Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden neuvoston palkintoja tanskalaiselle animaatioelokuvalle ja grönlantilaiselle kirjalle – suomalaiset jäivät tänä vuonna ilman

Neuvosto jakaa kulttuuri- ja ympäristöalan palkinnot vuosittain. Tällä kertaa palkintotilaisuus oli Kööpenhaminassa Tanskassa.

Kohtaus Flee-nimisestä elokuvasta, jossa animoitu mies istuu ikkunan edessä.
Flee-elokuva on pääosin animoitu. Se kertoo Amin-nimisestä miehestä, joka on muuttanut lapsena Afganistanista Tanskaan ja joutuu elokuvassa tekemään tiliä menneisyytensä kanssa. Kuva: Final Cut for Real
Stina Alapirtti
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset jäivät tänä vuonna ilman Pohjoismaiden neuvoston palkintoja.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saa tänä vuonna tanskalainen Flee-elokuva, jonka on ohjannut Jonas Poher Rasmussen ja käsikirjoittanut Rasmussen sekä Amin-nimimerkin takaa toimiva henkilö, jonka tarinan elokuva kertoo. Pääosin animaationa toteutettu elokuva kertoo Amin-nimisen henkilön elämästä seksuaalivähemmistöön kuuluvana Afganistanin-pakolaisena Tanskassa.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon voitti tänä vuonna grönlantilainen Niviaq Korneliussen romaanilla Naasuliardarpi (Kukkaislaakso, suomentamaton). Romaani käsittelee Grönlannin synkkiä itsemurhalukuja, rakkautta ja nuoria, jotka taistelevat saadakseen elää haluamaansa elämää.

Kirjailija Niviaq Korneliussen lähikuvassa, hänellä on lyhyet, mustat hiukset ja ruskeat silmät.
Niviaq Korneliussen on 32-vuotias grönlantilainen kirjailija. Hän kirjoittaa tanskaksi ja grönlanniksi. Kuva: Angu Motzfeldt

Lisäksi Pohjoismaiden neuvosto jakoi vuoden 2021 musiikki-, ympäristö- ja lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon. Musiikkipalkinnon sain färsaarelainen muusikko Eivør Pálsdóttir, ympäristöpalkinnon tanskalainen Concito-ajatushautomo ja lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ruotsalainen Elin Persson romaanilla De afghanska sönerna (Afgaanipojat, suomentamaton).

Kaikkien palkintojen suuruus on 300 000 Tanskan kruunua eli noin 40 300 euroa. Palkinnot jaettiin tänään tiistaina Kööpenhaminassa.

Kaikissa kategorioissa oli ehdolla myös suomalaisia. Kirjallisuuspalkintoehdokas oli Pajtim Statovcin Bolla, lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokas Siiri Enorannan Kesämyrsky, elokuvapalkinnon ehdokas Ensilumi ja ympäristöpalkinnon Mattas Gårdsmejeri sekä Carbon Action. Musiikkipalkinnon ehdokkaat olivat Verneri Pohjola ja Anu Komsi.

Viime vuonna kirjallisuuspalkinnon voitti suomalainen Monika Fagerholm teoksella Kuka tappoi bambin? (Vem dödade bambi?) ja musiikkipalkinnon säveltäjä Sampo Haapamäki teoksestaan konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille.

Suosittelemme