Hyppää sisältöön

Mitkä ihmeen "ei-työpäivät"? Kirjeenvaihtajamme kokosi venäläisen koronasanaston

Arkea maailmalta: Venäläisviranomaiset taistelevat virusta vastaan itselleen mieluisilla termeillä. Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen avaa venäläisten koronatodellisuutta siitä käytetyn sanaston avulla.

Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen
Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen Kuva: Antti Haanpää / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle
Erkka Mikkonen

MOSKOVA Venäläiset elävät nyt synkimpiä korona-aikoja koko pandemian aikana. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana koronaan liittyviä kuolemia oli Venäjällä 1 190.

Näin kertovat viralliset tilastot. Termi kuitenkin ymmärretään venäläisten todellisuudessa eri tavalla kuin meillä on totuttu. Venäläiset suhtautuvat ylipäätänsä hyvin suurella varauksella kaikkiin valtion tilastoihin.

Venäläisviranomaiset myös käyttävät koronarajoituksista usein suomalaisia pehmeämpiä ilmaisuja. Näin he yrittävät luoda epäsuosituista rajoituksista todellisuutta lievempää mielikuvaa.

Joidenkin käsitteiden alkuperäistä merkitystä taas on venytetty, ja ne on otettu avuksi opposition tukahduttamiseen.

Nainen saa Sputnik-rokotteen rokotuspaikalla Moskovassa.
Nainen saa koronarokotteen marraskuun alussa rokotuspaikalla Moskovassa. Kuva: YURI KOCHETKOV /EPA-EFE

Venäjällä koronaan liittyvät käsitteet eivät siis aina ole sitä, miltä ne aluksi näyttävät. Seuraava sanasto avaa suomalaisille Venäjän koronatodellisuutta.

Ei-työpäivät
Presidentti Vladimir Putinin julistamat palkalliset vapaapäivät, joilla pyritään hillitsemään vakavaa tautitilannetta. Ovat olleet laajasti käytössä julkisilla aloilla ja valtionyhtiöissä. Ne koskevat harvemmin yksityisyrittäjiä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä valtion riittämättömän taloudellisen tuen takia.
Venäjäksi нерабочие дни [nerabotšije dni], kutsutaan laajasti myös koronavapaiksi, kansan parissa lockdowniksi.

Lockdown
Raju, yhteiskunnan sulkutoimi, jolle ei ole viranomaisten mukaan tarvetta Venäjällä.
Venäjäksi локдаун [lokdaun].

Itsensä eristäminen
Raju, etenkin epidemian alussa Venäjällä käytetty sulkutoimi, jossa kotoa sai sakon uhalla poistua vain välttämättömäksi katsotuille elintarvike- tai lääkeostoksille. Kotoa poistuminen oli sallittua myös roskien viemisen tai lemmikin ulkoiluttamisen perusteella korkeintaan sadan metrin etäisyydelle. Tällä hetkellä jonkinlaista itsensä eristämistä vaaditaan yli 60-vuotiailta useilla Venäjän alueilla.
Venäjäksi самоизоляция [samoizoljatsija].

Sputnik V
Venäläisten maailman ensimmäisenä koronarokotteena markkinoima valmiste, jonka nimessä V-kirjain tarkoittaa englanninkielistä sanaa voitolle (victory). Rokotteesta on olemassa myös yhden piikin Sputnik light -versio. Näiden lisäksi venäläisiä rokotetaan kahdella muulla maassa kehitetyllä rokotteella, Epivakkoronalla ja Kovivakilla. Viranomaisten mukaan venäläisrokotteilla ei ole minkäänlaisia haittavaikutuksia. Voimakkaasta markkinoinnista ja osittaisesta pakkorokottamisesta huolimatta vasta reilu kolmannes venäläisistä on saanut täyden rokotussuojan.
Venäjäksi Спутник V [sputnik vi], sana tarkoittaa suomeksi matkakumppania.

Länsirokotteet
Rokotteet, joita ei ole hyväksytty Venäjällä (mm. Astra Zeneca ja Pfizer) ja joiden mahdollisista haittavaikutuksista puhutaan paljon Kremliä lähellä olevassa mediassa. Asiantuntijoiden mukaan länsimaisten rokotteiden mustamaalaus on kasvattanut osaltaan venäläisten rokotevastaisuutta.
Venäjäksi западные вакцины [zapadnyje vaktsiny].

Rokotevastustaja
Henkilö, joka vastustaa joko venäläisen tai minkä tahansa koronarokotteen ottamista. Asiantuntijoiden mukaan alhaisen rokotuskattavuuden syynä on ihmisten alhainen luottamus viranomaistietoon sekä rokotteisiin liittyvän valheellisen informaation levittäminen. Myös merkittävä osa venäläisistä lääkäreistä ja muista terveydenhoitoalan ammattilaisista vastustaa (siirryt toiseen palveluun) koronarokotetta.
Venäjäksi антиваксер [antivakser].

Tartuntatauti- ja hygieniamääräykset
Koronaepidemian aikana tiukennetut määräykset, joiden rikkomisesta voi seurata rikostuomio. Tartuntatautimääräyksiä on sovellettu etenkin nykyhallintoa vastustustavaan oppositioon esimerkiksi mielenosoitusten yhteydessä, mutta ei presidentti Putinia tukeviin massatapahtumiin.
Venäjäksi санитарно-эпидемиологические правила [sanitarno-epidemiologitšeskije pravila].

Koronatilastot
Viittaa yleensä viralliseen, Venäjän hallituksen alaisen esikunnan päivittäisiin lukuihin (siirryt toiseen palveluun) tartunnoista ja koronaan liittyvistä kuolemista. Venäjällä on myös muiden viranomaisten pitämiä koronatilastoja, joiden tiedot eroavat keskenään. Koronatilastojen todenmukaisuutta on epäilty koko epidemian ajan. Siksi asiantuntijat kehottavat keskittymään ylikuolleisuuslukuun, joka vertaa kokonaiskuolleisuutta pandemiaa edeltävään aikaan. Riippumaton Mediazona-uutissivusto laski (siirryt toiseen palveluun) viranomaistietoihin perustuen, että ylikuolleisuus Venäjällä koko pandemian aikana oli syyskuuhun mennessä jopa 770 000 ihmistä eli virus olisi vienyt noin puoli prosenttia koko väestöstä.
Venäjäksi статистика по коронавирусу [statistika po koronavirusu].

Lue lisää:

Ylen uusimmat tiedot koronaviruksesta

Kirjeenvaihtajalta: Putin kertoo tarinaa Sputnik-rokotetta halajavista eurooppalaisista, kun virus on voinut viedä jo puoli prosenttia kansasta

Suosittelemme sinulle