Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sähköpostit julki: Oikeuskansleri piti Bernerin SEB-pankin tehtävää "pulmallisena", mutta ei huomautettavana

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei kahden päivän viestittelyn aikana muuttanut ensimmäistä perusarviotaan Anne Bernerin asemasta. Tilannearvio vahvistui, kun SEB-pankki ilmoitti Bernerin aloittavan pankin hallituksessa aiottua myöhemmin.

Kuvayhdistelmä Anne Berneristä ja Tuomas Pöystistä.
Anne Berner ja Tuomas Pöysti. Kuva: Jonna Nupponen, Henrietta Hassinen / Yle
Ari Hakahuhta,
Tuomas Rimpiläinen,
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle on saanut oikeuskanslerinvirastosta helmikuussa 2019 pyytämänsä asiakirjat oikeuskansleri Tuomas Pöystin ja silloisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) sähköpostikirjeenvaihdosta.

Sähköpostit koskevat oikeuskanslerin harkintaa Bernerin asemasta ministerinä ja todennäköisenä Skandinaviska Enskilda Bankenin (SEB) hallituksen jäsenenä.

Oikeuskanslerinvirasto luovutti viestit tiistaina aamupäivällä. Korkein hallinto-oikeus totesi maanantaina, että oikeuskanslerinviraston aiempi salauspäätös oli ollut lainvastainen.

Sähköpostiviesteissä ei ole salausmerkintöjä. Asiakirjoista ei voi kuitenkaan aukottomasti päätellä, onko niistä salattu osia vai onko viestit julkaistu kokonaisuudessaan.

Oikeuskanslerinviraston kansliapäälikkö Tuula Majuri kuitenkin kertoo, että Ylelle toimitetuista viesteistä ei ole salattu mitään. Majuri sanoi päätyneensä viestien nopeaan julkaisemiseen, koska pitää Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätöstä merkittävänä linjauksena.

Anne Berner SEB-pankin hallitukseen 2019, voiko jatkaa ministerinä?

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin sähköposteista helmikuulta 2019 käy ilmi, että oikeuskansleri harkitsi Bernerin asemaa vaiheittain, koska oikeuskansleri sai vaiheittain uutta tietoa mahdollisesta asiain kulusta.

Oikeuskansleri ei kuitenkaan parin päivän viestittelyn aikana muuttanut ensimmäistä perusarviotaan Bernerin tilanteesta.

Kyse oli siitä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner oli ehdolla ruotsalaisen pörssiyhtiön, SEB-pankin hallitukseen. Berner kysyi oikeuskanslerilta, miten hänen pitäisi menetellä. Näytti näet siltä, että Bernerin nimitys tapahtuisi silloin, kun hän olisi vielä hallituksen ministeri.

Sipilän hallitus erosi 8. maaliskuuta, kun hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseksi kaatui eduskunnassa. Siitä eteenpäin hallitus toimi toimitusministeristönä kunnes pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus nimitettiin 6. kesäkuuta.

Silloin kun Pöysti ja Berner setvivät ministerin esteellisyyttä, oletus oli vielä, että Sipilän hallitus muuttuu toimitusministeristöksi vasta 14. huhtikuuta 2019 pidettävien eduskuntavaalien jälkeen. Sipilä jätti eronpyyntönsä kuitenkin reilua kuukautta oletettua aiemmin.

Kun hallitus toimii toimitusministeristönä, sen ei oleteta enää tekevän poliittisesti merkittäviä päätöksiä, vaan hoitavan valtion välttämättömiä asioita.

Leikkeet kahdesta sähköpostiviestistä.
Kuva: Oikeuskanslerinvirasto, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Berner ehdotti sidonnaisuusilmoituksen tekoa ja jääväämistä

Sähköpostien perusteella Anne Berner pyysi oikeuskanslerilta tapaamista helmikuussa 2019 ja kysyi menettelytapaa, koska mahdollinen hallituspaikka ruotsalaisyhtiössä eli SEB-pankissa oli etenemässä. Berner varmisti uudelleen menettelyohjeita, kun asiat tarkentuivat.

SEB-pankki tiedotti 19. helmikuuta 2019 Bernerin ehdokkuudesta yhtiön hallituksen jäseneksi.

Kun Bernerille vahvistui, että hänen nimityksensä etenisi, Berner teki ehdotuksen oikeuskanslerille menettelystä. Sähköposteista ei käy suoraan selville, kuinka paljon ehdotus oli perua Pöystin ja Bernerin aiemmista keskusteluista.

– Varmistaisin vielä, että olisiko ok menettely, että tekisin sidonnaisuusilmoituksen 26.3. mahdollisen myönteisen päätöksen myötä. Ja olisiko myös ok osallistua ensimmäiseen kokoukseen 29.4. mahdollisen valinnan myötä, Berner kysyy oikeuskanslerilta.

– Jäävään itseni kaikista VN päätöksistä liittyen rahoitusmarkkinoita kuitenkin jo tästä päivästä [19.2. 2019] alkaen. Onneksi niitä ei ole minulla tiedossa tulevan enää tälle kaudelle, Anne Berner kirjoitti sähköpostissaan.

Sähköposteista ei käy ilmi, miksi Berner ei halunnut erota hallituksesta SEB-nimityksen jälkeen

Sähköposteista ei käy ilmi, miksi Berner ei harkinnut eroa ministerin tehtävästä heti sen jälkeen, kun hän olisi tullut valituksi SEB-pankin hallitukseen.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kirjoitti sähköposteissa, että ministeri tekee ensiksi itse arvion tehtävien yhteensovittamisesta ja siitä, voiko uusi tehtävä vaarantaa luottamuksen ministerin tehtävien hoitoon.

Kaikki Ylen oikeuskanslerinvirastosta saamat sähköpostit ovat ajalta ennen Anne Bernerin nimitystä SEB-pankin hallitukseen. Ne ovat siis keskustelua menettelystä, miten olisi syytä toimia, jos Berner tulee valituksi.

Sähköpostien perusteella tulee ilmi keskusteluprosessi kohti ratkaisua ennen Bernerin nimitystä. Oikeuskansleri toteaa parissa sähköpostissaan, että mikäli tiedot tilanteesta muuttuvat, pitää myös arviot menettelytavasta tehdä uudelleen.

Oikeuskansleri: Ei huomautettavaa, osallistuminen käy nähdäkseni päinsä

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vahvisti jo samana iltana 19. helmikuuta 2019, että hänen käsityksensä mukaan järjestely käy.

– Vahvistan, että minulla ei ole huomautettavaa kirjoittamastasi menettelystä. Omat toimenpiteesi valtioneuvoston jäsenenä ja niiden aikataulu vaikuttaa asianmukaiselta, Pöysti vahvisti.

– SEB:n hallituksen 1. kokoukseen osallistuminen ajoittuu tod. näk. ministerikauteen, mutta jos siitä on tehty sidonnaisuusilmoitus, osallistuminen käy nähdäkseni päinsä, Pöysti kirjoitti.

Oikeuskansleri kuitenkin lisäsi, että hän pitää perustuslain 63 pykälän valossa pörssiyhtiön hallituksen jäsenyyden ja ministerin tehtävän "samanaikaista hoitamista pulmallisena".

Perustuslain 63 pykälän mukaan "valtioneuvoston jäsen ei saa ministeriaikanaan hoitaa julkista virkaa eikä sellaista muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä".

Pykälän toisessa momentissa todetaan myös, että ministerin on kautensa alussa annettava selvitys muista sidonnaisuuksistaan, joilla voi olla merkitystä, kun ministerin toimintaa arvioidaan.

– Mutta nyt on kyse hyvin lyhyestä ajasta ja toimitusministeristöstä. Pidän siksikin ja muutenkin tuota ilmoitustasi esteellisyydestä rahoitusmarkkinoita koskevissa asioissa merkittävänä ja hyvänä, Pöysti lisäsi.

Valtioneuvoston jäsen ei saa ministeriaikanaan hoitaa julkista virkaa eikä sellaista muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.

Ministerin sidonnaisuudet, perustuslaki 63 §

Leikkeet kahdesta sähköpostiviestistä.
Kuva: Oikeuskanslerinvirasto, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Oikeuskansleri tarkensi myöhemmin: kehotti harkitsemaan eroa jo maaliskuussa, jos tehtävät SEB-pankissa alkavat faktisesti maaliskuussa

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti lähetti päivää myöhemmin, 20. helmikuuta 2019 kello 19.25 Anne Bernerille uuden sähköpostin. Pöystille oli tullut huoli uusista jääviysasioista.

– Jos tilanne onkin, että hallituksen jäsenyyden hoitaminen pitää aloittaa jo 26.3. myös faktisesti, joudut kyllä harkitsemaan sitä, että olisiko viisasta erota ministerin tehtävästä tuolloin, oikeuskansleri kirjoitti.

– Sama tilanne, jos toimitusministeristövaihe alkaa kestää pitkään tai tulee tärkeitä asioita esim. EU:ssa esille. Tarkista siis tilanne, Tuomas Pöysti ohjeisti sähköpostissa.

– Nyt vielä tilanne, että olet vasta ehdolla, Pöysti lisäsi.

Samana iltana aikaisemmassa sähköpostissaan kello 18.29 Tuomas Pöysti oli kirjoittanut, että hän on saanut tietoja, jotka voivat muuttaa hänen arviotaan.

Pöysti kirjoitti, että AlmaMedian toimittaja oli ottanut häneen yhteyttä. Pöystin saaman tiedon mukaan SEB:n hallituksen järjestäytymiskokous olisi jo 26. maaliskuuta ja siellä olisi tarkoitus tehdä merkittäviä päätöksiä yhtiön omien osakkeiden ostosta.

– Tämä on kyllä merkittävä tieto, joka voi muuttaa arviota ministerin tehtävän ja hallitusjäsenyyden yhteensovituksesta, Pöysti huomautti.

Pöysti ei kuitenkaan sähköpostien perusteella muuttanut aiempaa arviotaan Bernerin aikomasta aikataulusta ja menettelystä.

Punninta ratkeaa: SEB-pankki ilmoittaa Bernerin aloittavan vasta kesäkuun alussa

Oikeuskanslerin pari päivää kestänyt Bernerin tilanteen punninta ratkeaa illalla 20. helmikuuta 2019.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kirjoittaa sähköpostin Anne Bernerille kaksikon puhelun jälkeen. Pöysti kirjoittaa, että ymmärsi puhelusta, että SEB-pankki tekee täydentävän ehdotuksen.

Täydentävän ehdotuksen mukaan Bernerin kausi pankin hallituksessa alkaisikin vasta 1. kesäkuuta.

Pöysti kirjoittaa Bernerille, että tämä voi ministerinä menetellä, kuten aiemmin on aiottu.

– Tämän mukaisesti vahvistan, että oikeudellinen neuvoni, jonka annoin ja jonka olennaisin sisältö on myös julkinen, pätee myös näillä faktatiedoilla, Pöysti vahvistaa.

Pöysti ohjeisti vielä erikseen Berneriä itsensä jääväyksestä

Seuraavan päivän aamuna 21. helmikuuta oikeuskansleri Tuomas Pöysti lähettää Anne Bernerille vielä sähköpostin, jossa hän ottaa esiin ministerin tarpeen jäävätä itsensä hallituksessa kaikissa asioissa, joissa SEB-pankilla on Suomessa liiketoimintaintressi.

– Kun olet ehdolla pankin hallituksen jäseneksi, on syytä tarkkaan arvioida, missä asioissa myös yleisen luottamuksen päätöksentekoon vaarantumisen näkökulmasta voi toimia. En tässä voi vielä ottaa kantaa näihin, mutta kiinnitän neuvona huomiota siihen, että keskustelimme tarpeesta jäävätä kaikissa asioissa, joissa SEBIlä on Suomessa liiketoimintaintressi, Pöysti ohjeisti Berneriä.

– Esteellisyyksissähän se menee niin, että ensin ao. päätöksentekijä harkitsee, Pöysti muistutti.

Apulaisoikeuskanslerikin muistutti: Ministerin itse harkittava esteellisyyttä

Miltei heti oikeuskanslerin sähköpostin jälkeen Berner sai sähköpostin apulaisoikeuskanslerilta. Mikko Puumalainen otti esiin samana päivänä valtioneuvoston istunnossa salaisena käsiteltävän Suomen rata -yhtiön pääomittamisen.

Puumalaisen mukaan valtioneuvoston esittelylistasta ei käy ilmi mitään sellaista, jonka perusteella apulaisoikeuskanslerin pitäisi suositella Bernerille pidättäytymistä päätöksenteosta valtioneuvoston istunnossa Suomen Rata -yhtiöstä. Mikko Puumalainen kuitenkin jatkaa, että hän ei tunne asian taustoja tai sitä, mihin pääomittamispäätöksen on tarkoitus johtaa.

– Asian taustat ja vaikutukset tuntevana Teidän tulee itse harkita mahdollista esteellisyyttänne asiassa. Muistutan tässä yhteydessä, että esteellisyys voi syntyä paitsi laissa erikseen mainituista syistä, mutta myös sillä perusteella, että luottamus päätöksentekijän puolueettomuuteen vaarantuu muusta erityisistä syistä, Puumalainen muistutti.

Voit keskustella ministerien sidonnaisuuksista keskiviikkoon 3. marraskuuta 2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Lue lisää:

Korkein hallinto-oikeus: Oikeuskanslerinvirasto salasi lainvastaisesti asiakirjoja Anne Bernerin siirtymisestä pankin hallitukseen

Erikoinen kertomus – Näin tiedot Bernerin ehdokkuudesta SEB:n hallitukseen muuttuivat parissa päivässä

Suosittelemme