Hyppää sisältöön

Tässä on Suomen joukkue Helsingin MM-kisoihin – yli puolet Classicista, aivotärähdyksestä kärsinyt tähtipuolustaja mukana

Päävalmentaja Petteri Nykky on julkistanut 20 pelaajan ryhmänsä, joka taistelee salibandyn MM-kullasta Helsingin kotikisoissa joulukuussa. Classicin joukkueesta mukana on peräti 11 pelaajaa, ja myös aivotärähdyksen syyskuussa saanut Krister Savonen on tänään julkistetussa ryhmässä.

Miesten salibandymaajoukkue valmistautuu Ruotsia vastaan Lahdessa syyskuussa 2021.
Suomi lähtee puolustamaan maailmanmestaruutta Helsingin kotikisoissa. Kuva: Anssi Koskinen / Salibandy.fi
Antti-Jussi Korhonen,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten salibandymaajoukkue 3.–11. joulukuuta Helsingissä pelattaviin MM-kisoihin julkistettiin Helsingin kaupungintalolla. Päävalmentaja Petteri Nykky valitsi maailmanmestaruutta kolmen vuoden takaa puolustavaan ryhmäänsä viisi ensikertalaista.

– Kyllä nyt tuntuu hyvältä, kun valinnat on tehty. Eilen tuntui vielä pahalta. En muistanutkaan kuinka hankalaa ja mielenkiintoista joukkueen valinta on. Meillä on nyt koossa paras mahdollinen joukkue, Nykky sanoo.

Tulikasteensa MM-kaukalossa saavat kotiyleisön edessä Oilers-maalivahti Joonas Kaltiainen, saman joukkueen hyökkääjät Justus ja Rasmus Kainulainen sekä Classicin hyökkääjät Eetu Sikkinen ja Oskari Heikkilä.

– Tällä hetkellä on todella hyvä fiilis ja olen intoa täynnä kuin ilmapallo. Haluamme pelata Justuksen kanssa sellaista fiksua salibandya. Ei haluta töhöillä pallon kanssa, mutta jos paikka tulee niin laitetaan pallo maaliin, Rasmus Kainulainen sanoo.

Edellisen maailmanmestaruuden Prahassa 2018 voittaneesta 20 pelaajan ryhmästä mukana on 14 samaa pelaajaa. Myös Prahan ryhmässä oli viisi ensikertalaista.

Tamperelaishegemonia ryhmässä on merkittävä, sillä viisi edellistä SM-kultaa voittaneesta Classicista mukana joukkueessa on peräti 11 pelaajaa.

Kivilehto hakee viidettä maailmanmestaruutta

Kokemusta joukkueessa edustavat etenkin puolustajat Juha Kivilehto, 39, ja Tatu Väänänen, 38, joille MM-edustus on jo kahdeksas. He ovat ainoat pelaajat joukkueesta, jotka olivat mukana voittamassa edellistä koti-MM-kisojen kultaa Helsingissä joulukuussa 2010.

Kivilehto on joukkueesta ainoa, joka on ollut voittamassa Suomen kaikkia neljää MM-kultaa 2008, 2010, 2016 ja 2018.

– Suomen pelipaidan pukeminen merkitsee minulle paljon. Kotikisat vuonna 2010 olivat hienoin hetki toistaiseksi peliurallani. Olen onnekas, että pääsen kokemaan sen uudestaan nyt, Kivilehto sanoo.

Joukkueen vanhin pelaaja Kivilehto näkee tämän vuoden joukkueessa samankaltaisuuttaa vuoden 2010 joukkueeseen. Kivilehdon mukaan joukkueessa sekoittuu nuoruuden into ja kokemus samalla tavalla kuin 11 vuotta sitten.

Tämän vuoden joukkueen nuorille pelaajille Kivilehdolla on yksinkertainen ohje, kuinka käyttää viimeinen kuukauden valmistautumisjakso ennen kisoja.

– Edelleen on syytä harjoitella hyvin, Kivilehto sanoo.

Kisoihin aikaa kuukausi

Aivotärähdyksen syyskuussa Oilersia vastaan saanut Classic-puolustaja Krister Savonen on myös mukana joukkueessa, mutta hänen pelikuntonsa kuukauden kuluttua on vielä hämärän peitossa. Nykky julkisti tilaisuudessa myös 10 varapelaajan listan, jolta joukkuetta tarvittaessa täydennetään.

Siltä löytyvät muun muassa nelinkertainen maailmanmestari Jani Kukkola ja Prahan sekä Riian kultajoukkueissa mukana ollut Miko Kailiala.

Kaksi edellistä MM-kultaa voittanut Suomi pelaa alkulohkossa Helsingin jäähallissa Tanskaa (3.12.), Ruotsia (4.12.) ja Latviaa (5.12.) vastaan. Mitalipelit pelataan 10.–11.12. Helsingin areenassa.

Jo ennen miesten kisoja pelataan naisten kisat Uppsalassa 27. marraskuuta. Yle näyttää Suomen ottelut kanavillaan alusta loppuun saakka.

Suomen MM-joukkue Helsingin kotikisoihin 2021

Maalivahdit

Lassi Toriseva, 27, Classic

Joonas Kaltiainen, 28, Oilers *

Puolustajat

Jonne Junkkarinen, 31, Happee

Juha Kivilehto, 39, Classic

Janne Lamminen, 35, Classic

Mikko Leikkanen, 33, Classic

Krister Savonen, 27, Classic

Lauri Stenfors, 31, TPS

Tatu Väänänen, 38, SV Wiler-Ersigen (SUI)

Hyökkääjät

Mikko Hautaniemi, 32, TPS

Oskari Heikkilä, 24, Classic *

Sami Johansson, 28, Classic

Justus Kainulainen, 22, Oilers *

Rasmus Kainulainen, 24, Oilers *

Peter Kotilainen, 27, Happee

Ville Lastikka, 25, Classic

Joonas Pylsy, 31, SV Wiler-Ersigen (SUI)

Eemeli Salin, 31, Classic

Nico Salo, 27, Classic (C)

Eetu Sikkinen, 24, Classic *

*) = ensikertalainen

Lue myös:

Kommentti: Suomella on harvinaisia murheita MM-kisojen alla – kestääkö uusi ykkösvahti kotiyleisön paineen ja pystyykö "Alkemisti" virittämään joukkueensa taas huippulentoon?

Salibandyn historialliset superviikot lähestyvät – tässä on Ylen kisatiimi ja MM-kisojen lähetysajat

Salibandyn supertähti Veera Kaupilta painava kannanotto MM-kisajärjestelyistä: "Voisitteko kuvitella vastaavaa miesten turnauksessa?"

Juttua täydennetty kello 14.17: lisätty päävalmentajan ja pelaajien kommentteja.

Suosittelemme sinulle