Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kainuu on peräkärrymaakunta – joka neljäs 15 vuotta täyttänyt kainuulainen omistaa peräkärryn, koska sen vuokraaminen on hankalaa

Ylen kyselyn mukaan yksi syy peräkärryn omistamiseen on se, että oma kärry on aina saatavilla eikä kaikkiin tarpeisiin saa vuokrakärryä. Koronaepidemia lisäsi peräkärryjen rekisteröintejä.

Kainuussa on eniten peräkärryjä koko maassa suhteutettuna väkilukuun
Sanna Kähkönen,
Joni Takalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuussa on väkilukuun suhteutettuna eniten peräkärryjä Suomessa. Traficomin mukaan hieman yli joka neljäs 15 vuotta täyttänyt kainuulainen omistaa peräkärryn.

Vaikka peräkärryjä saa nykyisin vuokrattua varsin edullisesti, peräkärryn omistaminen on silti hyvin suosittua.

Esimerkiksi Kajaanin Paltaniemellä asuvan Reino Mäkelän mielestä on vaikea löytää ison kuorman kuljettamiseen sopivaa vuokrakärryä.

– Viime kesänä yritin saada vuokralle venetraileria eikä sitä löytynyt vuokrattavaksi.

Mäkelän mielestä kärryn omistaminen on järkevää, jos sille on paljon käyttöä. Esimerkiksi pelkkien risujen ja lehtien kuljettamiseen hän ei itse hankkisi omaa kuomukärryä.

– Pienempään tarpeeseen saa nykyään niin halvalla vuokrattua kärryjä, että jos sitä tarvitsee vain kerran tai kaksi vuoteen, omaa ei kannata ostaa.

Ylen tekemän kyselyn perusteella Kainuussa suurin yksittäinen syy auton peräkärryn omistamiseen oli yksinkertainen: oma kärry on aina saatavilla ja kaikkiin tarpeisiin ei vuokrakärryä saa.

Koronaepidemia lisäsi peräkärryjen rekisteröintejä koko maassa. Tänä vuonna uusia peräkärryjä on rekisteröity jo yli 30 000 kappaletta.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme