Hyppää sisältöön

Lappeenrannan Energia nostaa veden, jäteveden ja kaukolämmön hintoja – yhtiö varautuu investointeihin ja saneerauksiin

Kerrostalon julkisivu.
Vesimaksut nousevat 30 huoneiston tyyppikerrostalossa on noin 3,50 euroa kuukaudessa huoneistoa kohden. Kuva: Kari Kosonen / Yle
Ulla Ylönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan Energian sähkön verkkopalvelun, veden, jäteveden ja kaukolämmön hinnat muuttuvat vuoden vaihteessa.

Sähkön verkkopalvelun veroton hinta laskee 10 prosenttia, veden ja jäteveden hinnat nousevat 5 prosentilla ja kaukolämmön hintoja nostetaan kokonaisvaikutuksiltaan 1,7 prosentilla.

Sähkön verkkopalvelumaksuilla katetaan sähköverkon ympärivuorokautisten käyttö-, kunnossapito- ja viankorjauskulujen lisäksi muun muassa mittaroinnin ja asiakaspalvelun kulut. Maksuilla rahoitetaan lisäksi kaikki sähköverkon saneeraus- ja toimitusvarmuusinvestoinnit.

Etäluettavat vesimittarit tulossa lähivuosina

– Jatkossa vesiverkostojen saneerausinvestointeja on tarkoitus hieman lisätä, jotta verkostojen korjausvelka saadaan pienenemään, ja verkostovuotojen määrä ja mahdollisten jätevesivuotojen riski vähenemään, sanoo Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Arto Nikkanen.

Esimerkiksi omakotitaloasujan vesimaksu nousee noin neljä euroa kuukaudessa (vuosikulutus 180 kuutiometriä).

Kerrostalon vesimaksut (vuosikulutus 5 000 kuutiometriä) nousevat noin 105 euroa kuukaudessa. Huoneistokohtainen hinnannousu 30 huoneiston tyyppikerrostalossa on noin 3,50 euroa/ kuukausi.

Lappeenrannan Energia valmistautuu etäluettavien vesimittareiden vaihtoon. Se tapahtuu vuosina 2022–2025 yhteishankintana kuuden muun vesiyhtiön kanssa.

– Etäluettava vesimittari vastaa asiakkaiden jo vuosia esittämään toiveeseen voida maksaa vesilasku kuukausittain todellisen kulutuksen mukaan sähkön ja lämmön tapaan, sanoo Nikkanen.

Isoja jäteveden ja puhtaan veden hankkeita vireillä

Lappeenrannan Energia on mukana Meltolan jätevedenpuhdistamon hankkeessa lähes viidenneksen osuudella.

– Varaudumme edelleen uuden jätevedenpuhdistamon hankkeen käynnistymiseen Toikansuon jätevedenpuhdistamon kunnostuksen ja ylläpidon ohella. Myös puhtaalla vedellämme on meneillään Pönniälänkankaan vedenoton hanke, joka on tällä hetkellä YVA:n eli ympäristönvaikutusten arvioinnin vaiheessa, Nikkanen kertoo.

Vuoden 2022 alusta alkaen kaukolämmön energiamaksuun esitetään reilun kahden prosentin korotusta kohonneiden polttoainekustannusten ja polttoaineiden veronkorotusten vuoksi.

Kaukolämmön hinta nousee 1,50 euroa/MWh

Edellisen kerran kaukolämmön hintaa on nostettu vuonna 2014.

– Vakaa kaukolämmön hintamme selittyy sillä, että Lappeenrannassa kaukolämpö on pääosin uusiutuvilla polttoaineilla tuotettua. Biopolttoaineiden hinnat ovat myös nousseet, mutta hinnannousu on ollut muihin energiahyödykkeisiin verrattuna maltillisempaa, sanoo Nikkanen.

Energiamaksu alvillisena on nyt 70,50 euroa/MWh. Hinta nousee vuodenvaihteessa 1,50 euroa/ megawattitunti.

Lappeenrannan Energian tiedotteen mukaan kaukolämmön hinta on Lappeenrannassa valtakunnallista keskitasoa. Sen sijaan kaukolämmön tuotannon päästöt olivat vuonna 2020 lähes 50 prosenttia Suomen keskitasoa pienemmät.

Suosittelemme