Hyppää sisältöön

Missä ovat Uroksen miljoonat? Ylen selvitys paljastaa vain joukon tyhjiä yhtiöitä ja laajan veroparatiisien käytön

Uroksen Luxemburgin-yhtiö kertoo 143 miljoonan euron varallisuudesta. Käteistä sillä oli kuitenkin vain 217 euroa.

Tampereen areena
Uros tuli suurelle yleisölle tutuksi Tampereen areenan nimisponsorina. Rahavaikeudet toivat sille potkut tästä roolista. Arkistokuva on otettu areenan rakennustyömaalta syyskuussa 2020. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Jyri Hänninen,
Anu Leena Koskinen,
Mikko Sauli
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen selvitys paljastaa lisää epämääräisyyksiä miljardiliikevaihtoa esitelleen Uroksen talousluvuissa. Uros-konsernin yhtiöt eivät ole pääsääntöisesti toimittaneet tilinpäätöksiään vuoden 2018 jälkeen. Tilinpäätökset puuttuvat Suomen lisäksi myös ainakin Luxemburgin ja Hongkongin kaupparekistereistä.

Oululaisen Uroksen toimiala on esineiden internet. Yksinkertaistetusti yhtiö kehittää ratkaisuja, joilla erilaisia laitteita voidaan käyttää netin välityksellä etänä. Uros markkinoi tällaisia ratkaisuja esimerkiksi vedenjakelusektorille.

Suurelle yleisölle Uros tuli tutuksi sen jälkeen, kun se ryhtyi Tampereen areenan nimisponsoriksi. Viime viikolla Tampereen areena kertoi irtisanovansa sopimuksensa Uroksen kanssa ja areenan nimi vaihdettiin.

Näyttökuvakollaasi Uros Oy nettisivuilta
Uros kertoo solmimistaan aiesopimuksista ja kaupoista näyttävästi verkkosivuillaan. Kuva: Kuvakaappaus Uros.comista, kuvankäsittely Matias Väänänen / Yle

Rummutus Uroksen ympärillä kiihtyi nopeasti. Kun yritys esimerkiksi kesäkuussa allekirjoitti aiesopimuksen Pietarissa, tapahtumaa todistivat niin Suomen kuin Venäjänkin ministerit.

Uroksen edustajat tai sen pääomistaja Jyrki Hallikainen eivät antaneet Ylelle haastattelua tai vastanneet sähköpostilla esitettyihin kysymyksiin liittyen tähän artikkeliin.

Viime perjantaina Ylelle antamassaan haastattelussa Uroksen toimitusjohtaja Rauno Jokelainen ei suostunut kommentoimaan yhtiön taloustilannetta.

Rahaa ei löydy Luxemburgistakaan

Uroksen talous näyttää kuplalta.

Vaikka konserni on kertonut miljardien eurojen liikevaihdosta ja satojen miljoonien eurojen voitoista, rahaa Uroksella näyttää olevan vain paperilla.

Keväällä 2021 Uros Oy kertoi siirtävänsä pääkonttorinsa Sveitsiin eli Euroopan perinteikkäimpään veroparatiisiin. Asiasta kertoi esimerkiksi Kauppalehti.

Uroksen keskeisten patenttien omistaja on konserniin kuuluva luxemburgilainen yhtiö Uros Technologies S.a.r.l. Uroksen Luxemburgin-yhtiön tilinpäätös on hyvin samanlaista luettavaa kuin Uroksen Suomen-yhtiön.

Vuoden 2018 tilinpäätöksessä Luxemburgin-yhtiön varoiksi kerrotaan yli 143 miljoonaa euroa. Lähes koko summa on kuitenkin saamisia saman konsernin yrityksiltä.

Käteistä rahaa Luxemburgin yhtiössä oli 217 euroa. Uros ei ole toimittanut viimeisen kahden tilikauden tilinpäätöksiä Luxemburgin kaupparekisteriin.

Valtavista voitoista Hongkongissa ei todisteita

Yle hankki myös Uroksen Hongkongin-yhtiön asiakirjoja. STT:n tietojen mukaan Uroksen valtavat voitot olisi kirjattu tämän yhtiön taseeseen. Tästä ei kuitenkaan löydy mitään todisteita.

Hongkongin kaupparekisteriin ei ole toimitettu yhtiön tilinpäätöstä. Uroksella vaikuttaa olevan vaikeuksia toimittaa taloustietoja keskeisissä toimintamaissaan. Tästä huolimatta yhtiö suunnittelee listautuvansa Sveitsin pörssiin.

Suunnitelma on epäuskottavalla pohjalla. Pörssiin listautumisen yhteydessä yhtiön taloudellisesta tilanteesta tehdään tarkka selvitys ja se myös julkistetaan, jotta sijoittajat voivat arvioida yhtiötä.

Avajaiskonserttimainos Tampereen monitoimiareenan edustalla.
Tampereen areenasta piti tulla Uros Live, mutta nyt virallinen nimi on Tampereen Kannen areena Uroksen rahoitusepäselvyyksien takia. Kuva on otettu lokakuun lopussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Business Finlandin Helsingin hallinto-oikeuteen toimittamien asiakirjojen mukaan Uroksella on takana useita tappiollisia vuosia.

Uroksen oman kertomuksen mukaan sen liiketoiminta lähti valtavaan nousukiitoon vuonna 2018. Ylen selvitys ei tue tätä väitettä.

Velkojat vaativat lainojen maksua

Uros-konsernin oman tilinpäätöksen mukaan yhtiö teki 2,7 miljardin liikevaihdon ja 170 miljoonan euron liikevoiton vuonna 2019. Työntekijöitä yhtiöllä oli 60. Yhtä työntekijää kohden Uros kertoo siis luoneensa liikevaihtoa yli 44 miljoonaa euroa. Summa on poikkeuksellisen suuri.

Tilinpäätöksessä on yksi iso puute: siitä puuttuu tilintarkastajan hyväksyntä.

Tästä syystä Patentti- ja rekisterihallitus alkoi vaatia uhkasakon uhalla yritykseltä tuoreita vahvistettuja tilinpäätöstietoja. Jos papereita ei tulisi, yritys voitaisiin poistaa rekisteristä tai asettaa selvitystilaan. Asiasta on aiemmin kertonut Iltalehti.

Myös Uroksen lainoittajilta loppui usko. Yritykseltä peritään Helsingin käräjäoikeudessa STT:n mukaan miljoonasaatavia. Valtiokonttorin, Nordean ja Oulun Osuuspankin velkasaatavat yhtiöltä nousevat korkoineen ainakin yli 15 miljoonaan euroon.

Kanteiden perusteella suurinta velkaa Urokselta hakee Valtiokonttori. Kyse on lähes viiden miljoonan euron tuotekehityslainoista, jotka Uros lainasi vuosina 2011 ja 2012 silloiselta Tekesiltä eli nykyiseltä Business Finlandilta.

Myös valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera on taannut Uroksen lainoja. Koska asia on tullut julki, Finnvera kertoo myöntäneensä Urokselle 4,5 miljoonan euron takuut vuonna 2017. Muita mahdollisia takauksia Finnvera ei kommentoi pankkisalaisuuden takia.

Uroksella oli lokakuun lopussa 6,8 miljoonan euron laskut myöhässä. Tämä selviää perintätoimisto Lowellin keräämistä tiedoista. Pisin maksuviive on lähes puoli vuotta eli 175 päivää.

Uroksella on verovelkarekisterin mukaan yli 10 000 euroa verovelkaa. Julkisissa tiedoissa ei kerrota verovelkojen tarkkaa summaa.

Valtion rahoitusyhtiö vaatii lainoja takaisin

Valtion rahoitusyhtiö Business Finland päätti periä Urokselle myönnettyjä lainoja takaisin, koska sen mukaan Uros antoi vääriä tietoja rahoituksen saamiseksi tai vähintäänkin jätti kertomatta rahoituspäätöksen kannalta olennaisia asioita.

Uros kiistää tämän. Yhtiö on valittanut asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen ja vaatii päätöksen kumoamista.

