Hyppää sisältöön

Jätevoimala aikoo muuttaa ilmastopäästönsä muoviksi – näillä keinoilla Vantaan Energiasta tulee "hiilinegatiivinen”

Yhtiö julkaisi miljardin euron suunnitelman, jonka avulla se alkaa tuottaa paljon muutakin kuin sähköä ja kaukolämpöä.

Yleiskuva Vantaan Energian jätevoimalan laajennuksen työmaalta 27.5.2020
Vantaan Energian jätevoimalan laajennustyömaalla tehtiin maatöitä 27.5.2020. Kuva: Yle
Petteri Juuti
Avaa Yle-sovelluksessa

Nimensä mukaisesti sähkön ja kaukolämmön tuottamiseen keskittynyt Vantaan Energia on muuttumassa vähähiiliseksi kiertotalousyhtiöksi.

Vuosikymmenen loppuun asti ulottuvan ja osin jo toteutuneen investointiohjelman hintalappu on noin miljardi euroa.

Hiilidioksidi, joka nyt nousee savupiipusta ilmastoa lämmittämään, muuttuu polttoaineeksi tai vaikkapa muoviksi. Ohjelmaan kuuluu myös muita laitoksia, jotka hidastavat hiilen vapautumista ilmakehään.

– Me siirrymme todella vahvasti kiertotalousmaailmaan ja se tulee muodostamaan ison osan meidän toiminnastamme, sanoo Vantaan Energian liiketoimintajohtaja Kalle Patomeri.

Yle kokosi yhteen merkittävimmät palaset, joista miljardin euron kiertotalousmurros koostuu.

Laajeneva jätevoimala muuttaa roskat sähköksi ja energiaksi

Kaiken ytimessä on vuonna 2014 valmistunut jätevoimala, joka polttaa 1,5 miljoonan suomalaisen sekajätteet sähköksi ja kaukolämmöksi. Sähkön ja lämmön määrä kasvaa entisestään, kun laitoksen laajennus valmistuu ensi kesänä.

Valtava kallioluola varastoi lämpöä kesältä talvelle

Koska jätevoimala käy ympäri vuoden, tuottaa se kesäisin kaukolämpöä enemmän kuin sitä tarvitaan.

Siksi yhtiö suunnittelee miljoonan kuution kokoista kallioluolaa, johon varastoidaan 140-asteista vettä. Sen avulla kesällä tuotettavaa lämpöä voi varastoida talven varalle 90 gigawattituntia, joka vastaa keskikokoisen suomalaiskaupungin, esimerkiksi Tuusulan koko vuoden lämmöntarvetta.

Vantaalle louhitaan maailman suurin lämpövarasto, turpeen käyttö lopetetaan ja jätevoimalaa laajennetaan – fossiiliset polttoaineet jäävät pois vuonna 2026

Metaanilaitos tekee hiilidioksidista ja vedestä vihreämpää polttoainetta

Vantaan Energia ja Wärtsilä suunnittelevat jätevoimalan viereen metaanilaitosta, jonka on määrä käynnistyä vuonna 2026.

Sen tuottamalla polttoaineella yhtiö voi korvata fossiilisen maakaasun lämpövoimaloissaan, joita käytetään kovimmilla pakkasilla. Suurin osa polttoaineesta menee myyntiin.

Fossiilinen maakaasu ja biokaasu ovat metaania (CH4), joka koostuu hiilestä (C) ja vedystä (H). Hiiltä saadaan hiilidioksidista (CO2) ja vetyä vedestä (H2O). Prosessi vaatii paljon sähköä ja tuottaa paljon lämpöä.

Vantaan valtti on se, että lämpö ei mene hukkaan, vaan saadaan hyötykäyttöön kaukolämpöverkkoon tai -varastoon.

Havainnekuva näyttää, miten metaanilaitos toimisi osana Vantaan jätteenpolttolaitosta ja kaukolämpöverkkoa.
Havainnekuva näyttää, miten metaanilaitos toimisi osana Vantaan jätteenpolttolaitosta ja kaukolämpöverkkoa. Kuva: Vantaan Energia, Wärtsilä

Ratkaisu ilmastonmuutoksen torjuntaan: Vantaalle suunnitellaan metaanilaitosta, joka tuottaisi vihreämpää polttoainetta maakaasun tilalle

Biojätteet käsitellään ilman hiilidioksidipäästöjä

Vantaalle on tarkoitus rakentaa uusi biojätteen käsittelylaitos vuonna 2026. Nykyisin mädätysprosessissa syntyvistä kaasuista 40 prosenttia on hiilidioksidia. Uudessa laitoksessa hiilidioksidi joko otetaan talteen tai siitä tehdään polttoainetta vedyn avulla.

Hiilidioksidi talteen ja myyntiin

Vuonna 2027 jätevoimalan savukaasuista otettavan hiilidioksidin määrää kasvatetaan. Hiilidioksidi myydään sellaisenaan sitä raaka-aineena käyttävälle teollisuudelle.

