Hyppää sisältöön

Teemu Packalén lopettaa uransa – vapaaottelija kertoo, kuinka päävammat vaikuttivat päätökseen: "Hanskat naulaan"

Kaikkensa antaneen urheilijan mukaan päätös oli lopulta helppo. Packalén ei nimittäin halunnut lopettaa uraansa liian myöhään. Seuraavaksi hän haluaa jättää jäljen lastensuojelutyössä.

Teemu Packalen lopettaa vapaaottelu-uransa
Jari Kärkkäinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkulaisen teollisuusalueen laidalla sijaitsevalle kamppailusalille on lounasaikaan kokoontunut joukko kamppailijoita, tunnelma salilla on odottava.

Pienen odotuksen jälkeen ovesta astelee rentoon tyyliinsä vapaaottelija Teemu Packalén.

Tällä kertaa Packalén on tullut paikalle valmentamaan vapaaottelijoiden ryhmää. Harjoituksista huokuu ammattimainen tekeminen, kaikki ottelu- ja lajitekniikat käydään läpi viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Intensiivisten harjoitusten jälkeen Packalén kuitenkin vakavoituu. Hänellä on uutinen kerrottavanaan.

– Hanskat lähtee tänään naulaan, eli lopetan ammattivapaaottelijan urani. Omasta mielestäni olen saavuttanut tunnetasolla lajista kaiken, mitä voin saavuttaa. Voin ylpeänä katsoa peiliin ja sanoa, että olen antanut kaikkeni, Packalén sanoo.

Teemu Packalenin hanskat
Packalenin ammattilaisottelussa käyttämät hanskat oli aika laittaa naulaan kotisalin seinälle. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

34-vuotias Packalén on viimeisin suomalainen vapaaottelija, joka on solminut ottelusopimuksen vapaaottelun katto-organisaatio UFC:n kanssa. Packalén on kuulunut UFC:n organisaatioon vuodesta 2015.

Turkulainen Packalén on ollut määrittelemättömän pitkällä ottelutauolla kahden rajun tyrmäystappion jälkeen. Packalénin mukaan tyrmäykset vahvistivat osaltaan lopettamispäätöstä.

Viimeisen vuonna 2019 sattuneen tyrmäystappion seurauksista hän kertoi Yle Urheilulle maaliskuussa. Päätöstään Packalén on kypsytellyt tappiosta lähtien.

Vapaaottelija Teemu Packalen pääsuoja päässään
Teemu Packalen harjoittelee edelleen aktiivisesti kamppailulajeja. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

– Mielestäni näin lähellä sydäntä olevia asioita pitää kypsytellä rauhassa. Elämässäni on tapahtunut paljon asioita tämän kypsyttelyn aikana, jotka ovat vahvistaneet päätöstäni.

– Loppujen lopuksi nyt hanskojen naulaan laittaminen on aika helppoa. Tietenkin jää urasta hieman hampaankoloon, koska viimeinen otteluni päättyi tappioon, ainahan kaikki haluaisivat lopettaa uransa voittoon. Mielestäni on kuitenkin järkevämpi lopettaa ajoissa kuin liian myöhään, kertoo Packalén.

Teemu Packalénilla ja hänen valmentajallaan Harri Nivalla on ollut erittäin tiivis yhteistyö- ja ystävyyssuhde pitkään, yhdessä on koettu paljon. Niva on valmentanut Packalénia koko ammattilaisuran ajan.

Vapaaottelija Teemu Packalen ja valmentaja Harri Niva
Teemu Packalen ja hänen valmentajansa Harri Niva kotisalillaan Finnfighters Gymillä Turussa. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Miltä suojatin lopettamispäätös tuntuu?

– Oloni on helpottunut. Tämä on pitkään kypsytelty päätös, hyvä, että se lyödään nyt lukkoon. Kaksi isoa tyrmäystä ja niistä seuranneet päävammat olivat suurimmat syyt lopettaa. Riskit alkoivat vaan olla liian kovia, Niva huomauttaa.

