Hyppää sisältöön

Työntekijöiden irtisanoutumiset Oulun kaupungilta ovat lisääntyneet merkittävästi – lähihoitaja väsyi korona-aikana: "Esimiehiltä ei tullut tukea"

Oulun kaupunginhallitus tukee valtuustoaloitetta, jossa jokaiselle irtisanoutuneelle kaupungin työntekijälle lähetetään anonyymi kysely lähdön syistä.

Potilas ja hoitaja.
Oulun kaupungilta on irtisanoutunut tänä vuonna tammi-elokuun aikana 42 sairaanhoitajaa ja 23 lähihoitajaa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Päivi Annala
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun kaupunki hakee ratkaisua työntekijöiden irtisanoutumisten vähentämiseksi.

Irtisanoutuneiden määrä on lisääntynyt huomattavasti vuodesta 2019 lähtien. Erityisesti ovi on käynyt hoiva-alan, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstössä.

Oulun kaupungin irtisanoutumistietoja ammattinimikkeittäin.
Kuva: Oulun kaupunki

Oulun kaupunginhallitus tukee valtuustoaloitetta, jossa jokaiselle irtisanoutuneelle kaupungin työntekijälle lähetetään anonyymi kysely lähdön syistä.

Palautteen avulla on tarkoitus katsoa, millaisia toimia kaupunki voi tehdä henkilöstön pysyvyyden turvaamiseksi, onko tarvittavana kehityskohteena esimerkiksi esimiestyö, johtaminen, työhyvinvointi tai jokin muu työhön liittyvä aihe.

Superin pääluottamushenkilö Mira Kaivorinne Oulun kaupungilta toteaa, että kevään ja alkukesän aikana nähtiin hoitajien irtisanoutumisia, muun muassa Oulun kaupunginsairaalan tehtävistä.

– Henkilökunta on väsynyt työskentelemään koronahoidossa suojavarusteiden kanssa, raskaaseen hoitotyöhön, jossa on sijaispula. Työntekijöitä on siirrelty koronan vuoksi paikasta toiseen, eikä ole saanut olla töissä omassa yksikössä. Se on koettu raskaaksi. Eikä työkiertoon ole kaikissa paikoissa ollut mahdollista päästä.

Sijaispula on jatkunut pitkään.

– Jos sijaisia ei saada, niin henkilökunta yleensä joustaa, tekevät tuplavuoroja ja tulevat vapailta töihin.

Lähihoitaja Paula Marttiin työskenteli koronapotilaiden hoitajana reilun vuoden ajan Oulun kaupunginsairaalassa, maaliskuusta 2020 toukokuuhun 2021. Hän irtisanoutui työstään monien syiden saattelemana.

– Työn kuormittavuus sekä henkisesti että fyysisesti oli osastoilla niin kova. Kuolemaa tuli nähtyä paljon. Esimiehiltä ei tullut tukea.

Marttiinin mukaan henkilökunta vaihtui koko ajan. Lisäksi oman sairastumisen uhka ja sitä myöten pelko oman lähipiirin tartuttamisesta oli liikaa.

– Oli helppo sanoutua irti.

Toisaalta Marttiin muistuttaa, että työnantaja myös palkitsi työvuoromuutoksista ja tuplasi hälytysrahan.

Irtisanoutumisen määrän kasvusta kertoi ensin Kaleva.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle