Hyppää sisältöön

Oulun kaupungintalon remontti alkoi arkojen pintojen peittämisellä – varsinainen remppa käynnistyy lähiaikoina

Oulun kaupungintalon peruskorjaus on alkanut. Työ kestää vuoden 2023 loppuun ja kokonaiskustannusarvio on runsaat 20 miljoonaa euroa.

Oulun kaupungintalon julkisivu.
Kaupungintalo on saanut remontin ajaksi aidat ympärilleen. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman

Ensivaiheessa Oulun kaupungintalon peruskorjauksessa on keskitytty 140 vuotta vanhan arvorakennuksen suojeltavien pintojen suojaamiseen. Varsinaista remonttia edeltäviin rakenteiden purkutöihin päästään vasta huolellisen suojaamisen jälkeen.

Osassa taloa on vanhoja rakenteita jo purettu, kun talon kuntoa on selvitetty. Pahoja vaurioita ei ole vielä tässä vaiheessa tullut esiin, vaikka merkkejä esimerkiksi vanhoista vesivaurioista rakenteiden sisältä löytyykin.

– Rakennusta on aiemmin korotettu yhdellä kerroksella, jolloin vanha vesikatto on jätetty rakenteiden sisään. Lisäksi yläkerrassa on aikanaan ollut pesutupia, joista on vettä päässyt rakenteisiin, kertoo taloa urakoivan KTC Group Oy:n toimitusjohtaja Pasi Rytkönen.

Käynnistyneessä remontissa talon ulkoasu säilytetään ja aiemmissa remonteissa muutetut huoneet entisöidään vanhaan 140 vuotta sitten olleeseen malliin. Esimerkiksi alakerran huoneissa on aiempien remonttien yhteydessä alennettu sisäkattoja, jolloin alkuperäiset listat ja koristeet ovat jäänet levytysten alle.

– Joitakin asioita joudutaan tekemään myös vanhoilla työmenetelmillä, mutta suunnittelussa on lähdetty siitä, että työssä hyödynnetään nykypäivän tietämystä ja nykypäivän tekniikoita, kertoo työmaan vastaava työnjohtaja Sami Hyvärinen.

Oulun kaupungintalon purettua lattiarakennetta, josta on poistettu vanhat eristeet.
Osia talon rakenteista on purettu, kun on selvitetty millaisessa kunnossa esimerkiksi lattiat ja välipohjat ovat. Kuva: Risto Degerman / Yle

Muun muassa hotellina aikanaan toiminut talo rakennettiin 1880-luvulla ja siinä on tehty useita laajoja remontteja vuosien aikana.

Tiilisessä talossa on esimerkiksi puisten välipohjien väleissä käytetty eristeenä hiekan, tiilimurskan, kortteiden ja ruokojen sekoitusta. Nyt vanhat välipohjaeristeet ja rossipohjalaudoitukset puretaan ja tilalle tulee osin mineraalivillaa ja ulkoseinän vierelle hiekkaa.

– Tässä ei haluta muutaa ulkoseinän olosuhteita, koska vanhat välipohjapalkit menevät tuonne tiiliseinän sisään. Ja koska ne ovat säilyneet 140 vuotta, niin rakenne on toimiva, kertoo Sami Hyvärinen.

Oulun kaupungintalon kokonaisurakka on runsaat 20 miljoonaa euroa. Sen urakoi KTC Group Oy, joka aiemmin on peruskorjannut muun muassa Oulun kauppahallin.

Oulun kaupungintalon umpinainen sisäpiha ylhäältä päin.
Peruskorjauksen yhteydessä vanha vesikatto uusitaan ja samalla myös rakennuksen kekssellä olevat kaksi sisäpihaa katetaan lasikatoksella. Kuva: Risto Degerman / Yle

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle