Hyppää sisältöön

Lääkäreiden sijaispula vaikuttaa terveyskeskusten jonotusaikoihin Kanta-Hämeessä

Ei-kiireellisissä tapauksissa Hämeenlinnassa saattaa joutua odottamaan lääkärille pääsyä pitkälle yli kuukauden. Myös Janakkalassa lääkärille pääsyä joutuu jonottamaan. Syitä on paljon, mutta päällimmäisenä on pula sijaisista.

kuvassa lääkäri pitää kädessään stetoskooppia
Terveydenhuollon resursseja olisi pitänyt lisätä jo 1990-luvun lopulta, kerrotaan Janakkalasta. Kuva: Goodshot.com
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnassa on hankalaa päästä terveyskeskuslääkärille kiireettömissä tapauksissa. Pisimmillään ei-kiireellinen potilas joutuu odottamaan lääkärille pääsyä puolitoista kuukautta. Keskimäärin hoitojono terveyskeskuslääkärille on 25 päivää.

Hämeenlinnan avosairaanhoidon ylilääkäri Outi Hämäläinen kertoo, että pitkiin jonotusaikoihin on koronasta aiheutuva hoitovelka ja vajavaiset henkilöresurssit.

– Koronaepidemia on vaikeuttanut toimintaa. Poissaolojen kattamiseen ei saada lyhytaikaisia sijaisia. Hoitovelkaa on kertynyt koronasta johtuen, kertoo Outi Hämäläinen.

Lääkäreiden siijaispula vaikuttaa jonotusaikoihin Hämeenlinnassa, mutta myös muualla Kanta-Hämeessä.

Janakkalassa jonotusaika lääkärille on Turengissa kymmenen päivää ja Tervakoskella yli kaksi viikkoa. Janakkalasta kerrotaan, että pitkiin jonotusaikoihin on syynä myös se, että perusterveydenhuoltoa ei ole resurssoitu riittävästi.

– Pitkiin johotusaikoihin ovat syynä sijaispula, koronaan liittyvät lisätehtävät, kuten näytteenotto, tartuntajäljitys, rokottaminen ja tulehdusvastaanotot. Perusterveydenhuoltoa ei lisäksi ole resurssoitu riittävästi. Vakinaisiin tehtäviiin tarvittaisiin hoitajia, lääkäreitä, fysioterapetteja ja psykologeja, kertoo Janakkalan johtava ylilääkäri Virpi Kröger.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle