Hyppää sisältöön

Suomalaismies juoksee joulukuussa maailman suurimman hiekka-aavikon halki – Yle seuraa Jukka Viljasen suoritusta jopa askeleen tarkkuudella

Yle on kehittänyt yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa ainutlaatuisia menetelmiä, joiden avulla seikkailujuoksija Jukka Viljasen uskomatonta suoritusta voi seurata askel askeleelta.

Suuri aavikkoseikkailu alkaa itsenäisyyspäivänä
Suuri aavikkoseikkailu alkaa itsenäisyyspäivänä

Seikkailujuoksija Jukka Viljanen juoksee joulukuussa ensimmäisenä ihmisenä maailman suurimman yhtenäisen hiekka-aavikon, Saudi-Arabian Rub' Al Khalin halki. Itsenäisyyspäivänä alkavan, arviolta 24 päivää ja 1 300 kilometriä kattavan aavikkoseikkailun etenemistä voi seurata reaaliajassa osoitteessa yle.fi/urheilu ja Yle-sovelluksessa (siirryt toiseen palveluun) jopa askeleen tarkkuudella.

– Tarkoitus on välittää Jukan hieno ja hieman pähkähullulta kuulostava hanke suurelle yleisölle ja tuottaa uudenlainen tapahtuma, joka ei ole meille perinteiseen tapaan riippuvainen televisiokameroista, vaan tätä tietoa suorituksen etenemisestä välitetään muilla tavoilla. Odotan todella paljon tältä hankkeelta, Ylen tuottaja Sacha Lagrillière kertoo.

Yle on kehittänyt tapahtumaa varten yhdessä suomalaisten Movesensen, Wakeonen ja Savantumin kanssa uudenlaisia menetelmiä, joiden avulla Viljasen suoritus pystytään välittämään aavikolta koti-Suomeen äärimmäisistä olosuhteista huolimatta. Hanke on myös osa Ylen laajempaa kehitysstrategiaa, jossa se pyrkii jatkuvasti kartoittamaan erilaisia tapoja hyödyntää uusimpia teknologioita tulevaisuuden mediapalveluiden suunnittelussa.

Aiemmin muun muassa Kalaharin ja Saharan aavikot ylittäneen Viljasen suoritusta seurataan Movesensen ohjelmoitavien liike- ja sykesensoreiden avulla, joista saatava tieto siirtyy langattomasti juoksua tukevaan autokolonnaan, joka Savantumin luoman satelliittiyhteyden avulla siirtää datan sen visualisoinnista vastaavalle Wakeonelle ja sitä kautta Ylelle.

Tapahtumaketjun seurauksena sensoreista lähtenyt tieto piirtyy Yle Urheilun verkkopalveluun muun muassa reaaliaikaisena askelmittarina, syketietoina sekä matka- ja nopeusmittarina. GPS-lähettimestä saadun tiedon perusteella katsoja näkee kartalta, miten juoksijan matka etenee.

Tältä aavikkoseikkailun dataseuranta näyttää suunnittelupöydällä. Kuva: Wakeone

Niin ikään tukiautoon on rakennettu varsin innovatiivinen, mutta yksinkertainen käyttöliittymä, jolla Viljasen huollosta ja satelliittiyhteyksistä vastaava Pentti Kotiaho voi lisätä datavirtaan ulkoisia tapahtumia kuvaavia asioita. Käyttöliittymän avulla Viljasen tiimi voi välittää tietoa esimerkiksi huoltotauoista tai paikalle iskeneestä hiekkamyrskystä.

Ensimmäinen versio uudesta tekniikasta. Kuvassa annotaatiokuution prototyyppi ja Raspberry Pi -minitietokone, johon on asennettu tiedonkeruujärjestelmä, joka toimii Movesense-yhdyskäytävän avulla. Laitteet ovat vain tätä hanketta varten rakennettuja, mutta niiden jatkokäyttöä suunnitellaan laajennettavan jo muihinkin urheilutapahtumiin. Kuva: Yle

– Kyseessä on noppakuutiota muistuttava laite, jota kääntelemällä voidaan kirjata tieto Jukan nukkumisista, syömisistä, huoltotoimista ja niin edelleen. Jukkaa varten on varattu yksi kuutio ja muita olosuhteita varten toinen kuutio, eli 12 erilaista tapahtumaa, Movesensen Jussi Virkkala kertoo.