Kierrätyspuusta biohiiltä viherrakentamiseen

Vuonna 2027 Vantaalle rakennetaan laitos, joka valmistaa rakentamisen puujätteestä biohiiltä. Esimerkiksi viherrakentamiseen sopiva biohiili parantaa maata ja sitoo hiilen pitkäksi ajaksi.

Biohiiliä kädessä ja taustalla biohiilipussi.
Biohiili ei maadu, vaan säilyttää olomuotonsa maaperässä. Samoin on esimerkiksi metsäpalojen jäljiltä olevissa puissa. Biohiilen valmistukseen voidaan käyttää esimerkiksi puuta harvennushakkuista tai kaupunkien biojätettä. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Musta kulta sitoo hiilidioksidia ilmakehästä ja saa kasvit kukoistamaan – biohiilelle ladataan jopa myyttisiä odotuksia, mutta monta asiaa on vielä ratkaistavana

Voimalan hiilidioksidipäästöistä tehdään rakennusmateriaaleja

Yhtiön uusin idea on tehdä voimalan hiilidioksidista kokonaan uusia tuotteita vuonna 2029.

Sen sijaan, että talteen otettu hiilidioksidi varastoitaisiin sellaisenaan tai käytettäisiin polttoaineen raaka-aineena, se on tarkoitus sitoa kiinteisiin materiaaleihin, esimerkiksi muoviseksi eristeeksi rakennuksiin.

– Meillä on vielä monta polkua, joita voimme edetä ja sitten valita, että mikä materiaali on paras meille, sanoo liiketoimintajohtaja Patomeri.

Tämä osuus tavallaan sulkee hiilenkierron. Jätteisiin sitoutunut hiili on ensiksi palanut hiilidioksidiksi ja tämän jälkeen sitoutunut uudeksi pysyväksi materiaaliksi.

Edistyksellinen, mutta hiilinegatiivisuudeltaan tulkinnanvarainen

Vantaan Energian suunnitelmat sisältävät paljon sellaista teknologiaa, jollaista kiistatta tarvitaan vähähiilisessä ja kiertotalouteen perustuvassa yhteiskunnassa.

Yhtiön oman määritelmän mukaan siitä tulee jopa hiilinegatiivinen, eli se poistaa ilmakehästä enemmän hiilidioksidia kuin mitä tuottaa.

Määritelmä on sinänsä kyseenalainen, että yhtiön suunnittelema kokonaisuus tarvitsee toimiakseen paljon sähköä. Vantaan Energian tämänhetkisissä laskelmissa uusiutuva sähkö lasketaan kokonaan päästöttömäksi.

Tarkalleen ottaen täysin päästötöntä sähköä ei ole olemassa. Vaikka tuulivoimalat eivät pyöriessään aiheuta päästöjä, niiden valmistaminen ja rakentaminen aiheuttaa päästöjä.

Mikään suunnitelman palanen ei myöskään suoraan hidasta ilmastonmuutosta poistamalla hiilidioksidia suoraan ilmakehästä. Osa vähennyksistä perustuu siihen, että uusissa prosesseissa hiilen kierto hidastuu tavanomaiseen toimintamalliin verrattuna.

Jos hiilidioksidia käytetään polttoaineen valmistamiseen, sen poltosta myöhemmin aiheutuvat päästöt menevät polttajan piikkiin.

Vantaan Energialla myönnetään, että hiilinegatiivisuuden määritelmä on tulkinnanvarainen.

– Toki kaikki lasketaan oikein viimeisen päälle sitten aikanaan. Olen täysin varma, että vuonna 2030 on jo ihan olemassa EU-säännöstö, miten lasketaan oletko hiilineutraali tai hiilinegatiivinen. Se ei ole ihan päivänselvää tänä päivänä, sanoo liiketoimintajohtaja Patomeri.

Tavoite on lopulta täyttää tarkemmatkin määritelmät.

– Jos tulee tilanne, että kokonaisuus ei meinaa kääntyä hiilinegatiiviseksi, niin sitten me viilaamme jotakin osaa, että se menee hiilinegatiiviseksi, Patomeri sanoo.

Korjaus klo 11:32: Biohiiltä tehdään rakennustyömaiden jätepuusta, ei terassilaudoista. Vantaan Martinlaaksoon rakennetaan laitos, joka polttaa terassilautoja ja muuta kyllästettyä puuta.

Voit keskustella aiheesta torstaina 4.11.2021 kello 23 saakka.

Lue lisää aiheesta:

Uraauurtavan geolämpölaitoksen poraukset alkoivat Vantaalla, ja pian se tuo kesän lämpöä talveen – minuutin animaatio näyttää, miten laitos toimii

Näin energiayhtiöt aikovat korvata ilmastonmuutosta kiihdyttävät polttoaineet – tarkoittaako muutos kaupunkilaisille isompaa lämmityslaskua?

Maalämpö toi lämpövaraston pyykkitupaan, energiayhtiö rakentaa omansa kallioluolaan – kumpi vastaa paremmin energiamurroksen haasteisiin?

Suosittelemme sinulle