Valmentaja muistuttaa, että elämä jatkuu urheilu-uran jälkeenkin.

– Teemu on sitkeä jätkä, hänellä on ollut uransa aikana kaikki mahdolliset loukkaantumiset: varpaat, olkapäät, polvet, hermovammat ja niin edelleen. Teemulta on vaatinut todella paljon, että hän on loukkaantumisten jälkeen aina noussut takaisin ottelukuntoon.

Lastensuojelutyö lähellä sydäntä

Packalén ei ole jäänyt lepäämään laakereilleen ottelutaukonsa aikana, vaan hän on aloittanut valmistautumisen ammattiurheilu-uran jälkeiseen elämään. Oman harjoittelunsa ja parisuhteen lisäksi hän opiskelee yhteisöpedagogiksi, työskentelee lasten- ja nuorten parissa sekä valmentaa kamppailulajeja.

Miehen on pitänyt kiireisenä myös lukuisat esiintymiset julkisuudessa.

Vapaaottelija Teemu Packalen valmentaa kamppailijoita
Packalen on yksi oman seuransa valmentajista. Hän jakaa mielellään tietotaitoaan kamppailu-urheilusta tuleville kyvyille Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

– Elämässä täytyy osata kääntää sivua tarpeeksi ajoissa, ja nyt on minun hetkeni kääntää uusi sivu elämässäni. Olen saanut urheilulta paljon, kokenut suuria tunteita, mutta ammattiurheilu vaatii todella paljon ja vie liikaa tilaa muilta elämän asioilta, enkä ole enää siihen valmis.

Packalén sanoo ymmärtäneensä, että hän ei ole enää valmis riskeeraamaan terveyttään.

– Minulle on tärkeää, että pystyn olemaan läsnä tulevalle lapselleni, Packalén kertoo.

Ammattivapaaottelu-uran lopettaminen ei Packalénin mukaan tarkoita hänen kohdallaan urheilun loppumista. Harjoittelu ja valmentaminen jatkuvat tiiviisti jatkossakin. Packalén kertoo, että päällimmäiseksi asiaksi ammattilaisurasta mieleen jää hänen oma taustatiiminsä. Kilpailuviettiään hän haluaa jatkossa suitsia kilpailemalla vielä brasilialaisessa jujutsussa.

Tulevaisuuden tavoitteetkin ovat jo selvillä.

Vapaaottelija Teemu Packalen Aurajoen rannalla Turussa
Aurajoki Turun keskustassa on aina ollut Teemulle merkityksellinen paikka. Joen äärellä hän on monesti saanut tiukassa paikassa ajatuksensa kasattua. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

– Urheilun lisäksi haluan tehdä asioita omalla tavallani myös lastensuojelutyön ja sosiaalihuollon parissa ja jättää siihenkin maailmaan jäljen omasta persoonastani, se on tulevaisuuden tavoitteeni.

Haastatteluhetkellä Packalénin puhelin oli poikkeuksellisesti pois äänettömältä. Hänen elämänkumppaninsa Eevi Teittinen oli viimeisillään raskaana.

Packalén kertoi Instagram-tarinassaan maanantaiaamuna pariskunnan saaneen tyttövauvan.

Lue myös:

Vapaaottelija Teemu Packalén kuvitteli olevansa täysin kuolematon, kunnes havahtui toisen tyrmäystappionsa jälkeen pelottaviin oireisiin

Yksi kuva kertoo, miten radikaalisti Matilda Gustafssonin elämä muuttui aivovammasta – painava puheenvuoro kypärän käytöstä: "Pieni isku voi muuttaa koko elämän"

Voisiko uusi teknologia mullistaa jalkapallossa jatkuvasti toistuvan ongelman? Tapoja päävammojen uudenlaiseen seurantaan on jo olemassa

Suosittelemme sinulle