Hyppää sisältöön

Nainen siepattiin ja pahoinpideltiin, mies uhkaili sieppaajia aseella – Outokummussa ja Joensuussa tapahtuneissa rikoksissa yhteensä kaheksan epäiltyä ja yhdeksän rikosnimikettä

Nainen siepattiin autoon vastoin tahtoaan ja pahoinpideltiin yksityisasunnossa. Tapauksen esitutkinnassa tuli ilmi toinenkin rikos.

Poliisin hihamerkki
Poliisi on saanut molempien vuonna 2018 tapahtuneiden rikosten esitutkinnan valmiiksi. Kokonaisuus etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Annika Lius

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Joensuussa ja Outokummussa kolme vuotta sitten tapahtuneesta rikoskokonaisuudesta. Itä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan, että marraskuun 15. päivänä vuonna 2018 Joensuun keskustassa sijaitsevasta apteekista soitettiin hätäkeskukseen ja ilmoitetiin naisesta, joka oli kertonut joutuneensa vapaudenriiston kohteeksi.

Poliisipartio haki naisen turvaan ja käynnisti tapauksen esitutkinnan.

Nainen kertoi joutuneensa tahtomattaan henkilöauton kyytiin Outokummussa huoltoaseman pihalla aamuyöllä 14. marraskuuta. Autossa oli naisen mukaan ollut useita henkilöitä, jotka eivät päästäneet häntä pois. Nainen kuljetettiin Joensuuhun yksityisasuntoon, jossa häntä pahoinpideltiin, häneltä vaadittiin rahaa ja käskettiin hankkimaan lääkkeitä apteekista.

Apteekissa nainen kertoi tilanteesta työntekijälle ja pyysi tätä soittamaan poliisille.

Poliisi otti asian selvittämiseksi kiinni kaksi noin 40-vuotiasta miestä sekä noin 30-vuotiaan ja noin 20-vuotiaan naisen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi miehet ja nuoremman naisen todennäköisin syin epäiltynä törkeästä vapaudenriistosta.

Lisäksi joulukuussa 2018 poliisi otti kiinni noin 35-vuotiaan miehen, joka on ollut pidätettynä esitutkinnan aikana. Vangittuina ja pidätettyinä olleet henkilöt on vapautettu. Rikosnimikkeinä tapauksessa on törkeä vapaudenriisto, pahoinpitely, kiristys, huumausainerikos, laiton uhkaus ja pakottaminen.

Esitutkinnassa tuli ilmi toinenkin rikos

Esitutkinnan yhteydessä ilmeni myös toinen, 16. marraskuuta 2018 tapahtunut välikohtaus Outokummussa. Törkeän vapaudenriiston kohteeksi joutuneen naisen lähipiiriin kuulunut 40-vuotias mies oli mennyt erään vapaudenriistosta epäillyn miehen asunnolle ja uhkaillut tätä sekä tämän seurassa ollutta naista aseella.

Uhkaajalla oli mukanaan kolme muuta 30–40-vuotiasta miestä. Uhkailu on esitutkinnan perusteella liittynyt törkeään vapaudenriistoon.

Poliisi takavarikoi esitutkinnan aikana 40-vuotiaan miehen hallusta laittoman käsiaseen. Rikoksesta epäiltynä ovat neljä miestä, jotka tunkeutuivat vapaudenriistosta epäillyn asuntoon. Miehet ovat olleet esitutkinnan aikana kiinniotettuna ja pidätettynä. Tekoa on tutkittu rikosnimikkeillä ampuma-aserikos, laiton uhkaus ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen.

Molempien tapausten esitutkinta on valmistunut ja kokonaisuus etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon.

Suosittelemme sinulle