Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Paljaat pakarat ovat liikaa Putinin “kohtuulliselle konservatismille” – Kremlin ideologian vastainen somekuva vie vankilaan

Venäjä on julistanut itsensä lännen arvomaailman vastavoimaksi. Perinteisiksi kutsumillaan arvoilla Kreml pönkittää omaa asemaansa. Voimistuvan kampanjan tähtäimessä ovat nyt nuoret somevaikuttajat.

Videobloggaaja Ruslan Bobijev ja hänen tyttöystävänsä Anastasia Tšistova tuomittiin moskovalaisessa oikeusistuimessa lokakuussa 10 kuukaudeksi vankeuteen. Lisäksi Bobijev sai karkotustuomion synnyinmaahansa Tadžikistaniin. Kuva: Tverskoy District Court / AOP

MOSKOVA Viime sunnuntaina Venäjän mediassa levisi video (siirryt toiseen palveluun) nuoresta naisesta, joka tuotiin käsiraudoissa kalterihäkkiin tunnustamaan rikoksensa oikeuden edessä.

Poliisi oli vanginnut 30-vuotiaan pietarilaisnaisen edellisenä päivänä “uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta”. Todistajalausuntojen mukaan hän oli loukannut “vallanpitäjiä, kirkkoa, valtiota ja yhteiskuntaa paljailla pakaroillaan”.

Syynä oli naisen Instagramissa jakama kuva. Siinä hän poseeraa Pietarin Iisakinkirkon edessä kyykyssä selkä kameraan päin paljastaen stringinsä.

Vastoin ennakko-odotuksia oikeusistuin vapautti naisen.

Kovemman kohtalon saavat kokea somepiloistaan tunnettu moskovalaisbloggaaja ja tämän tyttöystävä.

Oikeusistuin tuomitsi viime perjantaina Ruslan Bobijevin ja Anastasia Tšistovan 10 kuukaudeksi työleirille. Tuomio tuli niin ikään Instagram-kuvasta, jossa Tšistova on polvistunut Bobijevin eteen ikään kuin harjoittamaan suuseksiä takanaan Punaisella torilla sijaitseva sipulikupolinen Pyhän Vasilin katedraali.

Ruutukaappaus Radio Svobodan verkkosivulta, jossa näkyy vankeustuomioon johtanut kuva. Tšistova oli pukeutunut venäläisen poliisin takkiin. Kuva: svoboda.org

Tuomio on merkittävä. Se on ensimmäinen ehdoton vankeusrangaistus “uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta” Venäjällä.

Enintään vuoden vankeuden mahdollistava laki tuli voimaan 2013. Syynä sen säätämiseen pidetään aktivistiryhmä Pussy Riotin moskovalaisessa katedraalissa esittämää “punk-rukousta”. Performanssissa aktivistit kritisoivat ortodoksikirkkoa, Venäjän turvallisuuspalveluita ja silloista presidenttiehdokas Vladimir Putinia.

Lainsäädännön valjastaminen uskonnollisten tunteiden vartijaksi on osa 2010-luvulla alkanutta Venäjän konservatiivista käännettä. Samaan liittyy myös vuonna 2016 voimaan tullut laki, joka kieltää “ei-perinteisten seksuaalisuhteiden propagoinnin” alaikäisille.

Viime viikolla myös tätä niin kutsuttua “homopropagandalakia” sovellettiin somevaikuttajan sopimattomaksi katsottuun käytökseen.

Kyse on miljoonien venäläisteinien seuraamasta Tiktok-tähdestä ja sittemmin myös rap-artistina tunnetusta Danja Milohinista. 19-vuotias teini-idoli saapui musiikkikanava Muz-tv:n palkintogaalaan asussa, jonka toinen puoli oli musta miesten puku ja toinen aniliininpunainen tyllimekko.

Videobloggari ja rap-artisti Danja Milohin otti osaa musiikkikanava Muz-tv:n palkintogaalaan kesäkuussa. Kuva: Sergei Karpukhin / AOP

Erikoista juhla-asua pidetään venäläismediassa yhtenä syynä siihen, että musiikkikanavaa uhkaa nyt “homopropagandalain” rikkomisesta noin 12 000 euron sakko tai lähetyksen keskeyttäminen 90 päiväksi.

