Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Presidentti Niinistö: Suomi lähes tuplaa ilmastorahoituksen kehittyville maille – toivoo yksityissektoria vahvasti mukaan ilmastotalkoisiin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti Glasgow'n kokouksen puheessaan esiin Suomen onnistumisen metsien kestävässä käytössä ja huolen arktisen alueen lämpenemisestä.

Niinistö: Tavoitteet ja lupaukset eivät enää riitä
Anna Näveri
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsät ja hiilinielut, arktinen alue sekä ilmastoraha kehittyville maille olivat esillä tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheessa Glasgow'n ilmastokokouksessa maanantaina.

Niinistö piti kokouksessa Suomen edustuspuheen, jossa toistui Niinistön ajatus ihmisvelvollisuuksista. Sana on esiintynyt aiemminkin presidentin puheissa, ihmisoikeuksien vastinparina.

– Muutos voi tuntua mahdottomalta, mutta vain kunnes alamme toimia. Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi painavimmista ihmisvelvollisuuksistamme, Niinistö totesi Glasgow'n puheessaan.

"Suomi lähes kaksinkertaistaa kehittyvien maiden ilmastorahoituksen"

Niinistö mainitsi puheessaan, että Suomi on lähes tuplaamassa ilmastorahoituksensa kehittyville maille.

– Riittävän ilmastorahoituksen takaaminen on ratkaisevan tärkeää. Suomi tekee oman osansa lähes kaksinkertaistamalla kehitysmaille antamansa ilmastorahoituksen.

Suomen ilmastorahoitus kehitysmaille oli vuonna 2019 yhteensä 147 miljoonaa euroa, ilmenee ulkoministeriön tilastosta.

Niinistö lisäsi, että valtiovarainministereiden ilmastokoalition toisen puheenjohtajamaan roolissa Suomi pyrkii myös edistämään ilmastotoimien sisällyttämistä kansallisiin budjetteihin.

Suomea Niinistö toi esiin hiilinielujen, arktisen alueen edustajan ja hiilineutraaliustavoitteiden näkökulmasta. Arktisen alueen lämpenemisestä Niinistö sanoi Suomen olevan erityisen huolissaan.

– Mustan hiilen ja metaanipäästöjen vähentämisellä on olennainen merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemiselle arktisilla seuduilla, Niinistö sanoi.

Niinistö kuvaili Suomen olevan yksi kunnianhimoisimmista maista ilmastolupauksien suhteen, sillä Suomen tavoitteena saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Esimerkiksi Euroopan komission tavoitteena on saada EU:sta hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

– Euroopan metsäisimpänä maana Suomi korostaa erityisesti metsien kestävää käyttöä. Suomessa istutetaan vuosittain 150 miljoonaa puuta. Kansainvälisellä tasolla meidän on lisättävä toimia metsäkadon pysäyttämiseksi, Niinistö totesi.

Niinistö toivoo yksityistä sektoria jopa vetovastuuseen

Puheensa jälkeen Niinistö toivoi Ylelle antamassaan haastattelussa, että yksityinen sektori tulisi vahvasti mukaan ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Presidentti kertoi myös käyneensä asiasta keskusteluja yksityissektorin edustajien kanssa, mutta ei maininnut toimijoita nimeltä.

– Nyt oikeastaan sanoma täältä toivon mukaan on se, että yksityissektori tulee mukaan vahvasti, ehkä jopa vetämään koko ilmastonmuutoksen vastaista ajattelua. Yksityistä sektoria tässä tarvitaan, Niinistö sanoi Ylelle Glasgow'ssa.

Niinistö kommentoi metsähoitoa Ylen haastattelussa Glasgow'ssa Kuva: Yle Areena

Niinistön mukaan yksityisen sektorin osallistumisesta hyvä esimerkki löytyy Suomesta metsäalalta.

– Meillähän on nyt ainakin minun mielestäni tuo metsäesimerkki aika vahva osoitus siitä, että asiat ovat toimineet. Me olemme pitäneet huolta metsistämme, lisänneet niiden määrää, Niinistö perusteli.

Voit keskustella aiheesta 3.11. klo 23:een saakka.

Lue lisää:

Tutustu täältä Ylen päivittyvään ilmastoseurantaan, johon kokoamme tuoreimpia uutisia ilmastonmuutoksesta ja ympäristöstä.

Suosittelemme