Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sieniasiantuntija Lasse Kosonen palkittiin Tietokirjailijapalkinnolla: “Sienet oikein huutavat lisää tietämystä”

Nokialaiskirjailija on työllään pyrkinyt tekemään sienet mahdollisimman tutuiksi. Sienet veivät Kososen mukanaan jo opiskeluaikoina.

Nokialainen Lasse Kosonen hymyilee kameralle
Tänään palkittu Lasse Kosonen on tehnyt sienistä melkein kaiken mahdollisen kirjoista, pelikorteista ja lautapeleistä kännykkäsovellukseen. Kuva: Heidi Mäki, Suomen tietokirjailijat
Katri Tapola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitkään Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelijana työskennellyt Lasse Kosonen on paitsi biologi ja kasvitieteilijä myös pitkän linjan luontokirjailija ja -kuvaaja. Kosonen palkittiin lauantaina Helsingin Kirjamessuilla tietokirjapalkinnolla tunnustuksena laajasta ja ansiok­kaasta tietoteostuotannosta.

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämän palkinnon perusteissa kiitetään Kososen työn ohjanneen uusia harrastajia keräämään ja käyttämään sieniä.

– Näitä teoksia on minulla jo toistakymmentä kirjoitettuna. Tottakai palkinto tuntuu hyvältä, on hienoa saada tunnustusta omasta työstä.

Kosonen on kirjoittanut useita kirjoja sienistä, linnuista ja kasveista.

– Kirjani ovat olleet hyvin ostettuja. Myös sienien tunnistamiseen liittyvää sovellusta, vähän kuin sienikirjaa kännykässä, on ladattu paljon.

Sienet veivät opiskeluaikoina mennessään

Lasse Kosonen pitää itseään luonnon moniottelijana. Aikanaan kiinnostus lähti linnuista ja kasveista. Sienet tulivat mukaan vasta opiskeluaikoina, mutta sitten ne veivät täysin mennessään.

– En oikein osaa selittää miksi, mutta jotenkin niiden monipuolisuus viehättää. Tälläkin hetkellä jo tunnetaan 5 500 eri sientä ja vielä mikrosienet, esimerkiksi homesienet päälle.

Sienet tunnetaan Kososen mukaan todella huonosti, ja sieniin liittyvä tieto kaipaa koko ajan päivitystä.

– Ne oikeastaan ihan huutavat tietämystä. Useasti sienikirjat myös ovat jo tiedoiltaan vanhentuneita.

Kososen lisäksi suuruudeltaan 8 000 euron palkinnon saivat Suvi Ahola, Anu Kantola, Pentti Paavolainen ja Jussi Pekkarinen. Palkinnot jaettiin nyt 21. kertaa.

Korjattu 13.16 palkinnon nimi Tietokirjailijapalkinnoksi

Lue lisää:

Sieniasiantuntija yllättää: Nurminahikas peittoaa kantarellin ruokasienenä

Suosittelemme