Yli maraton päivässä yli kolmen viikon ajan

Jukka Viljanen aikoo juosta hiekkaerämaan halki noin 50 kilometrin päivävauhdilla. Juoksu alkaa auringonnousun aikaan, eli lähtö on päivittäin hieman ennen aamukuutta. 50 kilometrin matka on taitettuna noin puolen päivän aikaan, minkä jälkeen edessä on kehonhuoltoa, ruokailua, lepoa, kuvauksia ja päivän tapahtumista raportointia Ylen katsojille.

Dataseurannan lisäksi Viljanen kertoo reitin varrelta kuulumisiaan myös videoiden, kuvien ja tekstipäivitysten avulla. Karulta aavikolta ei saa yhteyttä ulkomaailmaan esimerkiksi matkapuhelinverkkojen kautta, joten älypuhelimella kuvatun materiaalin siirroissa hyödynnetään myös uudenlaista tekniikkaa, joka mahdollistaa suurten tiedostojen välittämisen kevyemmin satelliitin välityksellä.

– Kyllähän maailmassa jo nykyään voidaan luoda yhteyksiä melkeinpä minne tahansa, mutta tässä tavoite on tehdä kaikki tämä ilman suuria kustannuksia. Meillä haastetta lisää myös se, että haluamme tehdä tämän pienillä laitteilla. Tämän systeemin pitää mahtua yhteen lentolaukkuun ja sitä pitää käytännössä yhden ihmisen pystyä operoimaan, Pentti Kotiaho kuvailee.

Tällaisissa maisemissa Jukka Viljanen taivaltaa arviolta 24 päivän ajan. Kukaan ei ole aiemmin juossut maailman suurimman yhtenäisen hiekka-aavikon halki. Kuva: Michele Falzone / Alamy/All Over Press

Ja vaikka tukitiimi mukana onkin, on yhteys ulkomaailmaan tärkeä asia yksin askeleita takovalle suomalaisjuoksijalle. Ylen tapahtumaseurannan yhteydessä yleisö voi lähettää viestejä aavikolle ja osallistua näin matkantekoon.

– Me elämme siellä pienessä kuplassa, emmekä tiedä ulkopuolisesta maailmasta oikeastaan yhtään mitään. Ensimmäisen viikon jälkeen, kun juoksija ja koko tiimi alkavat vetäytyä enemmän omiin ajatuksiinsa, ovat muualta tulevat viestit ja ärsykkeet tosi arvokkaita. Ne tuntuvat sydämessä asti ja toivonkin, että ihmiset laittavat meille paljon viestejä ja kysymyksiä tapahtuman aikana, Viljanen sanoo.

Suuri aavikkoseikkailu alkaa itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 Najranista ja aavikon ylitys on suoritettu, kun Jukka Viljanen saavuttaa viime vuoden Dakar-rallistakin tutun Shubaytahin alueen. Jos juoksu kulkee suunnitelmien mukaan, maali saavutetaan 29. joulukuuta.

Aavikon ylityksen jälkeen Viljasen tiimin on tarkoitus siirtyä pikavauhdilla Dubaihin, jossa pitkä urakka tulee päätökseen, kun seremoniallinen loppujuoksu tavoittaa Dubain maailmannäyttelyn ja Suomi-paviljongin.

Seikkailujuoksu on joukkuelaji, kuten seurantaoperaation järjestäminen. Jukka Viljasen (etualalla) tukena ovat vasemmalta Ylen vastaava tuottaja Jyri Kivimäki, Wakeonen Harri Lammi, Sacha Lagrillière, Movesensen Terho Lahtinen, Jussi Virkkala sekä Pentti Kotiaho. Kuva: Yle

Lue myös

Suomalaisjuoksijan Grönlannin halkijuoksu katkesi oppaan häkämyrkytykseen

Seikkailujuoksija ihastelee silmänräpäyksessä tapahtuvia sääolojen muutoksia

Suomalainen juoksi yksin halki Saharan

Suosittelemme sinulle