Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lionel Messin alkukausi on ollut tehottomampi kuin koskaan – tilastot osoittavat, miten supertähden vaarallisuus on karissut vuosista Barcelonassa

Lionel Messi on yhä ilman maalia Ranskan liigassa. Messi selittää kankeaa alkukauttaan muun muassa Ranskan liigan fyysisyydellä ja pitkillä maajoukkuematkoilla.

Lionel Messin alku Ranskan liigassa ei ole ollut helppo.
Lionel Messin maalitili Ranskan liigassa on yhä avaamatta. Kuva: AFP via Getty Images
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Lionel Messin alkutaival uudessa seurassaan PSG:ssä on ollut odotettua vaisumpi. Viiden liigaottelun jälkeen taulussa on argentiinalaiselle harvinaiset tilastot: nolla tehtyä maalia ja nolla annettua maalisyöttöä.

Mestarien liigassa Messi on saanut avattua maalitilinsä, mutta silti alkukausi on ollut tehojen valossa yksi Messin uran heikoimmista. Viime viikonloppuna Messi vaihdettiin kentältä pois jo tauolla ottelussa Lilleä vastaan.

PSG nousi ilman Messiä voittoon tappioasemasta toisella jaksolla. Päävalmentaja Mauricio Pochettinon mukaan vaihdossa oli kyse varotoimenpiteestä. Tiistaina PSG ilmoitti, että Messi huilaa keskiviikon Mestarien liigan kamppailun Leipzigia vastaan reisi- ja polvivaivojen takia.

Syyskuussa Messi vaikutti silminnähden turhautuneelta, kun Pochettino otti hänet vaihtoon vartti ennen loppua ottelussa Lyonia vastaan tasatilanteessa.

– Kaikki tietävät, että meillä on paljon huippupelaajia. Vain 11 voi pelata kerrallaan. Päätöksiä tehdään joukkueen hyväksi, Pochettino kommentoi silloin vaihtoaan.

Messi puhui maanantaina vaikeasta kauden alusta espanjalaisen Diario Sport -lehden haastattelussa ja antoi ymmärtää, että härdellillä kentän ulkopuolella on ollut vaikutusta. Lähtö Barcelonasta oli nopea ja yllättävä koko perheelle.

– Alku oli vaikeinta. Vietimme perheen kanssa puolitoista kuukautta hotellissa, eikä se ole kouluikäisten poikien kanssa helppoa. Matka kouluun ja harjoituskentälle kesti tunnin, Messi kertoi.

Lionel Messi ei ollut tyytyväinen jouduttuaan vaihtoon Lyonia vastaan.
Lionel Messi osoitti tyytymättömyytensä Mauricio Pochettinolle jouduttuaan vaihtoon syyskuussa Lyonia vastaan. Kuva: AFP via Getty Images

Seurajoukkuepelien ohella Messi on tehnyt syksyllä kaksi pitkää matkaa Etelä-Amerikan MM-karsintaotteluihin ja pelannut viisi täyttä maaottelua.

– Urheilullisesti tuntuu siltä, etten ole päässyt edes alkuun, koska olen pelannut maajoukkueessa niin paljon. Se on hidastanut sopeutumista. Pääsen pikku hiljaa paremmin joukkueen toimintatapoihin kiinni, Messi totesi.

Messi pelaa ensimmäistä kertaa urallaan muualla kuin Espanjassa ja kertoi Diario Sportille havaitsemistaan eroista.

– Tämä on fyysisempi liiga. Ottelut aaltoilevat paljon, ja pelaajat ovat vahvoja ja nopeita. Espanjassa kaikki joukkueet pyrkivät pelaamaan ja pystyvät rokottamaan, jos prässi ei toimi kunnolla. Täällä on enemmän kamppailupeliä kuin vastahyökkäysten odottamista, Messi kuvaili.

Barcelonassa Messi pääsi perinteisesti maalien makuun nopeasti heti alkusyksystä kauden ensimmäisissä otteluissa. Parhaimmillaan hyökkääjä latoi yhdeksän maalia ensimmäiseen pelaamaansa viiteen liigapeliin syksyllä 2017. Kaudella 2011–12 Messi tehoili ensimmäiseen viiteen otteluun kahdeksan maalia ja kuusi maalisyöttöä.

Messi on pelannut kahdesti koko ottelun Ranskan liigan peleissä Rennesiä ja Marseillea vastaan. Ottelut ovat ainoat, joissa PSG on toistaiseksi kokenut pistemenetyksiä sarjapeleissä.

Messin kannalta myös tilastot pelien sisällä ovat totuttua kehnompia. Messi on luonut maaliodottamaa eli niin sanottua xG:tä 0,5 maalia per ottelu tilastopalvelu Understatin mukaan. Vuodesta 2014 lähtien Messin ottelukohtainen xG on Espanjan liigan otteluissa kohonnut 0,9:n tuntumaan, parhaimmillaan lähes yhteen per ottelu.

Viidessä pelaamassaan ottelussa Messi on laukonut 15 kertaa. Lukema on Ranskan liigassa suurin pelaajista, jotka eivät ole vielä onnistuneet maalinteossa.

Messin laukausmäärät ovat silti kokonaisuutena olleet PSG:ssä pienempiä kuin Barcelonassa. Espanjan liigassa Messin ottelukohtainen laukauskeskiarvo ei vuoden 2009 jälkeen ole kertaakaan alittanut neljää ja puolta, mutta PSG:ssä liigaotteluissa lukema on tällä hetkellä kolme.

Messin vaikeuksista huolimatta PSG porskuttaa Ranskan liigan kärkipaikalla. Tehoista on vastannut pääasiassa Real Madrid -huhuista huolimatta seuraan jäänyt Kylian Mbappe, joka on takonut liigassa viisi maalia ja syöttänyt neljä. Kohutun hyökkäystrion kolmas osapuoli Neymar on tehnyt vasta yhden osuman.

– Tulemme hyvin toimeen. Minulla on pitkä yhteinen historia Neymarin kanssa ja hän on tehnyt asiat minulle hyvin helpoksi. Kylianin kanssa oli outoa, koska emme tienneet, jääkö hän tänne vai ei. Nyt tunnemme toisemme jo paremmin kentällä ja sen ulkopuolella, Messi kertoi.

Harvalla jalkapallon ystävällä tuskin on epäilyksiä siitä, etteikö Messi löytäisi maalijyväänsä taas pian. Sitä tarvitaan, jotta pelaajan ja seuran tavoitteet voivat täyttyä.

– Näen, että olemme suosikkeja Mestarien liigassa ja se on yksi syistä, miksi tulin tänne. Kuten sanoin Barcelonasta lähtiessäni, tavoitteenani on viimeiseen asti pokaalien voittaminen, Messi sanoi.

Lue myös:

Lionel Messi sivuun PSG:n Mestarien liigan pelistä – jo kolmas ottelu huilissa loukkaantumisen takia

Vaihtoon otetun Lionel Messin reaktio puhuttaa – PSG-valmentaja selitti ratkaisuaan: "Vain 11 voi pelata kerrallaan"

Näistä syistä Lionel Messi siirtyi juuri PSG:hen – jalkapallon supertähdestä tuli uusi mannekiini Qatarille ja kritisoiduille MM-kisoille

Suosittelemme