Hyppää sisältöön

Entinen kehitysjohtaja hävisi lopulta kiistan Rovaniemen kaupungin kanssa – Riitta Erolan maksettava kaupungille 16 000 euroa

Rovaniemen kaupungin entinen kehitysjohtaja Riitta Erola joutuu maksamaan kaupungille oikeudenkäyntikuluja ja todistelukustannuksia yhteensä reilut 16 000 euroa. Käräjäoikeuden mukaan Rovaniemen kaupunki ei syrjinyt Erolaa virkajärjestelyissä ja palkoissa.

Riitta Erola
Riitta Erola aloitti Rovaniemellä kehitysjohtajana ja kaupungin kakkoshenkilönä vuonna 2015. Nyt hän on Rovaniemen hallintolakimies. Kuva: Pekka Aho
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemen kaupungin entinen kehitysjohtaja Riitta Erola on hävinnyt Rovaniemen kaupungin kanssa käymänsä kiistan, joka koski palkkaa ja virkavalintoja. Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki Erolan vaatimukset ja velvoitti hänet maksamaan kaupungille oikeudenkäyntikuluja ja todistelukustannuksia yhteensä reilut 16 000 euroa.

Erola aloitti Rovaniemellä vuonna 2015 kehitysjohtajana ja kaupunginjohtaja Esko Lotvosen sijaisena. Kaupungin ja Erolan välisessä kiistassa oli kysymys kahdesta asiasta.

Kaupungin toimialajohtajien palkkoja nostettiin 2018, mutta kehitysjohtajan palkka säilyi ennallaan. Erolan mukaan kaupunki syrji tuolloin häntä tasa-arvolain vastaisesti. Korotuksen saaneet johtajat olivat kaikki miehiä.

Vuoden 2020 alusta Rovaniemellä lakkautettiin toimalajohtajien ja kehitysjohtajan virat ja perustettiin uusia johtajavirkoja. Erola haki tuolloin sivistys- ja hyvinvointijohtajan virkaan, johon valittiin sivistyspalvelujen toimialajohtajana toiminut Antti Lassila.

Erola valitti valinnasta ja valinta johti lukuisiin muihinkin oikaisuvaatimuksiin. Lopulta viran kelpoisuusvaatimuksia muutettiin.

Aluksi Erola voitti käräjillä

Oikaisuvaatimus eteni käräjille ja maaliskuussa 2020 Erola voitti palkkakiistan Lapin käräjäoikeudessa. Oikeus antoi asiassa yksipuolisen tuomion , koska kaupungin vastaus oikeudelle myöhästyi kaupungin palkkaaman asianajajan virheen vuoksi. Kaupunki sai kuitenkin käräjäoikeudelta jatkoajan, ja asia palasi oikeuteen. Uusi tuomio tuli syyskuun lopussa 2021.

Käräjäoikeuden mukaan Rovaniemen kaupunki ei syrjinyt Erolaa virkajärjestelyissään, eikä hän ole oikeutettu saamaan tasa-arvo- tai yhdenvertaisuuslain mukaisia hyvityksiä. Riitta Erola tuomittiin korvaamaan kaupungille kohtuullistetut oikeudenkäyntikulut. Kaupungin vaatimus oli ollut 24 000 euroa.

Riitta Erola jäi siis lopulta ilman johtajapaikkaa ja hänet siirrettiin hallintolakimiehen virkaan. Valitusaika tuomiosta päättyi maanantaina, ja hän tyytyi käräjäoikeuden tuomioon. Riitta Erola ei halua kommentoida asiaa.

Suosittelemme sinulle