Hyppää sisältöön

Tampereen hautausmailla kuullaan ihmisten iloja ja suruja pyhäinpäivänä

Pyhäinpäivänä sytytetään kynttilä läheisten muistolle. Kalevankankaan ja Messukylän hautausmailla on mahdollista myös jutella päivystäjien kanssa.

Gravljus uppställda i rader, det står Mamma på ett av dem.
Pyhäinpäivän iltana hautausmaalla voi ihailla satoja kynttilöitä. Kuva: Barbro Ahlstedt / Yle
Mari Vesanummi

Pyhäinpäivänä on tullut tavaksi käydä läheisten haudoilla, sytyttää kynttilä rakkaan ihmisen muistoksi ja muistella heitä.

Muistella voi myös ääneen, sillä seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia päivystää pyhäinpäivänä 6.11. klo 14­-20 Kalevankankaan ja Messukylän hautausmailla. Kuuman mehun äärellä kuunnellaan ihmisten iloja ja suruja.

– Ihmiset ovat ilahtuneet tästä mahdollisuudesta pysähtyä hetkeksi kuuman mehun ääreen. Viime vuonna jaoimme pitkälti toistatuhatta mukia, pastori Jussi Holopainen kertoo tiedotteessa.

Pyhäinpäivänä ajan ja ikuisuuden raja tulee lähelle. Holopainen pohtii kuinka jollain salatulla tavalla edesmenneet sukupolvet kulkevatkin kanssamme.

– Pyhäinpäivä voi herkistää myös sille, miten ainutkertainen ja samalla hauras ihmisen elämä on. Mikä elämässä onkaan tärkeintä ja merkityksellisintä, Holopainen pohtii.

Tampereen seurakunnilla on tarjolla pyhäinpäivänä myös musiikkia

Tampereella voi pyhäinpäivänä kynttilän sytyttämisen lisäksi nauttia elävästä musiikista. Hervannan kirkossa järjestetään musiikillinen hartaus kello 18, jonka jälkeen astellaan pyhäinpäivän kynttiläpolku Ahvenisjärven ympäri. Mukaan voi ottaa oman kynttilän tai lyhdyn.

Lamminpään isossa kappelissa järjestetään surun ja toivon musiikkihetki lauantaina klo 15 ja 17. Tuomiokirkkoseurakunnan kanttorit esiintyvät puolestaan Tampereen tuomiokirkossa klo 18. Ikuinen valo loistakoon-konsertti järjestetään lauantaina 6.11.2021 klo 19 Viinikan kirkossa.

Osassa pyhäinpäivän messuissa ja hartaushetkessä muistetaan vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia lukemalla heidän nimensä ja sytyttämällä kynttilä heidän muistolleen.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle