Hyppää sisältöön

Historiallinen suoritus! NAVI jyräsi major-mestariksi häviämättä karttaakaan – voittoputki oli katketa finaalitrillerissä

Tukholman CS:GO-major päättyi ukrainalaisten ja venäläisten juhlaan, kun NAVI löi käänteitä ja jatkoaikoja tarjonneessa loppuottelussa G2 Esportsin.

NAVI voittaa Tukholman majorin
NAVI voitti historiansa ensimmäisen major-mestaruuden. Kuvassa vasemmalta alkaen: valmentaja Andrii "B1ad3" Horodenski, Ilja "Perfecto" Zalutski, Valeri "b1t" Vakhovski, Oleksandr "s1mple" Kostyljev, Denis "electronic" Sharipov sekä Kirill "Boombl4" Mihailov. Kuva: HLTV
Otto Rönkä

Counter-Strike: Global Offensiven vuoden suurin ja odotetuin turnaus PGL Major pelattiin Tukholmassa päätökseensä sunnuntai-iltana. CS:GO:n "maailmanmestaruuden" vei ennakkosuosikkina kisoihin lähtenyt ukrainalaisvenäläinen Natus Vincere.

Eurojoukkue G2 Esports tarjosi loppuottelussa mainion vastuksen, vaikka taipuikin lopulta suoraan kahdessa erässä. Erityisesti toisena karttana nähty Nuke teki Tukholman finaalista superjännittävän trillerin.

16–11-lukemin avauskarttana toimineen Ancientin voittanut NAVI lähti monien papereissa Nukeen jo valmiina mestarina. Joukkueen kirkkain tähti, ukrainalainen Aleksandr "s1mple" Kostyljev oli avauserässä osoittanut pelikuntonsa paukuttaen taululle liekehtivät 32 kaatoa 17 kuolemaa vastaan.

Mutta vielä tätäkin huomionarvoisempaa oli se, että NAVIlla oli allaan peräti 17 voitetun Nuke-kartan putki.

Bosnialaisten Kovacin serkusten Nikolan ("NiKo") ja Nemanjan ("huNter-") johtama G2 ei kuitenkaan suostunut luovuttamaan helpolla. Kylmänviileästi "mahdottoman eteen" joutunut G2 rymisteli CT-puolella 10–5-johdon ja nousi vielä terroristeina vain yhden kierrosvoiton päähän koko ottelusarjan tasoituksesta.

Olisiko NAVIn putki katkennut ja kartta mennyt sensaatiomaisesti G2:lle, jos NiKo ei olisi 28:lla kierroksella ampunut avopaikasta ohi? Tätä saatetaan G2:n leirissä kuumeisesti pähkäillä, sillä NAVI osoitti tiukassa paikassa jälleen, miksi se on jo vuosikaudet ollut tasaisesti yksi CS:GOn parhaista joukkueista.

Keltapaidat taistelivat 10–15-tilanteesta tasoihin ja pakottivat kartan jatkoajalle. Ratkaisu nähtiin lopulta toisella jatkoajalla, kun NAVIn venäläispelaajien Ilja "Perfecto" Zalutskin ja Kirill "Boombl4" Mihailovin luodit kellistivät viimeisenä elossa olleen NiKon maahan 22–19-karttavoiton – ja major-mestaruuden – merkiksi.

Major-historian ylivoimaisin suoritus

NAVI voittaa Tukholman majorin
Kuva: PGL

NAVIn mestaruus oli lopulta tilastojen valossa suorastaan mykistävä. Suoraan turnauksen kakkosvaiheesta The New Legends Stagesta aloittanut joukkue ei hävinnyt turnauksessa erääkään.

Edes kaikkien aikojen CS:GO-joukkue, kolme viimeistä major-turnausta voittanut tanskalainen Astralis ei koskaan kyennyt moiseen temppuun.

– Ei mikään älytön juonenkäänne, että olivat turnauksen paras joukkue molemmilla puolilla. Vähemmän yllättäen "s1mple" oli turnauksen paras CT-pelaaja ja T-puolellakin kolmen parhaan joukossa, Ylenkin lähetyksissä asiantuntijana nähty Kalle Kareinen analysoi kisadataa Twitterissä.

Maailman parhaana pelaajana pidetty Kostyliev saikin vihdoin kruunun uralleen, vaikka vasta 24-vuotias osuja tuskin on lähelläkään uransa päätöstä. Ukrainalaistähti pääsi juhlimaan paitsi major-mestaruutta myös oikeutettua kisojen MVP-palkintoa.

Natus Vinceren tähtipelaaja s1mple
Turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Oleksandr "s1mple" Kostyljev poseeraa MVP-palkinnon ja mestaruuspokaalin kanssa. Kuva: HLTV

NAVI kuittasi mestaruudesta miljoonan dollarin rahapalkinnon, kun taas G2:sen oli tyytyminen 300 000 dollariin. Turnauksen 3–4. sijoille jäivät lauantain välierissä tappiot kokeneet Gambit Esports ja Heroic.

Suomalaisorganisaatio ENCE ei selviytynyt finaaliviikolle, vaan putosi jatkosta majorien legendavaiheessa. Kotiintuomisina Joonas "doto" Forssin edustamalla tiimillä oli 15–16. sija sekä 17 500 dollaria.

Suosittelemme sinulle