Hyppää sisältöön

Matonpesukulttuuri voi näkyä tulevaisuudessa Lappeenrannan kaupunkikuvassa – mallina Halkosaaren mattolaituri

Nykyistä Halkosaaren matonpesulaituria ei enää käytetä, mutta Lappeenrannan kaupunki selvittää, voisiko Halkosaareen tai Kaupunginlahden lähialueelle rakentaa uuden, kuivalle maalle sopivan mattolaiturin.

Halkosaaren mattolaituria ei tulla enää käyttämään, mutta matonpesukulttuuri Lappeenrannalle saattaa näkyä tulevaisuuden kaupunkikuvassa muilla tavoin. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Tanja Hannus

Lappeenrannan kaupunki selvittää, voisiko Halkosaaren matonpesukulttuuri olla osa Lappeenrannan kaupunkikuvaa.

Ensi vuonna keskustan kehittämissuunnitelmassa selvitetään, voisiko laituri- ja matonpesuperinteitä hyödyntää esimerkiksi oleskelu- ja viihtymispaikoissa.

Kaupunki selvittää myös, voisiko Halkosaareen tai Kaupunginlahden lähialueelle rakentaa uuden, kuivalle maalle sopivan mattolaiturin.

Nykyistä Halkosaaren matonpesulaituria ei tulla enää käyttämään, sillä se ei ole ympäristöystävällinen eikä turvallinen.

Halkosaaresta on suunniteltu vihreää keidasta keskelle Lappeenrannan rakennettua ranta-aluetta.

– Tavoitteena on parantaa Halkosaaren viherympäristön laatua, lisätä viihtyisyyttä ja pienimuotoisia palveluja sekä parantaa oleskelumahdollisuuksia, kertoo elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi Lappeenrannan kaupungilta.

Kesällä 2021 tehdyssä kuntotarkastuksessa todettiin, että Halkosaaren laituri on kauttaaltaan huonossa kunnossa ja vaatisi täydellisen uusimisen. Lappeenrannan alueelta on jo aikaisemmin poistettu käytöstä kaikki muut vesistöissä sijaitsevat matonpesulaiturit.

Halkosaaren mattolaiturin säilyttämistä on puolustettu facebook-ryhmässä ja asiasta on tehty myös valtuustoaloite. Mattolaiturin suojelemiseksi perustetun adressin allekirjoitti yli 1 100 ihmistä.

Lue lisää:

Lappeenrannan Halkosaaren mattolaiturin säilyminen näyttää epävarmalta

Adressi Halkosaaren mattolaiturin puolesta keräsi yli tuhat nimeä Lappeenrannassa

Lappeenrannan Halkosaaren mattolaituri suljettiin lopullisesti – heikkokuntoinen laituri aiheutti tapaturman

Suosittelemme sinulle