Hyppää sisältöön

Uudet yhteisvastaanottotilat ja päivystysvapaakokeilu tuottavat tulosta – pohjoisen Keski-Suomen eläinlääkäritilanne parani

Eläinlääkäripula on koko maassa pahentunut viime vuosina. Pihtiputaalla avattiin lokakuussa uudet yhteisvastaanottotilat, joissa työskentelee yhtä aikaa useampi eläinlääkäri.

Lehmän sarvenaihiot
Pihtiputaalla avattiin lokakuussa Pihtiputaan, Viitasaaren ja Kinnulan eläinlääkäreille yhteisvastaanottotilat, mutta työtä tehdään edelleen myös esimerkiksi maatiloilla. Kuvituskuva. Kuva: YLE/Reetta Arvila
Sanna Savela

Pohjoisen Keski-Suomen eläinlääkäritilanne on nopeasti helpottunut. Alueen kahdeksan kunnan alueella Viitasaarella, Pihtiputaalla, Kinnulassa, Saarijärvellä, Karstulassa, Kivijärvellä, Kannonkoskella ja Kyyjärvellä on yhteensä 8,3 eläinlääkärin virkaa ja tällä hetkellä lääkäreitä on riittävästi täyttämään virat.

Alueella on ollut jo vuosia saada vaikeuksia eläinlääkäreitä. Myös valtakunnallisesti tilanne on viime vuosina pahentunut ja jopa pääkaupunkiseudulla on ollut vaikeuksia saada täytettyä paikkoja.

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimen vs. toimialajohtaja Seppo Lappalainen sanoo, että tilanne helpotti nopeasti, kun sijaisia löytyikin ja osa-aikaisena ollut eläinlääkäri siirtyy kokoaikaiseksi. Lappalainen uskoo, että Pihtiputaalle lokakuussa avattu yhteisvastaanottotila tuottaa nyt tulosta.

– Siellä on nyt asianmukaiset tilat toimia. Lisäksi saatavilla on ammatillista tukea, koska tiloissa työskentelee useampi eläinlääkäri, sanoo Lappalainen.

Toisena merkittävänä asiana Lappalainen pitää vuodenvaihteessa aloitettua päivystysvapaakokeilua. Se takaa eläinlääkärille viikonloppupäivystyksestä kaksi vapaapäivää ja arki-iltapäivystyksestä yhden vapaapäivän.

– Päivystykset ovat praktiikkaeläinlääkäritoiminnassa hyvin raskaita. Uskon, että se yksi tekijä, miksi meidän on niin vaikea saada eläinlääkäreitä tänne maaseudulle, sanoo Lappalainen.

Isot muutokset ovat Lappalaisen mielestä olleet tarpeen, sillä avoimilla hauilla ei ole saatu tuloksia aikaan.

– Tänäkin syksynä on ollut kolme hakua peräkkäin syksyn aikana, joihin ei ole tullut ensimmäistäkään hakijaa.

Pohjoisen Keski-Suomen eläinlääkäritilanne on tähän tietoon turvattu kesään asti.

Suosittelemme sinulle