Hyppää sisältöön

Salibandyn supertähti Veera Kaupilta painava kannanotto MM-kisajärjestelyistä: "Voisitteko kuvitella vastaavaa miesten turnauksessa?"

Suomen maajoukkueen tähtipelaajan Veera Kaupin mielestä naisten salibandyn MM-kulta ratkaistaan Ruotsissa aivan liian niukoissa puitteissa. Uppsalan IFU Arena vetää vain hieman yli 2 000 katsojaa, ja se on Thorengruppenin tehohyökkääjän mielestä aivan liian vähän.

Veera Kauppi Ruotsi-ottelussa Lempäälässä 17. lokakuuta 2021.
Veera Kauppi on nakutellut Thorengruppenille seitsemässä ottelussa 26 tehopistettä, ja uumajalaiset ovat voittaneet kaikki ottelunsa. Kuva: Tomi Hänninen
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisten salibandyn maailmanmestaruudesta pelataan marras-joulukuussa Uppsalassa. Uumajalaista Team Thorengruppenia edustava Suomen kärkipelaaja ja Ruotsin Superliigan pistepörssiä johtava Veera Kauppi kritisoi Twitterissä julkaisemassaan kirjoituksessaan sitä, kuinka pienessä hallissa maailmanmestaruus ratkaistaan.

Vuonna 2016 avautunut IFU Arena vetää katsojia vain alle 2 500, ja se on Kaupin mielestä aivan liian vähän.

– IFU Arena on yksi salibandymaailman hienoimmista, ja se on toimiva niin katsojille kuin pelaajillekin. Areenan kapasiteetti ei kuitenkaan ole lähimainkaan sitä, mitä sen pitäisi olla aikuisten MM-kisoissa, joukkueen kapteeni toteaa kirjoituksessa.

Kauppi, 24, on mukana MM-kisoissa neljättä kertaa, ja aiemmilla kerroilla hän on tottunut siihen, että mestaruus ratkaistaan suuremmilla areenoilla. Hakametsän jäähallissa 2015 MM-finaalia seurasi täysi halli, 6 517 katsojaa, Bratislavassa 2017 Ondrej Nepela -areenan kapasiteetti oli hieman yli 10 000 ja viimeksi Neuchatelissa Patinoire du Littoral veti loppuottelussa täydet 4 250 katsojaa.

IFU Arena Uppsalassa tyttöjen MM-kisoissa 2021.
Uppsalan IFU Arena toimi pelipaikkana syksyllä myös alle 19-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa. Suomi voitti Ruotsin loppuottelussa jatkoajalla. Kuva: perwiklund.se / IFF

Helsingissä pelataan joulukuun alussa miesten MM-kisat, joiden areenat ovat Helsingin jäähalli sekä mitalipeleissä Helsingin areena.

– On pieni shokki, että pelaamme hallissa, jossa on areenan nettisivujen mukaan 2 353 istumapaikkaa. Ruotsi on lajin emämaa, ja maan kansalliset mestaruudet ratkotaan Globenissa yli 10 000 katsojan areenassa, Kauppi muistuttaa.

– Samaan aikaan miesten MM-kisat pelataan Suomessa kahdessa jäähallissa, totta kai. Voisitteko kuvitella, että miesten kisat pelataan hallissa, jonka kapasiteetti on noin 2 400? Sitähän minäkin.

Kauppi penää kunnioitusta ja tasa-arvoa naisten urheilua kohtaan. Ratkaisuottelut on myyty loppuun, ja moni jää ilman lippua.

– Tiedän, etten puhu vain omasta puolestani. Tämä ei ole ainoa kerta, kun naisten urheilua poljetaan ja meidän tekemäämme työtä vähätellään ajattelemalla, että "no, he nyt ovat vain naisia".

– Olen todella väsynyt tähän epätasa-arvoisuuteen, joka on ilmeistä urheilussa monin tavoin ja joka korostuu nyt, kun pandemian takia kahdet MM-kisat pelataan samaan aikaan. Syy, miksi puhun tästä, on se, että haluan vain salibandyn parasta.

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen yhtyi Twitterissä Kaupin kritiikkiin.

– On harmillista pelata MM-kisapelejä vuonna 2021 areenalla, jolle mahtuu 2 300 katsojaa. Erityisesti lajin kotimaassa.

Naisten salibandyn MM-kisat alkavat 27. marraskuuta, ja Suomi kohtaa avausottelussa Saksan. Kisoja voi seurata Ylen kanavilla.

Lue myös:

Suomi lähtee kokeneella joukkueella salibandyn MM-kultajahtiin Uppsalaan – mukana viisi ensikertalaista

Oona ja Veera Kaupin hirmuvire jatkuu – Thorengruppen latoi jälleen taululle kaksinumeroiset lukemat

Tähtipuolustajan päävamma aiheutti muutoksia salibandyhallien turvallisuudessa – liigapomo olosuhteista: "Teimme positiivisen löydöksen"

Suosittelemme