Hallinto-oikeuden papereista selviää, että Uroksen patenttioikeudet ovat luxemburgilaisen tytäryhtiön omistuksessa. Business Finlandin mukaan rahoitusta ei olisi koskaan myönnetty, jos tämä olisi ollut tiedossa.

Business Finland sai asiasta vihiä vasta vuonna 2020, kun se sai tietoonsa Uroksen ja sen luxemburgilaisen tytäryhtiön välisen sopimuksen. Sopimuksen mukaan Uros luovuttaisi patentit kaikkine oikeuksineen luxemburgilaiselle Uros Technologies S.a.r.l:lle yhden dollarin hintaan.

Uros Oy:n valomainos.
Uroksen pääkonttori siirtyi Oulusta Sveitsiin. Kuva Oulusta. Kuva: Risto Degerman / Yle

Business Finlandin mukaan Uros Oy halusi kehittää maailmanlaajuisesti juuri lisensointiliiketoimintaa. Miten se onnistuu, jos konsernin rahoitusta hakeneella suomalaisella yrityksellä ei edes ole oikeuksia, joita se voisi lisensoida?

"Kun yritys tavoittelee lisensointiliiketoimintaa, on jo yleisen elämänkokemuksen perusteella immateriaalioikeuksien omistuksella tai ainakin riittävällä hallinnalla olennainen merkitys tällaisen liiketoiminnan kannalta", Business Finland toteaa vastauksessaan Uroksen valitukseen.

Uros pitää asiaa konsernin sisäisenä järjestelynä. Yhtiö kiistää, että se olisi tarkoituksellisesti antanut harhaanjohtavaa tietoa tai salannut tietoja.

Pääomistajalla veroparatiisiyhtiöitä

Uroksen pääomistaja Jyrki Hallikainen on kokenut veroparatiisien käyttäjä. Tähän löytyy kuitenkin myös luonnollisia selityksiä: Hallikainen on asunut 2000-luvun alusta lähtien Luxemburgissa ja Sveitsissä.

Hallikainen on hallituksen jäsen Liechtensteinin veroparatiisiin rekisteröidyssä yhtiössä Kickoff AG. Liechtenstein varjelee yritysten omistajatietoja, eikä Yle onnistunut löytämään tarkempia tietoja yhtiön toiminnasta.

Hallikaisen perheellä on kaksi holding- eli omaisuudenhoitoyhtiötä Luxemburgissa. Näissä oli vuoden 2019 tilinpäätösten mukaan varallisuutta noin kolme miljoonaa euroa. Vanhemmista tilinpäätöksistä selviää, että ainakin aiemmin Hallikaiset omistivat Luxemburgin-yhtiöidensä kautta kiinteistöjä Suomessa.

Hallikaisen yhtiö omistaa myös kiinteistön, jossa Uros on vuokralaisena Oulun keskustassa. Vuonna 2019 Uros Oy maksoi vuokraa tilojen käytöstä pääomistajalleen Jyrki Hallikaiselle noin 360 000 euroa.

Lue lisää:

Uros on nimenä häipynyt Tampereelta nopeasti, toimitusjohtaja: "Kylttiä ei ollut"

Kalehalli, Kruunu, Expe ja Uros Live. Sulloimme Tampereen areenahankkeen viidentoista vuoden historian muutamaan minuuttiin. Toimittajana Jani Aarnio.
Tampereen monitoimiareenan hallitus ilmoitti päätöksestä torstaina aamupäivällä. Areena on tarkoitus avata yleisölle joulukuun alussa.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Kauppa brasilialaiseen pikkukylään herätti kysymyken Uroksen toiminnasta.

Tampereen uuden areenan nimestä jäi käteen vain kohuja, kun parjatun nimen taustalla olleen yhtiön kerrottiin olevan talousvaikeuksissa – eikä kukaan oikeastaan tiedä, mitä yhtiö lopulta tekee. Yle Tampereen toimittaja Anu Leena Koskinen selvitti, millä lupauksilla Uros myi nimensä areenan kylkeen, ja kuinka moni lupauksista lopulta toteutui.

Suosittelemme sinulle