Hyppää sisältöön

Kissaihmisille tulossa lisälasku: Myös kissat täytyy siruttaa, jos koirarekisteristä tulee toimiva – koirien siruttaminen alkaa pian

Lemmikkieläinten pakollisen rekisteröinnin avulla pyritään vähentämään laitonta maahantuontia ja pentutehtailua. Sirutuksen ja rekisteröinnin hinta on vielä auki.

Valtteri-kissa omistajansa Nina Hirsiahon sylissä
Kissojen rekisteröinti voi tulla pakolliseksi lähivuosina. Kuva: Greta Virranniemi
Timo Keränen

Kissojen omistajat saatetaan lähivuosina velvoittaa rekisteröimään ja siruttamaan lemmikkinsä. Kyseessä olisi samanlainen velvoite, joka on tulossa koiraihmisille vuodesta 2023 eteenpäin.

Tämä ilmenee perjantaina valmistuneesta maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnöstä. Mietintö liittyy eläinten rekisteröintiä koskevaan lakiesitykseen.

Mietinnössä todetaan, että kissat voitaisiin ottaa samaan järjestelmään koirien kanssa, jos koirarekisteri todetaan toimivaksi.

Lemmikkieläinten siruttamisella ja rekisteröinnillä pyritään parantamaan lemmikkieläinten hyvinvointia ja kauppaa sekä ehkäisemään pentutehtailua ja lemmikkien laitonta maahantuontia. Ne myös helpottavat löytöeläinten palautumista nopeammin omistajilleen.

Kissojen sirutus- ja rekisteröintipakkoa vaativa kansalaisaloite on niin ikään tullut lokakuussa eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen allekirjoitti yli 50 000 suomalaista parissa kuukaudessa.

Aloitteen tavoitteena on saada kissojen hallitsematon lisääntyminen kuriin lainsäädännön avulla. Lisäksi aloitteessa vaaditaan, että kaikki kissat tulee tunnistusmerkitä ja rekisteröidä.

Kansalaisaloitteessa ja hallituksessa lakiesityksessä on paljolti samoja tavoitteita, sanoo maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk).

Jos kissojen siruttamisesta tulee pakollista, siru pitäisi laittaa automaattisesti uusille kissanpennuille. Todennäköisesti myös aikuiset kissat pitäisi tunnistusmerkitä.

Esimerkiksi koirien tunnistusmerkintää koskevassa asetuksessa määrätään sirutettavaksi kaikki koirat vuoden sisällä asetuksen voimaanastumisesta.

Koirarekisteristä vastaa Ruokavirasto. Se ei kuitenkaan itse ylläpitäisi rekisteriä vaan todennäköisesti sen hoitaisi Kennelliitto.

Kennelliiton rekisterissä on jo nyt valtaosa maan koirista, noin puoli miljoonaa hännänheiluttajaa. Kaikkiaan koiria arvioidaan olevan Suomessa noin 700 000.

Kissaliiton rekisterissä on jo yli 120 000 mikrosirutietoa kissoilta, kertoo Kissaliiton puheenjohtaja Veikko Saarela. Kissaliitto on yksi mahdollinen rekisterinpitäjä.

Ruokavirasto on epäillyt, että rekisterit eivät välttämättä pysy ajan tasalla. Lemmikkien omistajien halukkuus siruttamiseen voi laimentua varsinkin silloin, jos toimenpiteen hinta on liian korkea.

Mikrosirutuksen hinnat vaihtelevat suuresti. Koirille se maksaa tavallisesti noin 40-80 euroa. Pentutarkastuksen yhteydessä sirutusmaksu yleensä 10-20 €/pentu. Rekisteröinnin hintaa ei ole päätetty.

Kalmarin mukaan kissojen rekisteröinnin ja sirutuksen tavoitehinta olisi korkeintaan 20 euroa.

Mitä mieltä olet kissojen siruttamisesta? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 2.11. klo 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Koiraihmisille napsahtaa lisälasku: kaikki koirat, myös sekarotuiset on sirutettava ja ilmoitettava valtion koiratietokantaan

Kansalaisaloite vaatii kissoille tunnistussirua niskaan, ja se tietäisi lähes kaikkiin kissakoteihin eläinlääkärireissua – lue, mikä muu muuttuisi

Eduskunta alkaa pohtia kissakriisiä – vapaana ulkona liikkuvien kissojen sterilointia vaativa kansalaisaloite lähetekeskusteluun torstaina

Suosittelemme sinulle