Kreml alkoi ajaa arvokonservatiivista ideologiaansa loppuvuonna 2011 käynnistyneiden suurmielenosoitusten myötä.

Silloin Venäjän johto luopui Moskovan ja muiden suurkaupunkien liberaalin kansanosan suosion tavoittelusta ja alkoi etsiä tukea eläkeläisistä ja matalammin koulutetusta työväestöstä. Avukseen se valjasti uskontoon ja niin kutsuttuihin perinteisiin perhearvoihin nojautuvan arvopohjan.

Konservatiivisia arvoja on ajettu viime vuosina yhä määrätietoisemmin erottamattomaksi osaksi virallista Venäjää. Reilu vuosi sitten uudistettuun perustuslakiin kirjattiin usko Jumalaan Venäjän kansaa yhdistävänä tekijänä. Valtion taataan suojelevan myös avioliiton miehen ja naisen välisenä liittona.

Presidentti Vladimir Putin muotoili hiljattain Venäjän “kohtuulliseksi konservatismiksi” nimeämänsä uuden ideologian kenties tarkemmin kuin koskaan aiemmin.

Putinin mukaan Venäjän arvopohja rakentuu sellaisten henkisten arvojen sekä historiallisten ja kulttuuristen perinteiden varaan, jotka ovat vastapainona lännen ajamalle “aggressiiviselle oikeaoppisuudelle”. Putin kritisoi etenkin lännen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sekä muita vähemmistöryhmiä puolustavaa maailmankatsomusta, jonka hän väittää syrjivän enemmistöä.

– Asioiden sanomisesta niiden oikeilla nimillä on tullut lähes rikos ihmisyyttä vastaan, ja kaikki tämä tehdään muka kehityksen nimeen, Putin kritisoi länttä toissa viikolla pidetyssä (siirryt toiseen palveluun) Valdain-keskustelutilaisuudessa Sotšissa.

Presidentti Vladimir Putin kritisoi Valdain-keskustelutilaisuudessa kovin sanoin lännen vähemmistöjä puolustavaa politiikkaa. Kuva: Maksim Blinov / EPA

Venäjän tahtoo asettua lännen arvoliberalismin vastavoimaksi ja koko konservatiivisen maailman johtajaksi.

Ennen kaikkea Kreml pyrkii kuitenkin pönkittämään omaa valtaansa edistämällä itselleen hyödyllistä arvopohjaa. Pian jo vuosikymmenen ajan käyty perinteisiä arvoja ajava kampanja näyttää tuottavan myös tulosta.

Riippumattoman Levada-tutkimuskeskuksen lokakuussa julkaistun kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) enää kolmannes venäläisistä on sitä mieltä, että homoilla ja lesboilla tulisi olla samat oikeudet kuin muilla kansalaisilla. Vielä kaksi vuotta sitten 47 prosenttia vastaajista oli tätä mieltä.

Toisaalta sama kysely näyttää, että suurin osa 18–24-vuotiaista tukee seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Tutkimuksen nuorin ikäryhmä on kannastaan varmempi kuin vanhemmat ikäluokat.

Kun Krem markkinoi yhä voimakkaammin perinteisiksi kutsumiaan perhearvoja, se ajautuu yhä kauemmaksi nuorten arvomaailmasta. Ratkaisuksi tähän se tarjoaa somevaikuttajien vainoamista.

Lue lisää:

Julija Tsvetkovaa, 27, uhkaa vuosien vankeus vaginakuvien julkaisusta – Aktivisti sanoo Ylelle uskovansa silti venäläisten suvaitsevaisuuteen

Seksivalistuksen puute kiihdyttää Venäjän hiv-epidemiaa – ”Miksei anaaliseksistä puhuttu?”

Erkka Mikkonen: Venäjällä poljetaan naisten oikeuksia, eikä se haittaa edes naisia itseään

Suosittelemme sinulle