Hyppää sisältöön

Sosiaalihuolto jää terveydenhuollon varjoon sote-keskustelussa – Talentian puheenjohtaja: Huolestuttaa

Tammikuun aluevaalit ovat merkittävä etappi sote-uudistuksessa. Sosiaalialan korkeakoulutettuja edustavan Talentian mukaan sosiaalihuolto on jäänyt keskustelussa varjoon.

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
"Sosiaalihuolto on valtavan suuri ja merkityksellinen kokonaisuus sote-uudistuksessa, mutta siitä puhutaan kovin vähän", sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio. Kuva: Antti Eintola / Yle
Petra Ketonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalialan korkeakoulutettuja edustavan Talentia haluaa nostaa sosiaalihuollon kysymyksiä esille aluevaalien alla. Puheenjohtaja Jenni Karsion mukaan sote-uudistuksen toinen puoli eli sosiaalihuolto on jäänyt keskustelussa varjoon.

– Se huolestuttaa ihmisten kannalta, sillä jokainen meistä jossain vaiheessa käyttää sosiaalihuollon palveluita. Ja myös suuren työntekijäjoukon kannalta, joka varmasti kokee tulevansa huonosti kuulluksi tällä hetkellä.

Runsaan vuoden kuluttua kuntien sosiaalitoimen palvelut siirtyvät hyvinvointialueille, Helsinkiä lukuun ottamatta. Hyvinvointialueiden korkeimmat päättävät elimet, aluevaltuustot, valitaan tammikuun aluevaaleissa. Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio haluaa, että myös sosiaalihuollosta puhutaan vaalien alla.

– Tällä hetkellä keskustellaan kovasti siitä, kuinka nopeasti ihmiset pääsevät lääkäriin. Yhtä oleellista on se, miten uupunut vauvaperhe saa perhetyötä kotiin, kuinka liikenneonnettomuuteen joutunut ihminen saa kriisiapua tai päihdeongelmaiset ihmiset päihdehoitoa. Tai miten kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset saavat lastensuojelun palveluita.

Huolena suuret asiakasmäärät

Lastensuojelu on sosiaalihuollon ehkä tunnetuin osa. Valtavista asiakasmääristä ja työntekijöiden suuresta työtaakasta on puhuttu julkisuudessa pitkään.

Tampereella lastensuojelun avohuollossa työskentelevällä Eveliina Talasmäellä on asiakkaina noin 45 lasta. Lisäksi hän on mukana monen muun asiakkaan jutussa työparin kanssa.

– Priorisointia se vaatii. Koen, että asiakasmäärä on tällä hetkellä liian suuri, jotta voisin tehdä laadukasta lastensuojelutyötä.

Tilanteeseen odotetaan helpotusta ensi vuonna. Hallitus esittää asteittain kiristyvää henkilöstömitoitusta lastensuojelun sosiaalityöhön. Yhdellä lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä saisi olla vastuullaan enintään 35 lasta vuosina 2022 ja 2023.

Sosiaalityöntekijä Eveliina Talasmäki Tampereen lastensuojelun toimistolla.
Eveliina Talasmäen työpiste sijaitsee Tampereen Hervannassa. Ison asiakasmäärän vuoksi hän joutuu priorisoimaan paljon: "On raskasta kun pitää arvottaa, mitkä asiat tekee tärkeysjärjestyksessä. " Kuva: Antti Eintola / Yle

Myös Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio nostaa esiin alan suuret asiakasmäärät.

– Niistä on puhuttu paljon lastensuojelun puolella, mutta niitä on myös esimerkiksi vammaispalveluissa ja aikuissosiaalityössä. Asiakasmäärät ovat tällä hetkellä aivan liian suuret koko maassa.

Huomiota ongelmien juurisyihin

Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on se, että kaikilla olisi asuinpaikasta riippumatta yhdenvertaiset mahdollisuudet saada palveluja. Suomen suurimmalla hyvinvointialueella Pirkanmaalla valmistellaan parhaillaan tulevaisuuden sote-keskusta.

Valmistelussa on mukana koordinaattori Riikka Kimpanpää, joka on virkavapaalla Tampereen kaupungilta työikäisten sosiaalipalveluista. Kimpapää toivoo, että sote-uudistuksessa voidaan vahvistaa myös aikuisten palveluita.

Johtava sosiaalityöntekijä Riikka Kimpanpää Tampereen kaupungin lastensuojelun toimistolla.
Riikka Kimpanpää valmistelee Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskusta Pirkanmaan liitossa. Kimpanpään mukaan esimerkiksi työikäisten sosiaalipalvelut ovat huonossa jamassa tällä hetkellä. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Jos kiinnitämme huomiota aikuisten palveluihin, kiinnitämme huomiota juurisyihin. Kaikki lähtee usein aikuisista, myös lasten hyvinvointi. Uskon, että saisimme hyviä tuloksia aikaan.

Kimpanpään mukaan matalan kynnyksen palveluilla ja varhaisella tuella saataisiin vähennettyä jonoja, lastensuojelun tarvetta ja nuorten pahoinvointia.

Sosiaalihuollon työntekijöitä mietityttää myös, kuka heitä hyvinvointialueella johtaa ja kuinka hyvin johtaja tai johtajat ymmärtävät sosiaalialaa.

Lue lisää:

Aluevaalit ovat kohta täällä ja Yle rakentaa vaalikonetta – Mitä haluat kysyä ehdokkailta? Tule mukaan vaikuttamaan!

Etkö vielä tiedä, mitkä ovat aluevaalit? Tässä tiivis lista arkisista palveluista, joihin valitut pääsevät vaikuttamaan

Suosittelemme sinulle