Hyppää sisältöön

Helsingin kirjamessujen kävijämäärä romahti – ikäihmiset jäivät kotiin

Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi uskoo, että koronapandemia vaikuttaa vielä ihmisten päätöksiin lähteä tapahtumiin. Hän toivoo, että kirjamessut luovat kuitenkin uskoa tulevaan.

Ronja Salmi,  Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja
Ronja Salmi on viimeistä kertaa Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajana. Kuva: Rami Moilanen / Yle
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kirjamessut jäi selvästi viime vuosien kävijämääristä. Tapahtuma keräsi hieman yli 50 000 vierasta, mikä on huomattavasti vähemmän kuin aiempina vuosina. Kirjamessujen ohjelmajohtajan Ronja Salmen mukaan osa ihmisistä jäi kotiin koronapandemian seurauksena.

– On täysin luonnollista, että kävijämäärä on tullut alas. Oli oletettavaa, että emme tule lyömään yleisöennätystämme toissa vuodelta, Salmi sanoo.

Helsingin kirjamessut keräsi vuonna 2019 ennätysyleisön. Tapahtumassa kävi yli 90 000 kirjan ystävää. Viime vuonna messut pidettiin verkossa.

Vuonna 2018 kävijöitä oli noin 85 000 ja sitä edeltävänä vuonna hieman vähemmän.

Salmi muistuttaa, ettei Suomessa ole järjestetty kirjamessujen kaltaista suurta tapahtumaa sisätiloissa puoleentoista vuoteen.

– Ikäihmiset ovat jääneet kotiin, Salmi toteaa.

Rikoskirjailija Camilla Läckberg ja mentalisti Henrik Fexeus Helsingin kirjamessuilla ennen haastattelutilaisuuteen menossa. Ympärillä mediaa.
Camilla Läckberg oli yksi Helsingin kirjamessujen tähdistä. Hän vieraili tapahtumassa lauantaina yhdessä mentalisti Henrik Fexeuksen kanssa. Kuva: Toni Määttä / Yle

Kaija Koo, Ismo Alanko ja Camilla Läckberg kiinnostivat

Kymmenistä tuhansista pois jääneistä ihmisistä huolimatta Salmi pitää tämänvuotisia kirjamessuja onnistuneena tapahtumana.

– Innostus on ollut valtavaa. Olemme iloisia siitä, näinkin moni ihminen on tullut tänne poikkeuksellisten aikojen jälkeen.

Erityisesti nuorille aikuisille suunnatut kirjat ja niiden oheistapahtumat ovat vetäneet messuilla hyvin yleisöä.

– Iloinen uutinen on se, että tänne saapuneet ihmiset ovat käyttäneet kirjoihin rahaa jopa enemmän kuin huippuvuonna 2019, Salmi toteaa.

Kävimäärä ei hänen mukaansa näy siinä, miten tuottoisa tapahtuma on ollut kustantajille ja kirjailijoille.

Tämänvuotisilla kirjamessuilla yleisöä ovat kiinnostaneet muun muassa Ismo Alangon ja Kaija Koon elämäkertoihin liittyvät tapahtumat, joissa artisteja on haastateltu.

Myös toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkausoikeudenkäynnistä kertova kirja Oikeusjuttu ja siihen liittyvä Vehkoon esiintyminen vetivät hyvin yleisöä.

Helsingin kirjamessut on myös merkittävä kansainvälinen kirjailijatapahtuma, ja tänä vuonna yleisöä kiinnosti muun muassa Ruotsin dekkarikuningattaren Camilla Läckbergin vierailu.

Ronja Salmi,  Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja
Ronja Salmi aloitti Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajana vuonna 2018. Hän lähettää onnenpotkun seuraajalleen. Kuva: Rami Moilanen / Yle

31.10. klo 18.55 kirjamessujen kävijämäärä tarkennettu

Dekkarikuningatar Camilla Läckberg Ruotsin akatemian #metoo-skandaalista: "Akatemia ei ole tehnyt tarpeeksi asian korjaamiseksi"

Helsingin kirjamessut siirtyvät verkkoon – "Tänä poikkeuksellisena vuonna tarvitsemme muita tapoja kokoontua kirjallisuuden äärelle"

Tv-kasvo Ronja Salmi, 25, ei pelkää haasteita – Hän johtaa kirjamessuja ja puhuu televisiossa luontevasti seksihaluista ja miesten tasa-arvosta

Suosittelemme sinulle