkälle radalle. "Haluamme olla pitkällä radalla mahdollisimman hyviä." Kuva: Jouni Immonen / Yle

EM-altaassa Lahtinen hakee lähinnä riemua kilpauintiin. Ohjelmassa on seitsemän kisastarttia.

– Uskon finaalipaikkaan, siihen pitäisi pystyä tässä kunnossa. Kunhan nautin ja teen omaa juttua, niin finaalissa pitäisi olla 200 metrin perhosessa. Rintauinti välillä kulkee ja välillä ei, siitä en osaa sanoa mitään, Lahtinen mietiskeli EM-kisoja.

Abu Dhabin MM-kisoissa tavoitteena on saada kehosta täydet tehot irti, ja 200 metrin perhosuinnissa pääsy välieriin olisi jo kova saavutus. Se vaatisi todennäköisesti reipasta parannusta Suomen ennätykseen 2.06,52.

– Ne ovat minulle todella tärkeät kisat. Olen vähän parempi lyhyellä radalla. Saisin itseluottamusta, jos pystyisin kisaamaan maailman huippuja vastaan, Lahtinen kertoi.

Suuri tavoite odottaa Pariisissa 2024

Lahtinen on jo ilmoittanut jatkavansa kilpauintia vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisiin. Mäen mukaan Lahtisella on mahdollisuudet kärkikamppailuihin pitkällä radalla jo Pariisin kisoissa 2024.

– En osaa sanoa, meneekö vuosi, kaksi vai kolme. Meillä on ollut haastavaa, paljon terveysmurheita ja epäonnea. Ei ole epäilystä, ettemmekö pääsisi vielä paljon kovemmalle tasolle, missä nyt ollaan, Mäki arvioi.

Pariisin olympiakisoissa menestyminen 2024 vaatisi myös rautaista kisakuntoa pitkällä 50 metrin radalla.

– Tietenkin haluamme olla pitkällä radalla mahdollisimman hyviä. Aluksi haluan tavoitella mitaleja lyhyellä radalla, koska tykkään siitä tällä hetkellä enemmän. Myöhemmin haluan tähdätä EM- ja MM-kisoissa pitkälle radalle. Siellä tavoittena mitali ja sitä kautta pääsy olympialaisten finaaliin.

Laura Lahtinen keskustelee valmentajansa kanssa
Huippu-uimari Laura Lahtinen, 18, valmistautuu uransa neljänsiin arvokisoihin valmentaja Matti Mäen avustuksella. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Lahtinen nauttii myös maajoukkueen rennosta ilmapiiristä. Kevään pitkän radan EM-kisoissa Ari-Pekka Liukkonen voitti kultaa 50 metrin vapaauinnissa, Ida Hulkko ui hopeaa 50 metrin rintauinnissa ja kaiken lisäksi Matti Mattsson ui Tokiossa olympiapronssia 200 metrin rintauinnissa.

– Maajoukkuetoiminta on kehittymässä ja meininki on parantumassa. Arvokisamitalit toivat uintia enemmän esille ja sitä kautta meissä on enemmän energiaa. Haluamme menestyä, kun näemme, että vieressä on tyyppejä, jotka ovat saaneet mitaleja, Lahtinen iloitsi.

Lue myös:

Ari-Pekka Liukkonen jää sivuun lyhyen radan EM-kisoista

Maksimimäärän kisoja uiva Ida Hulkko nauttii kivikovassa ISL-liigassa joukkueensa luottamusta – "Olen ehdottomasti hoitanut oman tonttini"

Laura Lahtinen ui ISL-debyytissään uuden Suomen ennätyksen

Suosittelemme