Hyppää sisältöön

Israel laittoi lastenoikeusjärjestön terrorismilistalle – Suomen Lähetysseura joutui lopettamaan yhteistyön järjestön kanssa

Israel sanoo järjestön olleen mukana ohjaamassa rahoitusta terroristiseen toimintaan. Todisteita väitteestä ei ole esitetty julkisuuteen. YK ja ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat julistusta.

Palestiinalaislapsia koulumatkalla Länsirannalla lukukauden ensimmäisenä päivänä elokuussa 2021.
Palestiinalaislapsia koulumatkalla Länsirannalla lukukauden ensimmäisenä päivänä elokuussa 2021. Kuva: Abed al-Hashlamoun / EPA
Sakari Nuuttila

Suomen Lähetysseura katkaisi viime viikolla yhteistyönsä kansainvälisen lastenoikeusjärjestö Defence for Children Internationalin palestiinalaisalueilla toimivan osaston DCIP:n kanssa.

Syynä oli, että Israelin puolustusministeriö sanoi DCIP:n ja viiden muun kansalaisjärjestön olevan terroristisia toimijoita, jotka ohjaavat ulkomailta saamaansa rahoitusta väkivaltaisia iskuja tehneelle vastarintaliikkeelle.

Muun muassa YK sekä kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt Amnesty ja Human Rights Watch arvostelivat Israelin julistusta, joka uutistoimisto Reutersin mukaan mahdollistaa Länsirannalla toimivien järjestöjen toimistojen sulkemisen, varojen jäädyttämisen ja työntekijöiden pidättämisen.

"Julistus söi pohjan toimintatavalta"

Suomen Lähetysseurassa yllätyttiin puolustusministeriön julistuksesta, mutta tultiin siihen lopputulokseen, että yhteistyötä DCIP:n kanssa ei voitaisi enää jatkaa.

– Lähetysseura haluaa toimia julkisesti ja virallisesti kaikkien kumppaneiden kanssa, muun muassa tiedottaa ja lähettää rahaa avoimesti. Tämä julistus söi nyt pohjan siltä toimintatavalta, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson Ylelle.

Väitteiden todenperäisyyteen Steffansson ei voi ottaa kantaa. Lähetysseura ei ole nähnyt todisteita siitä, että DCIP olisi käyttänyt saamiaan varoja väärin. Lähetysseuran tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan, että sen antamat varat on käytetty sovitun mukaisesti.

Reutersin pyytäessä israelilaisviranomaisilta todisteita sille, että listalle joutuneet järjestöt olisivat väärinkäyttäneet varojaan, vastauksena oli, että asiakirjat ovat salaisia.

Steffanssonin mukaan yhteistyötä ei joka tapauksessa voida jatkaa, koska se voisi vaarantaa Lähetysseuran muiden avustuskohteiden rahoittamista eri puolilla maailmaa.

– Pankit on velvoitettu seuraamaan esimerkiksi terrorismiin ja rahanpesuun liittyviä asioita. Me saadaan muutenkin hyvin paljon ja hyvin tarkkoja kysymyksiä transaktioista ja hallituksemme jäsenten tiedoista, Steffansson sanoo.

– Pankkihan voi laittaa myös rahaliikenteen kiinni, jos näkee siihen syytä. Se koskee sekä Suomessa olevia välittäviä pankkeja että vastaanottavia pankkeja. Se voisi vaikuttaa koko Lähetysseuran rahaliikenteeseen.

Haavisto: "Normaalia rauhanomaista työtä"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo Retuersille ymmärtävänsä Lähetysseuran huolen yhteistyön jatkamisen vaikutuksista toimintaansa. Samalla hän ilmaisi huolensa Israelin julistuksen vaikutuksista lasten oikeuksia edistävälle työlle palestiinalaisalueilla.

– Meidän ymmärryksemme mukaan DCIP on tehnyt normaalia, rauhanomaista kansalaisjärjestötyötä, Haavisto sanoo.

Muut DCIP:n kansainväliset yhteistyökumppanit eivät Reutersin mukaan ole katkaisseet rahoitusta. DCIP:ssä toivotaan, että Lähetysseura harkitsisi päätöstään uudelleen.

– He ovat vastanneet, että ovat saaneet viestimme ja totta kai ilmaisseet pettymyksensä päätöksestä, Steffansson vahvistaa.

Lähetysseura on tukenut DCIP:tä 30 000 eurolla vuosittain vuosina 2015–21. Steffanssonin mukaan Lähetysseuran avustusmäärä ei ole ollut kovin suuri osa DCIP:n budjetista.

– Heillä on aika iso vuosibudjetti, mutta kyllä se tuki varmasti on ollut merkittävä heille.

Lue lisää:

Israel teki jälleen ilmaiskuja vuosia saarrossa olleelle Gazan kaistalle, josta tehtiin ilmapalloiskuja Israeliin

Sadat osoittivat mieltä presidentti Abbasia vastaan Ramallahissa – Länsirannalla kytee tyytymättömyys palestiinalaishallintoon

"Palestiinalaisvaltio ei tule kysymykseen" – Tällainen on Israelin pääministeriksi nouseva Naftali Bennett

Suosittelemme sinulle