Hyppää sisältöön

Seiska kertoi, että Temptation Islandiin osallistunutta syytetään törkeästä raiskauksesta – tuotantoyhtiö katuu nyt koko henkilön valintaa sarjaan

Temptation Islandin tuotanto ei tiennyt kaikkien osallistujiensa rikostaustoista. Mikä on tuotantoyhtiön vastuu tilanteessa, jos sarjassa on seksuaalirikoksista syytettyjä tai pahoinpitelyistä tuomittuja ihmisiä?

Temptation Islandin kymmenettä kautta kuvattiin kesällä Espanjassa. Kuvassa ohjelmaan osallistuneet miessinkut. Kuva: Lars Johnson / Banijay Finland
Elli Piirainen

Muutaman viikon kuluttua alkaa kymmenes kausi yhdessä Suomen katsotuimmassa tosi-tv-sarjassa Temptation Islandissa. Sarjassa lähetetään neljä pariskuntaa kuvitteelliselle viettelysten saarelle, jossa joukko sinkkuja koettaa vietellä heidät pettämään puolisoaan.

Jopa neljällä ohjelmaan osallistuneella sinkulla on kerrottu olevan rikossyytteitä ja -tuomioita taustallaan. Sinkkujen rikoshistoriasta kertoi Seiska (siirryt toiseen palveluun).

Tuomioita on annettu muun muassa huumausainerikoksista, rattijuopumuksista, pahoinpitelyistä, ryöstön yrityksistä ja liikenneturvallisuuden vaarantamisista. Lisäksi yhtä osallistujaa vastaan on nostettu syyte törkeästä raiskauksesta ja lapsen hyväksikäytöstä.

Kysyimme asiasta Temptation Islandia tuottavan Banijay Finland -tuotantoyhtiön vastaavalta tuottajalta Martti Sivoselta. Puhuimme Sivosen kanssa puhelimessa, minkä lisäksi hän halusi vastata kysymyksiin myös erillisellä sähköpostilla. Vastaava tuottaja toimii tuotantoyhtiössä ylimpänä toiminnan johtajana.

Olisitteko ottaneet ohjelmaan näitä ihmisiä sen jälkeen, kun rikokset paljastuivat, jos olisitte vielä voineet valita?

– Raskaat ja järkyttävät syytteet tulivat yllätyksenä. Törkeästä raiskauksesta syytettyä sinkkua ei olisi otettu mukaan ohjelmaan, jos syyte olisi ollut sopimuksen tekoaikaan tai kuvausten aikaan tiedossa.

Sivosen mukaan syyte tuli julkiseksi monta kuukautta sarjan kuvaamisen jälkeen, minkä takia asiasta ei ollut tietoa sopimuksen tekoaikana.

Toisenkin miessinkun tuomiohistoria nostettiin julkisuuteen kuvausten jälkeen. Sivosen mukaan hän kertoi haastatteluvaiheessa avoimesti taustastaan ja siitä, että tuomiot liittyvät hänen aiempaan elämäntilanteeseensa, jonka hän on jättänyt kolme vuotta sitten taakseen. Tämän jälkeen mies on tehnyt muun muassa konkreettista päihde- ja nuorisotyötä ja valistusta vastaavassa tilanteessa oleville, Sivonen huomauttaa.

Myöhemmin kävi ilmi, että kolmaskin miessinkku on saanut tuomion rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Hän osallistui kuvauksiin ehdollisen vankeuden koeajalla. Miten se on mahdollista?

– Ehdollisen vankeuden koeajasta ei tiedetty siihen aikaan, kun osallistujien kanssa tehtiin sopimuksia.

Osa sinkun tuomioista oli tuotannon tiedossa sopimuksen tekohetkellä, mutta koeaika ei.

Miksi osioita, joissa esimerkiksi raiskaussyytteessä oleva henkilö esiintyy, ei leikata pois?

– Ohjelma on edelleen leikkausvaiheessa ja sen lopullinen muoto on vasta valmistumassa.

Yhden henkilön pois leikkaaminen tämän tyyppisestä ohjelmasta on mahdotonta, koska siinä seurataan tiiviin porukan elämää suljetussa ympäristössä, Sivonen sanoo.

– Ymmärrämme katsojien huolen järkyttävistä teoista syytetyn henkilön osallistumisesta ohjelmaan. Ohjelman kuvaukset ovat olleet kaikille osallistujille turvalliset. Kenenkään osalta kuvauksissa ei tapahtunut mitään huolestuttavaa.

Miten osallistujien rikostaustaa selvitetään?

Osallistujien taustat pyritään selvittämään huolellisesti castingin eli osallistujien valinnan aikana niin laajasti kuin se on juridisesti mahdollista.

Lisäksi osallistujien kanssa käydään tuotantovaiheessa useita haastatteluja, ja he vakuuttavat sopimuksella antamansa tietojen oikeellisuuden.

Miten osallistujien turvallisuus taataan melko seksuaalissävytteisen ohjelman kuvausten aikana?

Ohjelman kuvausten aikana henkilökuntaa on paikalla 24 tuntia vuorokaudessa.

Kameroita on "saarella" ympäriinsä, ja tuotanto seuraa tapahtumia läheltä koko ajan ja on koulutettu puuttumaan, mikäli tilanne sitä vaatisi, Sivonen kertoo.

Keväällä julkaistussa Ylen MOT:n laajassa selvityksessä Temptation Island -kuvauksista paljastui lukuisia epäkohtia: osallistujien taustoja ei muun muassa juurikaan selvitetä ja osallistujille tarjottu henkinen apu oli vähäistä. Haastateltavat kertoivat myös, että heitä kuvattiin vastoin lupauksia sekä kehotettiin humalassa harrastamaan seksiä.

Hakeutuuko rikostaustan omaavia ihmisiä ohjelmaan mukaan jotenkin erityisen paljon?

– Ohjelmaan hakeutuu normaaleja, suomalaisia nuoria ihmisiä erilaisine vahvuuksineen ja vajavaisuuksineen, Sivonen sanoo.

Mitä Temptation Islandin tuotannossa aiotaan tehdä, ettei näin käy jatkossa?

– Jokainen osallistuja on yksilö, jonka osallistuminen ohjelmaan harkitaan tapauskohtaisesti, Sivonen sanoo.

Ylen MOT-toimitus käsitteli tosi-tv:n nurjaa puolta viime keväänä julkaistussa laajassa kokonaisuudessa. Jutun julkaisun jälkeen tv-yhtiöt Yle ja Nelonen kertoivat tarkistavansa rahoittamiensa tosi-tv-ohjelmien käytännöt ja sopimukset.

– Ohjelman tekeminen kehittyy kausi kaudelta. Ohjelman esiintyvien hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää. En kommentoi asiaa enempää, Martti Sivonen sanoo.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 6.11. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle