Hyppää sisältöön

Helsingin budjetin valmistelu salassa hämmensi, tänään esitys tulee viimein julki – perussuomalaisten edustaja kertoo, mikä neuvotteluissa hiersi

Perussuomalaisten budjettineuvottelijan Juhani Strandénin mukaan Helsinki on tuplaamassa velkansa neljässä vuodessa. Hän sanoo, että kiistaa tänään julkistettavassa budjetissa aiheutti iso investointiohjelma.

Helsingin kaupungintalo joulukuussa 2020.
Pormestarit esittelevät Helsingin kaupungin seuraavan vuoden talousarvioehdotuksen torstaina 4. marraskuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin tulevan vuoden budjetin valmistelu on herättänyt runsaasti hämmennystä. Lähes viiden miljardin potin jakamisesta ei juuri ole hiiskuttu julkisuuteen.

Perussuomalaisten budjettineuvottelija Juhani Strandén sanoo, että Helsinki on tuplaamassa velanottonsa kahteen miljardiin seuraavan neljän vuoden aikana. Hänen mukaansa kaupungin menoja ovat kasvattamassa muun muassa sote-menojen kasvu ja suuri investointiohjelma.

Strandénin kertoo ryhmänsä jättäytyneen ulos budjettineuvotteluista, koska sopua ei ollut mahdollista saavuttaa.

Strandén nostaa esimerkeiksi kiistaa aiheuttaneista asioista mittavan uusien asuntojen rakentamisen tulevina vuosina ja tulevat suuret raideinvestoinnit, jotka on tarkoitus toteuttaa velkarahalla.

– Kaupungista kaikkoaa työssäkäyvää väkeä ja veroja maksavia perheitä, joten investoinnit eivät ole kestävällä pohjalla, Strandén sanoo.

Pormestari Vartiainen kertoo budjetista aamun aikana

Talousarvion laatimisesta ja sen etenemisestä on kerrottu julkisuuteen syksyn aikana poikkeuksellisen niukasti. Helsingin uusi pormestari Juhana Vartiainen (kok.) on vienyt budjetin valmistelua eteenpäin edeltäjistään poikkeavalla tavalla.

Hän päätti olla tekemättä perinteistä pormestarin pohjaesitystä.

Vartianen halusi sopia asioista suurten poliittisten ryhmien kanssa ennen budjettiehdotuksensa julkistamista. Vartiasen tapaa on kritisoitu, koska kaupunkilaisten nähtäväksi budjettiehdotus tulee nyt siis vasta sen jälkeen, kun kaikesta on jo käytännössä päätetty.

Vartiasen on määrä julkistaa budjettiehdotuksensa muun pormestariston kanssa torstaiaamun aikana.

Entinen pormestari Jan Vapaavuori (kok.) esitteli budjettiehdotuksensa toimittajille ja kameroille jo ennen kuin siitä oli sovittu suurimpien poliittisten ryhmien kanssa.

Strandén pitää Vartiaisen toimintatapaa hyvin ongelmallisena avoimuuden kannalta. Strandénin mukaan perussuomalaisten irtautuminen salamyhkäisistä budjettineuvotteluista on jatkumoa sille, ettei ryhmä allekirjoita kaupungin strategisia linjauksia.

Näkemyserot liittyvät tältäkin osin kaupungin holtittomaan kasvuun ja velkaantumiseen.

Strandén toteaa, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen synkentyneestä tilanteesta on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua.

– Palvelut eivät pysy perässä. Meillä ei toimi esimerkiksi kaupunkilaisten varhaiskasvatus-, vanhus- ja terveyspalvelut, Strandén sanoo.

Hän hämmästelee, että tulevassa budjetissa rahaa aiotaan kuitenkin edelleen suunnata holtittomasti kasvavan kaupungin maahanmuuttoon.

Lue myös:

Kuntien talouskurimus jatkuu – Helsinki on aivan omassa sarjassaan, muut isot kaupungit miinuksella (2020)

Pormestarin budjettiesitys: Helsingin veroprosentti pysyy ennallaan – investoinnit kasvavat ensi vuonna huimasti (2019)

Suosittelemme sinulle