Hyppää sisältöön

Tokion kohulajin suomalaishuippu ja olympiamitalisti antavat täyslaidallisen radikaalista muutoksesta – "Lajin surma", "täysi katastrofi"

Laura Salminen ja hänen valmentajaisänsä Veikko ovat tyrmistyneitä kansainvälisen lajiliiton suunnitelmista poistaa ratsastus nykyaikaisesta viisiottelusta.

Laura Salmisen mukaan ratsastusosuuden poistaminen nykyaikaisesta viisiottelusta olisi lajin surma. Kuva: Yle / Marianne Nyman
Emma Hyyppä,
Simo Arkko

Kansainvälinen viisiotteluliitto (UIPM) ilmoitti torstaina, että ratsastus on poistumassa nykyaikaisen viisiottelun lajivalikoimasta Pariisin olympialaisten jälkeen.

UIPM:n mukaan Tokion olympialaisten tapahtumat eivät ole syynä muutokselle. Nykyaikainen viisiottelu sai Tokiossa negatiivista julkisuutta, kun saksalainen Annika Schleu löi raipalla hevosta, joka kieltäytyi lähtemästä radalle. Tämän jälkeen Saksan maajoukkuevalmentaja Kim Raisner iski hevosta nyrkillä.

Nykyaikaisen viisiottelun suomalaishuippu Laura Salminen ja hänen valmentajaisänsä Veikko ovat tyrmistyneitä kansainvälisen lajiliiton suunnitelmista.

– Jos ratsastus lähtee pois, se on mielestäni lajin surma. Perinteinen nykyaikainen viisiottelu on 1800-luvulla ratsuväen sotilailla kehitetty ritarillinen laji, joka mittaa heidän lajitaitojaan. Se on sama asia, kun ottaisi ratsuväeltä hevoset, Laura Salminen sanoo.

– Se on täysi katastrofi, Münchenissa olympiapronssia vuonna 1972 saavuttanut Veikko Salminen tiivistää.

Lajiliiton mukaan viisiottelun korvaava laji ei saa olla nykyinen olympialaji, ja sen täytyy soveltua paitsi uudelle viisiottelustadionille, myös puolentoista tunnin kilpailuformaattiin. Laura Salmisen mielestä ratsastusta ei voi korvata.

– En näe mitään lajia, mikä voisi korvata elävän olennon ja sen yhteistyön, mikä ihmisen ja eläimen välillä on. Ei sitä pysrty korvaamaan millään lajilla mielestäni.

Laura ja Veikko Salminen pitävät Tokion kohua ylimitoitettuna. Kaksikko kritisoi Tokion tapahtumien suhteen erityisesti olosuhteita. Pariisissa jokainen ratsastaja saa oman hevosen, kun Tokiossa samalla hevosella saattoi ratsastaa kaksikin henkilöä.

– Mielestäni se oli ennen muuta Annika Schleuta kohtaan todella epäreilua, että hän sai tällaisen hevosen, joka ei kykene tehtävästään, Laura Salminen sanoi eikä pitänyt hevosen kokemaa väkivaltaa tuomittavana.

Salmiset kritisoivat hevosten tasoa Tokiossa. Veikko Salminen kaivaa vertauksen Formula ykkösistä.

Lewis Hamilton ajaa Mersulla. Jos hänelle annetaan yhtäkkiä Williams, niin hän ei ole palkintopallilla sen jälkeen, Veikko Salminen sanoo.

Veikko ja Laura Salminen tyrmistyivät kansainvälisen lajiliiton suunnitelmista. Arkistokuva. Kuva: Yle / Marianne Nyman

"Sydäntä riipaisee"

Laura Salminen on käynyt ympäri maailmaa asuvien nykyaikaisten viisiottelijoiden kanssa keskustelua Tokion tapahtumista, ja hänen mukaansa kaikki tietämänsä urheilijat ovat toivoneet, ettei ratsastusta poistettaisi lajivalikoimasta.

Tokion tapahtumista käyty kriittinen keskustelu onkin riipaissut Pariisiin tähtäävän Salmisen sydäntä.

– Laji on niin lähellä sydäntäni. Se tulee veren perintönä, kun isä on lajissa olympiamitalisti. Kyllähän se sydäntä riipaisee, että lajia aletaan tällä tavalla rusikoimaan. Toivottavasti ratsastusta ei poisteta.

Ratsastusta pidetään ongelmallisena muun muassa sen kalliin hinnan ja liiallisen sattumanvaraisuuden takia. Veikko Salminen katsoo kuitenkin vielä toiveikkaasti sen suhteen, että lajin julkisuuskuva muuttuisi positiivisemmaksi.

– Hevonen kuuluu viisiotteluun ja uskon, että se tulee jatkumaan. Pariisissa ei varmaan tapahdu tällaista kömmähdystä, mikä tapahtui tuolla, että olympiakisoihin tuodaan hevosia, jotka eivät sinne kuulu.

– Tämä tulee laantumaan, kun Pariisin kisat menevät hyvin ja sinne tulee kunnollinen hevoskalusto.

Lue myös:

Ratsastus poistuu 5-ottelusta Pariisin olympialaisten jälkeen – lajiliiton mukaan syy muutokseen on muu kuin Tokion kohutapahtumat

Hevosta olympialaisissa piiskanneesta viisiottelijasta tehtiin rikosilmoitus

Die Zeit: Hevosta Tokiossa piiskannut viisiottelija kiistää eläinrääkkäyksen

Suomalainen lajipomo pelkää nykyaikaisen viisiottelun olympiastatuksen puolesta Tokion piiskauskohun myötä: "Koko lajin asema on uhattuna"

Suosittelemme sinulle