Hyppää sisältöön

Kymenlaakso hakee suurin odotuksin apua yrityksiltä kotihoidon hoitajapulaan – ammattiliitossa suhtaudutaan epäillen hoitajien löytymiseen

Kymenlaaksossa ulkoistetaan kotihoidon palveluja. Tällä pyritään helpottamaan hoitajien työtaakkaa. Työntekijäpuolta mietityttää yritysten rekrytoinnin onnistuminen ja palvelujen laatu.

vanhus istuu ruokapöytänsä ääressä, kotihoitaja siirtelee astioita pöydällä
Kotkalaisen Helli-Kaarina Järven luona käy päivittäin kotihoitaja. Tällä kertaa vuorossa oli Kymsotella työskentelevä Tuija Juvonen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Minna Heikura
Avaa Yle-sovelluksessa

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote siirsi ensimmäiset kotihoidon asiakkaat yksityisen yrityksen hoitoon Kotkassa lokakuun alussa.

Kotkan Metsolan hoitoringistä vastaa Med Group Oy. Asiakkaiden siirto yhtiön hoitoon on vielä kesken.

Kymsote kertoi aiemmin syksyllä lisäävänsä kotihoitajien määrää ostopalvelun avulla. Tällä pyritään keventämään hoitajien työtaakkaa kotihoidossa. Kymsoten mukaan siirto on jo tuonut parannusta hoitajapulaan.

Palvelualuepäällikkö Kaisa Tuurin mukaan Kymsotella on suuret odotukset ulkoistuksesta. ** **

– Pyrimme siihen, että työntekijöiden työhyvinvointi paranee ja että ennen kaikkea työkuorma on tasainen kotihoidon jokaisella työntekijällä koko Kymsoten alueella, Tuuri sanoo.

Lue lisää: Kymsote ostaa lisää kotihoitoa – osa työstä siirtyy palveluntuottajan hoidettavaksi lokakuussa

Lähihoitajien ammattiliitto Superissa usko kotihoidon ostopalveluihin on varovaisen myönteinen. Liittoa mietityttää se, miten yksityiset yritykset saavat rekrytoitua hoitajia, joista on pulaa koko maassa.

– Heidän täytyy varmaan tarjota jonkinlaista porkkanaa joko palkkauksessa tai muissa työsuhteen ehdoissa. Onnistumisen suhteen voi olla vähän skeptinen, arvioi Superin Kotkan ammattiosaston puheenjohtaja Seija Piipponen-Pekkola.

Yöhoito pysyy Kymsotella

Tämän vuoden aikana Kymsote siirtää yksityisen yrityksen hoitoon vielä yhden kotihoidon hoitoringin Etelä-Kymenlaaksossa. Ensi vuonna ostopalveluja laajennetaan Pohjois-Kymenlaaksoon.

Yöaikainen kotihoito on jatkossakin kokonaan Kymsoten omaa toimintaa. Kymsote perustelee tätä sillä, että yöaikaisen kotihoidon tarve on pientä.

Yhdessä hoitoringissä voi olla esimerkiksi 50 säännöllistä kotihoidon asiakasta, joista 3–4 henkilöä saattaa tarvita yöhoitoa.

Lähihoitajien liitossa Kotkassa pohditaan, miten yritykset onnistuvat palkkaamaan hoitajia kotihoitoon. Yksityisen ja julkisen puolen työehdoissa on eroja, kertoo Superin Kotkan ammattiosaston puheenjohtaja Seija Piipponen-Pekkola.

Superin Kotkan ammattiosaston puheenjohtajan Seija Piipponen-Pekkolan mielestä olisi kuitenkin parempi, että kokonaisvastuu hoidosta olisi yhdellä tuottajalla.

– Oletusarvo pitää olla se, että hoitaja, joka tulee yöllä asiakkaan luokse, tuntee asiakkaan. Tietää, mitä asiakas tarvitsee yöllä ja mitä päivällä, Seija Piipponen-Pekkola sanoo.

Palvelujen laatu mietityttää

Kymsote kilpailutti kotihoidon palvelujen hankinnan kesällä. Kilpailuun vastasi kahdeksan yritystä. Niistä kahden kanssa on nyt tehty sopimus. Med Group Oy:n lisäksi Kymsotella on sopimus Kaakon Hoiva Oy:n kanssa.

Osalla yrityksistä on ollut ongelmia toimilupien kanssa, minkä vuoksi sopimuksia ei vielä ole voitu tehdä.

Superin Kotkan ammattiosaston puheenjohtajassa huolta aiheuttaa se, miten yritysten palvelujen laatu varmistetaan Kymenlaaksossa. Huolen ovat nostaneet viime aikaiset uutiset esimerkiksi Tampereelta.

Tampereella aluehallintovirasto määräsi lokakuussa kaupungin hoitamaan kotihoidon palvelut itse, koska yksityisen palveluntarjoajan toiminnassa oli jatkuvia puutteita.

Kymsoten palvelualuepäällikkö Kaisa Tuuri vastaa, että palveluja seurataan ja tarkkaillaan jatkuvasti.

– Jokaisesta hoitoringistä siirretään porrastetusti kymmenen asiakasta kerrallaan. Viikon päätteeksi tarkastelemme, miten olemme onnistuneet ja olemmeko pystyneet vastaamaan jokaiseen käyntiin ja niin edelleen. Asiakasturvallisuus on kaiken a ja o.

Suosittelemme