Maa- ja metsätalousministeriö on valmis antamaan 20 sudelle kaatoluvan ensi vuonna. Ministeriö on lähettänyt asiasta lausunnoille asetuksen, joka sallisi suden kannanhoidollisen metsästyksen koko maassa.
Esitystään ministeriö perustelee susikannan hoitosuunnitelmalla.
– Metsästyksen avulla säädellään susikannan kasvua, ehkäistään vahinkoja ja edistetään suden hyväksyttävyyttä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo.
Vihreät odottaisivat Luken raporttia
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää Twitter-päivityksessään esitystä "pöyristyttävänä". Esitykseen ottavat kantaa muutkin kansanedustajat. Jakolinja on selvä: keskustalaiset kiittelevät, vihreät vastustavat.
Myös ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) tyrmäsi maa- ja metsätalousministeriön aikeet heti. Hän kirjoittaa Twitterissä, että ensi talvena ei tule aloittaa suden kannanhoidollista metsästystä.
– Sen edellytys olisi, että sudelle on määritetty tieteellisesti riippumattomasti suotuisan suojelun taso ja että tuo taso ylittyy eikä sitä vaaranneta. Määritystyö valmistuu syksyllä 2022, Mikkonen jatkaa.
Mikkonen viittaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) kaksivuotiseen hankkeeseen, jossa selvitetään suden suojelulle sopivia viitearvoja. Työn on tarkoitus valmistua vuoden kuluttua.
Suomen luonnonsuojeluliitto tuomitsee esityksen samoista syistä kuin ministeri Mikkonen.
– Suomen luonnonsuojeluliitto tuomitsee suden kiintiömetsästyksen ennenaikaisena, sillä maamme susikannan suojelutason arviointi on vielä kesken, liitto toteaa tiedotteessaan.
Leppä: "Ei varaa odottaa Luken hankkeen valmistumista"
Luke julkaisi syyskuun alussa suojeluhankkeen väliraportin, jonka mukaan Suomen susikanta on liian pieni säilyäkseen geneettisesti elinvoimaisena.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo Ylelle, että susivahingot ja turvattomuuden tunne ovat kasvaneet niin suuriksi, ettei hankkeen valmistumista voitu odottaa.
– Susien määrä lisääntyy nyt erittäin voimakkaasti Suomessa, ja me tarvitsemme tämän yhden kannanhoidosta puuttuvan välineen. Siksi haluamme lähteä liikkeelle. Halusimme kuitenkin ensin odottaa Luken väliarvion, Leppä sanoo.
Hänen mukaansa pitkä Venäjän raja takaa sen, että suden geneettinen monimuotoisuus pysyy yllä.
Luken väliraportissa todetaan, että sukusiittoisuus näkyy Lounais-Suomen susikannassa, mihin ei vaikuta Venäjän Karjalasta tuleva susien muuttoliike.
Susi on tiukasti suojeltu laji
EU:n luontodirektiivin mukaan susi on Suomessa poronhoitoalueen ulkopuolella tiukasti suojeltu laji. Suojelusta voidaan kuitenkin poiketa, jos metsästykselle asetetaan selkeä tavoite ja osoitetaan, ettei muuta tyydyttävää ratkaisua ole.
Kiintiö olisi 20 sutta poronhoitoalueen ulkopuolella. Kiintiö ei koske poliisin määräyksellä lopetettuja susia eikä Riistakeskuksen myöntämiä vahinko- ja turvallisuusperusteisia poikkeuslupia.
Ministeriön tavoitteena on vahvistaa asetus joulukuun alussa, jolloin metsästys voisi alkaa vuodenvaihteen jälkeen.
Luken kanta-arvion mukaan Suomessa oli tämän vuoden maaliskuussa 28 susilaumaa. Susilaumojen lisäksi maaliskuussa oli 20 reviirin merkannutta susiparia.
Kyseessä on Suomen suurin susikanta sataan vuoteen.
Mitä mieltä olet suden metsästämisestä? Voit keskustella aiheesta 2.11. kello 23:een saakka.
Lue myös:
Kuusamossa kaadettiin urossusi – kymmenet porot ovat joutuneet raadelluiksi syksyn aikana
Sallassa susien yli moottorikelkalla ajaneen henkilöllisyys ei selvinnyt – tutkinta keskeytettiin