Hyppää sisältöön

Kotkaan ihastunut yhdysvaltalaistähti hakee Suomen kansalaisuutta – voisiko Awak Kuier saada rinnalleen kovan vahvistuksen maajoukkueessa?

Peli-Karhuissa kolmatta kauttaan pelaavalla Zykera Ricella ei ole tällä hetkellä Suomen passia, mutta hän on aloittanut kansalaisuuden hakuprosessin.

koripalloilija Zykera Rice harjoituksissa
Zykera Rice aloitti syksyllä jo kolmannen kautensa Kotkan Peli-Karhuissa. Viime kausi päättyi SM-kultaan. Rice valittiin finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Antti-Jussi Korhonen

Naisten korisliigan parhaisiin pelaajiin kuuluva yhdysvaltalainen Zykera Rice hakee Suomen kansalaisuutta. Hän ei sulje pois mahdollisuutta sille, että voisi tulevaisuudessa edustaa Suomen maajoukkuetta.

– Mahdollisuus edustaa Suomea olisi tilaisuus, josta varmasti pitäisin. Olisi varmasti kunnia asia edustaa maata, johon minulla on näin vahva side. Minulla ei ole tällä hetkellä Suomen kansalaisuutta, niin asia ei ole vielä täysin ajankohtainen, Rice sanoo.

25-vuotiaan Ricen pelaaminen Suomen maajoukkueessa edellyttää pelaajan kansalaisuuden sekä koripallokansalaisuuden vaihtamista Yhdysvalloista Suomeen. Kansalaisuuden hakeminen ja sen saaminen on useamman vuoden prosessi. Henkilön tulee muun muassa läpäistä kielikoe sekä asua riittävän kauan yhtäjaksoisesti Suomessa.

Hakuprosessin aloittanut Rice kertoo seuranneensa maajoukkueen otteita. Hän on nähnyt joukkueen viimeisimmät ottelut Ukrainaa ja Belgiaa vastaan.

Hänelle tuttuja pelaajia maajoukkueesta ovat muun muassa Anissa Pounds ja Linda-Lotta Lehtoranta, joiden kanssa hän on pelannut Kotkan Peli-Karhuissa.

– Tulokset eivät olleet peleistä toivottuja. Joukkue on hyvin nuori ja he tarvitsevat aikaa kasvaa vahvemmiksi. Mielestäni heillä on hyviä palasia, kuten Awak (Kuier), Linda ja Anissa. Nuoret pelaajat tarvitsevat vielä aikaa kasvaa avainpelaajiksi heidän rinnalleen, Rice sanoo.

Menossa kolmas kausi Kotkassa

Yhdysvaltalaisen tiedetään olevan hyvin innostunut Suomea ja suomalaisia tapoja kohtaan. Rice on myös opiskellut suomea opettajan kanssa, lisäksi hän on useaan otteeseen kertonut pitävänsä hyvin paljon nykyisestä kotikaupungistaan Kotkasta.

Ylen haastattelussa viime helmikuun Suomen cupin finaalin jälkeen Rice yllätti toimittajan vastaamalla suomeksi.

Zyke Rice teki heti viime toukokuussa jatkosopimuksen kotkalaisseuran kanssa, vaikka korinaluspelaajalle olisi riittänyt ottajia suuremmillakin areenoilla.

Sinitukkainen Zykera Rice aloitti tänä syksynä jo kolmannen kautensa Kokan Peli-Karhuissa. Yhdysvaltalainen valittiin viime keväänä naisten korisliigafinaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kausi huipentui sekä cup- että liigamestaruuksiin.

Maajoukkuetauolle mentäessä naisten korisliigassa kärki on tasainen. Kärkipaikkaa jakaa neljä joukkuetta: Vimpelin Veto, Kotkan Peli-Karhut, Kouvolan Kouvottaret ja Torpan Pojat.

185-senttinen Rice on viimeistellyt tällä kaudella 21,25 pistettä ottelua kohden. Lukema on liigan viidenneksi paras. Paras ottelukohtainen pistekeskiarvo on Espoon Hongan Carmen Tyson-Thomasilla 24,40.

Lue myös:

Sinitukkaiselle koriksen tähtipelaajalle olisi ottajia, mutta hän halusi takaisin Suomeen ja opiskelee nyt kieltä: "Pyrin aina vastaamaan tuntemattomille suomeksi"

Suosittelemme sinulle