Hyppää sisältöön

Juha Laitinen, 37, poistui ravintolasta vaaleatukkaisen miehen kanssa ja katosi autoineen 15 vuotta sitten – nyt KRP vahvistaa hänen löytyneen kuolleena

Tänä syksynä Leppävirralla sijaitsevasta vesistöstä löydetty vainaja on tunnistettu elokuussa 2006 kadonneeksi Juha Laitiseksi. Vainaja oli vesistöstä löydetyssä autossa. Poliisi tutkii tapausta henkirikoksena.

Vuonna 2006 kadonnut Juha Laitinen ja katoamiseen liittyvä valkoinen Mercedes Benz.
Juha Laitinen katosi vuonna 2006 sinisen Seat Toledo -henkilöautonsa kanssa. Poliisi on lisäksi pyytänyt havaintoja valkoisesta, vuosimallin 1988 Mercedes Benz -merkkisestä henkilöautosta ja erityisesti sen liikkeistä Leppävirran alueella katoamisaikaan. Kuva: Keskusrikospoliisi Kuva: Keskusrikospoliisi
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusrikospoliisi vahvistaa, että 15 vuotta kadonneena ollut leppävirtalainen Juha Laitinen on löytynyt kuolleena. Vainaja oli vesistöstä löydetyn auton sisällä. Auto löytyi Kotalahden alueella sijaitsevasta vesistöstä Leppävirralla tänä syksynä.

Vainaja tunnistettiin Laitiseksi dna-tutkimuksen perusteella. Asiasta kertoivat aiemmin Ilta-Sanomat ja MTV.

Auton havaitsivat samat vapaaehtoiset, jotka viime kesänä löysivät Äänekoskelta vesistöstä yhdeksän vuotta kadonneen olleen miehen. Auto osoittautui siniseksi Seat Toledoksi, joka oli kadonnut Laitisen mukana.

Katoamisaikaan Juha Laitinen asui avovaimonsa kanssa samalla alueella sijaitsevassa omakotitalossa.

Poliisi on tutkinnan aikana epäillyt, että Laitinen upotettiin autoineen vesistöön, koska maastosta auto olisi todennäköisesti löytynyt aiemmin.

Katoamista on tutkittu viime vuodet tappona. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teppo Sovelius on kertonut, että poliisilla on käsitys henkirikoksen tekijäpiiristä.

Tutkinnanjohtaja ei kommentoi asiaa tällä hetkellä tarkemmin, koska käynnissä ovat edelleen tekniset tutkimukset ja kuolinsyyn selvittäminen.

Katosi viikonlopun vietosta

Perjantaina 25. elokuuta 2006 avovaimo odotti 37-vuotiasta ajoneuvoasentajaa Juha Laitista töistä kotiin viikonlopun viettoon. Ruoka oli valmiina ja sauna lämpimänä, mutta miestä ei kuulunut. Hän ei ollut ilmoittanut ylitöistä tai muistakaan äkillisistä menoista, joten avovaimo huolestui.

Jostain syystä Laitinen ei mennyt töiden jälkeen kotiin. Poliisin mukaan tutkinnassa on selvinnyt, että työpaikalta poistuttuaan Juha Laitinen oli käynyt Seat Toledo -henkilöautollaan Suonenjoella ja palannut Leppävirralle, Laitilanniementiellä sijaitsevalle kuivaamolle.

Sieltä hän tilasi taksin Leppävirran keskustaan, jossa kävi nostamassa pankkiautomaatilta 40 euroa. Kaupassa ja Alkossa käytyään Laitinen palasi taksilla kuivaamolle, jossa hänen autonsa oli pysäköitynä.

Siihen hänen jälkensä pariksi päiväksi loppuivat. Avovaimo ja muut läheiset eivät saaneet Laitiseen yhteyttä. Poliisin käsityksen mukaan Juha Laitinen ei halunnut, että häntä tavoitetaan.

Kaksi päivää myöhemmin, sunnuntaina 27. elokuuta 2006 Laitinen nähtiin Leppävirran keskustassa. Hän saapui ravintola Virranpoikaan juomaan oluen. Hänen seurassaan oli tuntematon vaaleahiuksinen mies.

Kaksikko oli liikkeellä Laitisen sinisellä, neliovisella, vuosimallin 1996 Seat Toledo -henkilöautolla, jonka rekisterinumero on CCA-581. Sillä he myös poistuivat paikalta. Sen jälkeen Juha Laitinen katosi.

Valkoinen Mercedes Benz

Poliisi on vuosien aikana kaivannut havaintoja myös toisesta autosta, joka saattaa liittyä tapaukseen.

Katoamisviikonlopun aikana Juha Laitinen nähtiin valkoisen, vuosimallin 1988 Mercedes Benz -merkkisen henkilöauton kyydissä. Poliisi on pyytänyt yleisövihjeitä auton liikkeistä Leppävirran alueella katoamisen aikaan.

Pari viikkoa Laitisen katoamisen jälkeen hänen avovaimonsa kertoi nähneensä pariskunnan talon lähettyvillä liikuskelevan vaalean Mercedes Benzin. Avovaimon mukaan autosta tarkkailtiin taloa. Vaalea auto palasi talolle muutaman kerran katoamista seuranneiden viikkojen aikana.

Poliisi ei ole julkisuuteen kommentoinut, epäilläänkö kyseessä olleen sama auto, jonka kyydissä Laitinen nähtiin.

Uupunut mies

Juha Laitisen katoamiselle ei ainakaan aluksi tuntunut löytyvän ymmärrettävää selitystä. Alkuvuosina juttua tutkinut paikallispoliisi ei pitänyt henkirikoksen mahdollisuutta todennäköisenä.

– Poliisitutkinnassa ei ole tullut esille minkäänlaisia seikkoja, joiden perusteella olisi syytä epäillä henkirikosta, kertoi tapauksen silloinen tutkinnanjohtaja Hannu Räsänen Kadonneet-dokumenttisarjassa vuonna 2008.

Mahdollisena pidettiin, että Laitinen katosi omasta tahdostaan.

Miehen tiedettiin olevan uupunut. Kadonneet-sarjassa kerrotaan, että Laitisen työtaakka oli suuri ja palkka pieni. Hän valitteli avovaimolleen, ettei jaksaisi enää kauaa samaa tahtia. Laitinen oli kerran tokaissut ystävälleen, että jos hän joskus katoaa, häntä ei koskaan löydetä.

Kun avovaimo teki Juha Laitisesta katoamisilmoituksen, poliisin ensiajatus oli, että miehellä on jäänyt ryyppy päälle. Hän oli menneisyydessään käyttänyt ajoittain reippaasti alkoholia, mutta parisuhteen myötä tuntuvasti vähentänyt juomista. Vähän ennen katoamista korkki oli jälleen auennut.

Mutta kun tililtä ei liikkunut rahaa eikä muitakaan elonmerkkejä Laitisesta ilmaantunut, alkoi poliisi tutkia tapausta toden teolla.

Henkirikosepäilyt virisivät vuosien mittaan, kun tutkijat saivat uutta tietoa. Joulukuussa 2017 keskusrikospoliisi tiedotti, että Juha Laitisen katoamista aletaan tutkia henkirikoksena.

Vihjetietojen lisäksi myös poliisin omat menetelmät ovat edistäneet tutkimuksia. Tämän tarkemmin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teppo Sovelius ei ole halunnut täsmentää, millaisia tietoja poliisilla on henkirikosepäilyn tueksi.

Lisää aiheesta:

Vesistöstä nostetut auto ja vainaja löydettiin läheltä 15 vuotta sitten kadonneen miehen kotia – dna-tutkimus on yhä kesken

Vesistöstä löytyi auto, jonka sisällä oli vainaja – KRP ei ota kantaa, onko 15 vuotta sitten mystisesti kadonnut mies löytynyt Leppävirralla

Kadonneet: Kireässä piirissä – Juha Laitisen tapaus (Yle Areena)

Suosittelemme sinulle