Hyppää sisältöön

Metallialan osaajista on huutava pula – Mikkelissä on lisätty opiskelupaikkoja vastaamaan kysyntään

Etelä-Savon ammattiopiston koulutustiloja on kehitetty viimeisen kahden vuoden aikana ja uusi kehityssuunnitelma on jo olemassa.

Lähikuva metallisesta työkalusta ja metallin palasista.
Metallialan imago likaisena ja raskaana työnä on parantunut vuosien saatossa. Kuva: Sari Ursin / Yle
Atte Pöytäkangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Savon ammattiopisto Esedussa on pyritty vastaamaan metallialan suureen kysyntään lisäämällä opiskelupaikkoja ja kehittämällä koulutustiloja. Tällä hetkellä koulussa on 50 opiskelijaa ja tammikuussa aloittaa lisää.

Esedun koulutuspäällikkö Pekka Orava kertoo, että tällä hetkellä alan koulutus vetää Mikkelissä hyvin. Alan imago on parantunut vuosien saatossa, kun olosuhteet, koneet ja laitteet ovat kehittyneet.

Orava arvelee, että jatkossakin alalta eläköityy enemmän työntekijöitä kuin uusia valmistuu.

– Todennäköisesti näin tulee käymään. Jos en ole täysin väärässä, niin Etelä-Savossa on huomattavasti keskiarvoa korkeampi metallialan työntekijöiden keski-ikä.

Esedussa metallialaa opettavan Petri Kosusen mukaan uusien opiskelijoiden houkuttelemiseksi on tehty markkinointia ja opiskelijoille on järjestetty esimerkiksi yritysvierailuja.

– Ala sopii yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. Tätä me olemme yrittäneet markkinoida, että myös alanvaihtajat pystyisivät lähteä mukaan.

Oppisopimuskoulutuksella alanvaihtoon

Paula Nevalainen ja Toni Pitkänen vaihtoivat aiemmat ammattinsa levyseppähitsaajan koulutukseen. Alassa kiehtoo erityisesti sen erilaisuus, omin käsin tekeminen ja laaja työnkuva.

– Lähdin tälle alalle, koska se oli itselleni sopivin. Työllisyystilanne ei vaikuttanut valintaan, Pitkänen sanoo.

Levyseppähitsaajiksi opiskelevat Toni Pitkänen ja Paula Nevalainen.
Toni Pitkänen ja Paula Nevalainen opiskelevat Esedussa levyseppähitsaajiksi. Kuva: Sari Ursin / Yle

Nevalainen myöntää, että työ voi välillä olla maineensa mukaisesti likaista, mutta ei aina. Siistimpääkin hommaa on.

– Taakkoja pystytään nostamaan nykyään ergonomisemmin apuvälineillä. Samoin esimerkiksi hitsausrobotit auttavat ergonomisessa työskentelyssä. Joten kaikkea ei tarvitse käsin nostaa ja tehdä.

Kumpikin pitää oppisopimuskoulutusta hyvänä polkuna etenkin aikuispuolen opiskelijoille. Kosunen on samaa mieltä. Opiskelija saa palkkaa ja yritys haluamansa työntekijän. Kosusen mukaan paikkojen löytäminen Etelä-Savossa on lisäksi erittäin helppoa.

– Eilen soittivat Haukivuorelta ja kysyivät yhtä opiskelijaa, että pääsisikö hän aloittamaan huomenna oppisopimuksen. Tein eilen sopimuksen ja hän on tällä hetkellä Haukivuorella töissä.

4.11.2021 klo 12:58 muokattu Paula Nevalaisen sitaattia, lisätty maininta hitsausroboteista.

Suosittelemme