Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yrityksen perustamisen suosio on kasvussa – samaan aikaan 25 000 yritystä uhkaa alasajo

Yritystoiminnan jatkaminen ei ole Suomessa yhtä suosittua kuin uuden yrityksen perustaminen. Samalla kun yritysten perustaminen on valtakunnallisesti kasvussa, uhkaa monen yrittäjän toiminta loppua muutaman vuoden kuluttua.

Sirkusvaatturi Riikka Manni viimeistelemässä nuorallatanssijan asua
Suomessa on 74 000 yli 55-vuotiasta yrittäjää, joista puolet ailkoo luopua yritystoiminnastaan. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Sebastian Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Eläköityvillä yrittäjillä on haasteita löytää toiminnalleen jatkajaa, samalla kuitenkin yritysten perustaminen on kasvussa. Alasajo uhkaa lähivuosina 25 000 yritystä.

Yli 55-vuotiaita yrittäjiä on Suomessa 74 000 ja heistä yli puolet aikoo luopua yritystoiminnastaan viimeistään vuonna 2024. Tämä käy ilmi juuri julki julkaistusta Omistajanvaihdosbarometristä.

Suomen Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona, mikäli yrittäjäksi lähteminen on ajankohtaista.

Esimerkiksi VASEKin tarjoamassa omistajanvaihdosneuvonnassa on käynyt kuluvan vuoden aikana 146 asiakasta. Näistä kuitenkin ainoastaan alle puolella on ollut yrityksen ostaminen tapaamisen aiheena.

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallaman mukaan Suomessa yrittäjyys lähtee vielä hyvin usein liikkeelle omasta ideasta ja yritysneuvontaan tullaan siinä vaiheessa, kun idea on jo aika pitkälle mietitty.

– Toivon, että toimivan yrityksen jatkaminen nousisi nykyistä useammin vaihtoehdoksi. Yrityksen ostaminen voi olla ketterä polku yrittäjäksi, Kallama toteaa.

Koko Suomen tasolla vain muutama prosentti neuvontaan tulleista asiakkaista päätyi yrittäjäksi omistajanvaihdoksen kautta.

Keski-Pohjanmaalla tietoisuus omistajanvaihdoksesta yhtenä tapana aloittaa yrittäjänä on selkeästi lisääntymään päin, mutta sopivista ostettavista yrityksistä on edelleenkin pulaa toteaa KOSEKin yrityskehittäjä ja uusyritysneuvoja Sami Viljanen.

– Eläköityviä yrittäjiä alueelta kyllä löytyy, mutta hyvästä kehityksestä huolimatta omistajanvaihdosta aletaan edelleen usein miettimään liian myöhään yrityksen myyntiä ajatellen. Prosessit ovat joskus vuosia kestäviä, Viljanen sanoo.

Yrittäminen on kasvussa

Samaan aikaan yritysten perustaminen on kasvussa valtakunnallisesti, myös ennen korona-aikaisiin lukuihin verrattuna. Viime vuoteen verrattuna kasvua on ollut peräti kahdeksantoista prosenttia.

Uusyrityskeskuksilla on ollut tammi–syyskuussa uusia asiakkaita yli 8000. Näistä reilusti yli kuusikymmentä prosenttia on perustanut yrityksen.

Pohjanmaalla Startian perustamisneuvonnassa on tähän mennessä vuoden 2021 aikana käynyt jo 682 yrittäjyyttä suunnittelevaa, mikä on jo nyt enemmän kuin koko vuonna 2020 yhteensä. Tapaamisista on syntynyt 150 uutta yritystä , mikä on kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

Keski-Pohjanmaalla uusien yritysten perustamisvauhti oli vuosi sitten samaan aikaan korkeammalla kuin koskaan, nyt tilanne on normalisoitunut. Etenkin pitkään jatkunut paine terveydenhuollossa näkyy hoitohenkilöstön haluna vaihtaa alaa oman yrityksen perustamisen myötä.

Lue myös:

Perheyrityksen sukupolvenvaihdos ei ole mikään läpihuutojuttu – venefirma siirtyi isältä pojalle Kälviällä, mutta ensin piti ottaa velkaa

Sukupolvenvaihdos tai uuden omistajan haku edessä monessa firmassa – Suomen yrittäjäkaarti ikääntyy muiden mukana, mistä puurtajat tilalle?

Suosittelemme